UPDATE Apele din zonele inundate se vor retrage în zilele următoare. Codurile de inundaţii au fost ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidrologii nu au mai prelungit avertizarea de cod galben de inundaţii pe râul Jiu, sectorul aval Filiaşi (judetul Dolj), şi pe râul Coşuştea, afluent al Motrului, în judeţul Mehedinţi, care a fost valabilă până duminică la ora 18.00. În următoarele două zile, apele se vor retrage.

UPDATE: Ultima avertizare de inundaţii a expirat duminică la 18:00, iar în următoarele zile apele râurilor afectate vor începe să se retragă, potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor (INHGA).


Hidrologii au anunţat, sâmbătă după-amiază, cod galben de inundaţii pe râul Jiu, sectorul aval Filiaşi (judetul Dolj), şi pe râul Coşuştea, afluent al Motrului, în judeţul Mehedinţi, valabil până duminică la ora 18.00.

Ieri, râul Jiu s-a aflat sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii în judeţul Dolj, la Răcari. Codul a fost ridicat sâ,bătă seara, la ora 21:00, potrivit INHGA.

INHGA precizează, de asemenea, că restul avertizărilor cod galben şi portocaliu emise anterior au fost ridicate sâmbătă, la ora 14.00.

Cod portocaliu de ploi în trei judeţe

Nouă judeţe din ţară, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova, s-au aflat sub cod portocaliu de inundaţii până vineri, când hidrologii au restrâns avertizarea doar la trei judeţe - Mehedinţi, Dolj şi Gorj, până sâmbătă la ora 18.00.

Autorităţile au anunţat deja că sunt pregătite să intervină, astfel că 2.000 de militari vor merge în zonele vizate şi peste 300 de mijloace tehnice vor fi mobilizate, arată MApN.

Sub Cod galben de inundaţii se vor afla râuri din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Covasna şi Buzău, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie.

Potrivit hidrologilor, se vor semnala creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din aceste bazine, cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale.

Mii de locuinţe afectate de inundaţii

Mai multe judeţe din ţară au fost afectat de inundaţii, însă cel mai afectat de viituri a fost judeţul Teleorman, unde numărul localităţilor afectate de inundaţii în judeţul Teleorman a crescut de la 22, câte se înregistraseră în cursul dimineţii de miercuri, la 27 în cursul serii, 175 de case fiind inundate şi cinci persoane fiind, în continuare, evacuate din locuinţele lor.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, 27 de localităţi, peste 5.000 de hectare de terenuri şi sute de gospodării sunt în continuare afectate de inundaţiile provocate de revărsarea mai multor râuri în zone neîndiguite, dar şi în zone protejate de apărări de mal, arată Mediafax.

Conform celui mai recent bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în cele 27 de localităţi au fost inundate 175 de case, 453 de curţi, 656 de anexe gospodăreşti şi aproape o mie de fântâni. Cinci persoane din comuna Tătărăştii de Jos sunt în continuare evacuate la rude. De asemenea, peste 700 de animale sunt evacuate la alte gospodării.

Apele revărsate ale unor râuri au inundat 2.023 hectare de teren arabil, 1.773 hectare de păşuni şi fâneţe, 1.366 hectare de păduri, şase hectare de pepinieră şi peste 80 de kilometri de drumuri judeţene, comunale şi forestiere. Viiturile au avariat şase poduri, între care unul pe DN 6, în Alexandria şi 52 de podeţe. Au fost, de asemenea, afectate de inundaţii un poligon care aparţine Clubului Sportiv Teleorman din Alexandria, un teren de fotbal cu vestiarul aferent şi un parc în comuna Drăgăneşti de Vede,precum şi o moară, un magazin şi un bar.

Viiturile au afectat, de asemenea, două construcţii hidrotehnice, respectiv un dig pe o distanţă de trei kilometri şi barajul Ciurari, precum şi un dig comunal şi un canton silvic amplasat în zona Gresia. Pădurea Pojorâtele, care este declarată zonă protejată, a fost de asemenea inundată.


Pe aceeaşi temă:

METEO Cum va fi vremea în acest weekend

Cod portocaliu de inundaţii în trei judeţe, până sâmbătă seara. Alunecările de teren din Prahova au afectat cinci drumuri judeţene

Cine plăteşte pagubele de la inundaţii: doar 5% dintre teleormăneni şi-au plătit asigurarea obligatorie. Guvernul promite ajutoare

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ploile revin de joi

FOTO Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea, cu barca în zonă. Mai multe localităţi din ţară, afectate de inundaţii

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”
FOTO Potop de Paşte. „În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă”

România sub ape: cod roşu de inundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară. Patru persoane au murit în urma viiturilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite