CNAS: Dosarul electronic va deveni obligatoriu în toate unităţile sanitare începând cu anul 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul electronic al pacientului devine obligatoriu din 2019
Dosarul electronic al pacientului devine obligatoriu din 2019

Toate unităţile sanitare vor fi obligate să folosească dosarul electronic al pacientului începând cu anul 2019. De asemenea, spitalele vor fi obligate să realizeze un proiect de informatizare a certificatelor medicale şi a biletelor de trimitere.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cadrul unui formul pe sănătate. Potrivit preşedintelui CNAS, Răzvan Vulcănescu, instituţia a obţinut o finanţare europeană de 1 milion de euro pentru a pune la punct un nou proiect informatic, care va permite trecerea de la schimbul de informaţii şi documente prin poştă la cel exclusiv electronic cu instituţiile omoloage CNAS din alte state UE

Răzvan Vulcănescu a mai declarat că tot începând cu 2019, producătorii de medicamente vor plăti taxă clawback diferenţiată, în funcţie de consumul pe fiecare medicament. 

„O asemenea determinare va fi posibilă pe baza serializării medicamentelor şi a obligativităţii verificării acestora online pentru prevenirea contrafacerilor, prin Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor, în conformitate cu reglementările europene”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS. 

Noul contract cadru intră în vigoare în aprilie

În ceea ce priveşte noul contract cadru de asistenţă medicală, care va intra în vigoare la 1 aprilie, el cuprinde o serie de prevederi care vizează creşterea accesului persoanelor asigurate la medicamente şi servicii medicale, debirocratizarea şi transparentizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, dar şi disciplina contractuală a acestora.

Referitor la medicamente, Vulcănescu a anunţat că la ora actuală se fac demersuri pentru încheierea de noi contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat pentru o serie de arii terapeutice precum hepatita cronică virală C, insuficienţa cardiacă cronică şi oncologie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite