CNAS a început demersurile pentru a le oferi tratamente de ultimă generaţie pacienţilor care au câştigat lupta cu statul: „I-am bătut cu armele lor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

19 pacienţi cu boli cronice, printre care şi un adolescent, vor primi tratament medical de ultimă generaţie. Asta după ce şi-au câştigat în instanţă acest drept. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat deja că a luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti şi că face toate demersurile pentru a oferi medicaţia celor 19 bolnavi.

Potrivit Mihaelei Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS, instuţia a solicitat avocatului care i-a reprezentat în instanţă pe pacienţi să menţioneze pentru fiecare dintre aceştia care este casa de asigurări de care aparţin şi farmacia de unde vor să îşi procure medicamentul.

„În momentul în care vom intra în posesia datelor solicitate vom mandata casele judeţene de asigurări de sănătate indicate să încheie contracte cu farmaciile alese în mod liber de asiguraţi. În baza prescripţiei medicale asiguraţii îşi vor lua tratamentele din aceste farmacii”, a declarat Tănase, citată de Agerpres.

La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR), a declarat pentru adevarul.ro că bolnavii au fost „duşi cu zăhărelul” de autorităţi, motiv pentru care au decis să le acţioneze în instanţă. „Am profitat de vidul legislativ şi am dat statul în judecată. I-am bătut cu propriile lor arme. Ideea este că pacienţii noştri nu au altă alternativă terapeutică. Au fost situaţii în care au dat chiar şi 8.000 de lei pe lună din buzunar ca să trăiască”, a explicat Cezar Irimia.

Peste 1.000 de pacienţi au nevoie urgent de medicaţie

Din estimările sale, sunt peste 1.000 de pacienţi care ar avea nevoie imediată de medicamente de ultimă generaţie. În cazul acestora, tratamentul administrat la ora actuală nu mai are efecte, subliniază reprezentantul APCR. „Să nu fie de mirare dacă tot mai mulţi pacienţi vor da în judecată statul. Oamenii sunt disperaţi şi cred că în curând sute de persoane bolnave vor prefera să îşi câştige dreptul la tratamente noi în instanţă”, a completat Irimia.

Cei 19 bolnavi cronic care s-au tratat cu medicamente ce nu se află pe actuala listă de compensate şi gratuite îşi vor primi tratamentele necesare, în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

În iunie, alţi şapte pacienţi bolnavi de cancer au câştigat un demers similar în instanţă. Potrivit APCR, dintre cei şapte, trei au murit între timp, cel mai tânăr dintre ei având 19 ani.

Pe aceeaşi temă:

Bolnavii cronic anunţă proteste, inclusiv la Parlamentul European, dacă se amână din nou lista de compensate

Asociaţia Pacienţilor Cronici din România a anunţat, joi, că va declanşa mai multe acţiuni de protest în România şi la Parlamentul European, în lunile aprilie şi mai, dacă autorităţile naţionale vor amâna intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate.

Pacienţii mor, medicii demisionează. Efectele perverse ale sistemului falimentar de sănătate din România

O comisie interministerială va lua marţi în discuţie sancţiunile date de Ministerul Sănătăţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vaslui, amendat cu 20.000 de lei pentru modul în care a gestionat cazul micuţei Alexandra  de doar patru ani care a murit la Spitalul din Huşi la 40 de minute de la internare, după ce i s-a administrat un antibiotic fără a fi testată alergologic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite