CNAS: În acest an, s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucţie mamară

CNAS: În acest an, s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucţie mamară

Imagine de arhivă

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că, pentru acest an, s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucţie mamară, în cadrul subprogramului dedicat, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de aproximativ 2.000 de lei. Până în 30 august, s-au făcut 137 de endoprotezări mamare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unei informări transmise, sâmbătă, de CNAS, subprogramul de reconstrucţie mamară funcţionează din anul 2014 în cadrul Programului Naţional de Oncologie, derulat de instituţie, şi se adresează pacientelor care au suferit o operaţie de rezecţie totală sau parţială a sânului (mastectomie) din cauza unei boli oncologice.

În cadrul programului se finanţează costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucţia mamară. Acestea sunt achiziţionate de spitalele incluse în program, care fac şi operaţia de reconstrucţie mamară.

În prezent, programul se derulează prin 19 spitale din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Târgu Mureş şi Timişoara. Lista acestor unităţi medicale se regăseşte în Ordinul CNAS nr. 245/2017, cu modificările şi completările ulterioare, act normativ care cuprinde normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018.

"Pe tot parcursul celor cinci ani de derulare a subprogramului, a existat un sigur criteriu de includere a pacientelor, şi anume evaluarea oncologică de etapă, efectuată de medicul specialist, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. În subprogram nu pot fi incluse însă pacientele care au contraindicaţii medicale: cele aflate într-o terapie oncologică ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv şi cele cu afecţiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor medicale interdisciplinare contraindică intervenţia sau anestezia generală", arată reprezentanţii CNAS.

Ei precizează că, în acest an, în cadrul subprogramului s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucţie mamară, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de 2.087 de lei. Până în 30 august, s-au făcut 137 de endoprotezări mamare.

În prezent, CNAS lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naţionale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucţie mamară, pentru anii 2019-2020. În acest context, instituţia aşteaptă de la specialiştii din domeniul medical propuneri de îmbunătăţire a programelor şi subprogramelor naţionale de sănătate în beneficiul pacienţilor şi care să asigure, totodată, creşterea eficienţei utilizării fondurilor alocate, mai arată sursa citată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările