CNAS: Nu există prejudicii de proporţii ale Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNAS susţine că nu există prejudicii de proporţii ale FNUASS
CNAS susţine că nu există prejudicii de proporţii ale FNUASS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că nu există prejudicii de proporţii ale Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), deoarece din cei 97,209 de milioane lei, consideraţi prejudiciu de Curtea de Conturi, cea mai mare parte, 85,338 milioane lei, s-ar datora neactualizării preţurilor medicamentelor din Catalogul Naţional al Medicamentelor (CANAMED), situaţie care se află în curs de clarificare.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate face precizări, în urma materialelor apărute în presă referitoare la "Sinteza rapoartelor de audit financiar asupra contului de execuţie a bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul 2015”, publicată de Curtea de Conturi a României.

Toate sumele menţionate în Sinteza Curţii de Conturi drept prejudicii sunt estimate, existenţa şi valoarea reală a eventualelor prejudicii urmând să fie demonstrată ulterior prin verificări şi controale ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate din subordine la furnizorii de servicii medicale, spun reprezentanţii CNAS.

Conform raportului menţionat, din totalul de 97,209 milioane lei, cea mai mare parte a prejudiciului estimat (85,338 milioane lei) s-ar datora neactualizării preţurilor medicamentelor din Catalogul Naţional al Medicamentelor (CANAMED), situaţie care se află în curs de clarificare, conform procedurilor legale, între Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Curtea de Conturi, precizează Casa.

În ceea ce priveşte restul prejudiciului estimat - 11,871 milioane lei - acesta rezultă, conform raportului, din mai multe tipuri de decontări, cum ar fi, spre exemplu, decontarea unor reţete compensate 90 la sută, eliberate unor persoane care nu aveau dreptul de a beneficia de această facilitate (pensionari cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună), mai arată CNAS.

În acest caz, acordarea reţetei compensate 90 la sută se bazează pe declaraţia pe propria răspundere a asiguratului că nu realizează venituri suplimentare, declaraţii care, în unele cazuri, se dovedesc a nu corespunde adevărului, susţin reprezentanţii CNAS.

"Şi în celelalte tipuri de decontări, având în vedere numărul imens de decontări care se efectuează anual (50,7 milioane reţete compensate, şase milioane de cazuri spitalizate etc.) este inevitabil să nu apară, în rare cazuri, abateri, neconcordanţe sau nereguli", mai arată CNAS.

Casa precizează că suma menţionată anterior este în scădere faţă de anii precedenţi, pentru acelaşi tip de probleme, şi reprezintă 0,05 la sută din totalul fondurilor gestionate de CNAS în anul 2015 (23.490 milioane lei).

"Deci în niciun caz nu se poate vorbi despre «prejudicii de proporţii» - cu atât mai mult cu cât experienţa anilor precedenţi a arătat că o parte a prejudiciilor estimate nu se confirmă la controalele ulterioare", mai susţine CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite