CNAS a stabilit firma care va asigura mentenanţa sistemului prin care funcţionează cardul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din luna iulie, blocajele la cardul de sănătate ar trebui să dispară. Asta pentru că oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au desemnat firma câştigătoare care să asigure mentenanţa sistemului care gestionează cardul de sănătate: SC Team Net International SA.

Potrivit CNAS, firma va asigura servicii de mentenanţă şi suport tehnic atât pentru sistemul informatic al Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate (CEAS) cât şi pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

„Desemnarea câştigătorului s-a făcut în urma aplicării criteriului de atribuire “preţul cel mai scăzut”, în condiţiile în care toate ofertele depuse au fost considerate admisibile, conform cerinţelor din caietul de sarcini respectiv”, informează CNAS.

Concret, pentru mentenanţa CEAS, oferta câştigătoare este de 14,8 milioane lei fără TVA (faţă de o valoare maximă estimată de 18,8 milioane lei fără TVA), iar pentru mentenanţa PIAS, oferta câştigătoare este de 7,5 milioane lei fără TVA (faţă de o valoare maximă estimată de 8,4 milioane lei fără TVA).

Contractele vor acoperi o perioadă de trei ani, ele urmând a fi semnate după încheierea perioadei de contestare a procedurii. „Contractele vor avea ca obiect furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanţă şi suport tehnic”, subliniază oficialii CNAS, adăgând că printre ofertanţi s-au numărat şi Hewlett-Packard SRL, IT Capital Management SRL şi Master Technology Systems SRL.

Blocaj în toată ţara la cardul de sănătate

În urmă cu doar o săptămână, medicii de familie se plângeau că nu pot acorda consultaţii, bilete de trimitere sau reţete medicale pacienţilor. Problemele au durat timp de două ore.

„Nu e început de lună. Nu e perioadă de raportări încrucişate. Nu e perioadă de alegeri. E după trei zile libere. Cu toate astea, iar nu merge sistemul informatic în toată ţară”, a explicat, pe 21 iunie, medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Penultima dată, sistemul informatic unic integrat a picat pe 24 mai, când furnizorii de servicii medicale nu l-au putut utiliza mai bine de şase ore.

„În ciuda numeroaselor noastre avertismente, CNAS nu este capabilă să ofere un sistem informatic funcţional şi nici să recunoască atunci când sistemul nu funcţionează, pentru ca pacienţii noştri să primească la timp serviciile medicale de care au nevoie, precum si respectul pe care îl merită”, a declarat şi Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Fosta firmă a lui Sebastian Ghiţă

Teamnet International este fosta societate a deputatului Sebastian Ghiţă. Teamnet International Ploieşti (judeţul Prahova) a fost înfiinţată în 2001 şi este un important furnizor de soluţii IT şi sisteme informatice pentru companii, şi a fost abonată la mai multe contrcate bănoase cu instituţiile statului. În februarie 2011, Sebasian Ghiţă a ieşit din această afacere, în 2012 el a fost ales deputat în Parlamentul României.

În prezent, Teamnet International este controlată, conform RISE Project, de Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Traşcu şi Radu Nedelcu, foştii colegi de liceu ai lui Ghiţă, dar şi oamenii alături de care acesta a fondat afacerea şi care, în tot acest timp, i-au fost angajaţi şi parteneri minoritari.

În ianuarie 2015, atunci când procurorii DNA au pus sechestru pe conturile bancare ale 51 de firme, care au fost controlate de Ghţă, una din acestea era şi Teamnet International. Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group, a declarat că nu mai are nicio legătură cu Sebastian Ghiţă, de mai mulţi ani, şi că măsurile luate de autorităţi sunt surprinzătoare.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite