CNCD l-a sancţionat pe primarul din Târgu Mureş cu 10.000 lei pentru discurs instigator la ură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat primarul oraşului Târgu Mureş cu suma de 10.000 de lei, pentru încălcarea dreptului la demnitate al persoanelor sărace şi al celor de etnie romă.

CNCD a prezentat miercuri decizia pe care a luat-o în cazul primarului Dorin Florea, care dorea o instituire a unei legi prin care persoanele care vor să aibă copii să respecte o serie de măsuri socio-economice. Acesta a avut un discurs incitator la ură şi faţă de cetăţenii de etnie romă, se arată în soluţia formulată de către instituţie.

 „Colegiul director a constat că mesajul primarului Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură, depăşind limitele libertăţii de exprimare şi încalcă prevederile art. 26 (dreptul la viaţă intimă, familială şi privată) din Constituţia României, art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se arată în comunicatul de presă al instituţiei. 

CNCD a aplicat primarului sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 10.000 de lei întrucât discursul de incitare la ură este periculos deoarece „contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant faţă de anumite grupuri”, se arată în document. 

Redăm comunicatul integral al CNCD privind cazul primarului din Târgu Mureş

„Domnul Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, a postat pe Facebook un mesaj cu următorul conţinut “Reiau acest subiect şi propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să ţină cont de următoarele lucruri:

- dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile;

- situaţie financiară acceptabilă;

- un nivel de educaţie minim stabilit prin lege;

- vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc. [...]

În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posibilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus.

Cred că nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc”.

Ulterior mesajul a fost completat:

„În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posibilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus. Cred că nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc"

Ulterior, într-un interviu acordat pentru HotNews.ro, domnul Dorin Florea a făcut următoarele precizări cu privire la postarea de pe pagina sa de socializare:

„Eu am (la Tg. Mureş - n.r.) cel mai mare număr de ţigani din ţară (...) Ţiganii sunt o problemă serioasă a României şi ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel"

Colegiul director a constat că mesajul primarului Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură, depăşind limitele libertăţii de exprimare şi încalcă prevederile art. 26 (dreptul la viaţă intimă, familială şi privată) din Constituţia României, art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Pentru faptele mai sus prezentate, CNCD a aplicat domnului Dorin Florea sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 10.000 de lei.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

Colegiul director constată că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se sancţionează penal relele tratamente aplicate minorului, inclusiv de către părinţi (punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului se sancţionează cu închisoare de la 3 la 7 ani), totodată Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului protejează copiii împotriva abuzului sau neglijenţei.

Sunt binevenite şi necesare dezbaterile privind sistemul asistenţei sociale, a protecţiei copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viaţă intimă, familială şi privată de familie (art. 26 din Constituţia României). Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităţilor pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmaţiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză.

Trebuie precizat şi faptul că neacordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului ca sancţiune pentru familiile nevoiaşe cu mulţi copii nu apare ca practică în niciun stat european. Pe lângă această indemnizaţie unele state au introdus măsuri prin care sprijină şcolarizarea sau angajarea părinţilor, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizaţii. Alocaţia de stat pentru copil este un drept constituţional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudenţa Curţii Constituţionale a Românei, şi i se cuvine copilului, nu părinţilor.

La nivelul Uniunii Europene, România este ţara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situaţiei copiilor abandonaţi. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situaţia actuală poate fi îmbunătăţită, însă afirmaţiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea,  nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea faţă de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant faţă de anumite grupuri.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat după declaraţiile primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, pentru discursul de ură pe criterii de clasă socială şi etnie, a anunţat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba. 

Activiştii pentru drepturile omului au protestat în faţa primăriei 

Peste 100 de persoane, majoritatea de etnie romă, au protestat, vinerea trecută, în faţa Primăriei Târgu Mureş faţă de declaraţiile primarului Dorin Florea privind anchetele sociale obligatorii, cerând demisia acestuia din funcţie. 

    

„Aresel! (ajunge – în limba romani- n.r.) nazismului electoral, rasismului şi discriminării manifestate de primarul Dorin Florea. Nu este permis ca un primar să spună astfel de lucruri despre cei pe care îi reprezintă. Credem că este de datoria noastră, ca societate, să fim solidari în amendarea unor astfel de derapaje periculoase ale aleşilor. Îngrijorarea noastră este cu atât mai justificată cu cât un astfel de discurs incită la ură de clasă şi de rasă, în condiţiile în care Constituţia şi legile României protejează drepturile omului şi, implicit, drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Cerem demisia primarului Dorin Florea”, a declarat unul dintre participanţi.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite