FOTO Clinica de neurochirurgie şi chirurgie cardiacă de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu va face şi transplant cardiac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de Neurochirurgie şi Chirurgie Cardiacă FOTO Inquam Photos/ Adel Al-Haddad
Centrul de Neurochirurgie şi Chirurgie Cardiacă FOTO Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

Clinica de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu - unde vor lucra inclusiv medici care se vor întoarce din străinătate - a fost inaugurată, vineri. Într-un an, aici se va face inclusiv transplant cardiac pentru copii, a anunţat profesorul Dan Enescu, managerul unităţii medicale.

Noua clinică are patru etaje şi o capacitate de 85 de paturi, iar personalul medical necesar este de 152 de persoane. „Această clinică reprezintă în primul rând un cadou pe care ni-l facem noi şi pe care îl facem şi generaţiilor viitoare. (...) Nu se va opera de mâine dimineaţă, însă personalul este la uşă. Avem un doctor, dar avem pregătiţi în doi şi vor mai veni trei să lucreze aici, va fi o surpriză pentru că sunt nişte personalităţi. Vrem ca acesta să fie un centru românesc care să lucreze 24 de ore din 24. Sigur că vom avea şi echipe internaţionale. Pe 20 octombrie vine prima echipă din Israel, 16 persoane care vor face 5-6 cazuri, după care, în noiembrie, o echipă din Statele Unite ale Americii”, a declarat Dan Enescu.

Acesta a mai explicat că la etajul întâi este secţia de cardiologie, cu 25 de paturi, şi neurologia, cu 10 paturi.

„Aici se vor pune diagnosticele, aici se va şti exact care este bolnavul şi când se va opera. Etajul doi este cu neurochirurgie şi chirurgie cardiacă, adică locurile unde se vor pregăti bolnavii pentru operaţiile care se vor desfăşura la etajul trei şi patru. Etajul trei este inima, la propriu şi la figurat, a acestei clădiri. Secţia de neurologie este iarăşi foarte importantă, pentru că acolo se vor face sindroame care în clipa asta sunt foarte rar făcute şi care îşi fac efectele mult mai târziu. Avem echipă şi de chirurgie cardiacă, şi de cardiologie şi de neurochirurgie”, a mai spus managerul Spitalului Grigore Alexandreascu, citat de news.ro.

Medicii vor începe să opereze în 2-3 săptămâni

El a mai spus că, cel mai probabil, medicii vor începe să opereze în 2-3 săptămâni, pentru că ultimul eşantion de cinci asistente din Israel a venit luni. „Vom începe cu încetul şi cu certitudine, nu ne bulucim. O să vedeţi şi un angiograf, de ultimă generaţie, în care vor fi făcute mici intervenţii”, a mai spus Enescu.

El a explicat că o parte din medicii care vor lucra în noua clinică sunt români plecaţi în străinătate, dar a evitat să dea nume: „Este ca la transferul de fotbalişti: până în clipa în care s-a semnat contractul nu poţi să spui că a venit. Avem negocieri. Vor veni de drag să servească această ţară şi pentru că au familii. Să ştiţi că există doctori care îşi iubesc  ţara”.

Potrivit directorului Spitalului Grigore Alexandrescu, personalul şi aparatura sunt ale Ministerului Sănătăţii, iar construcţia este a Primăriei Sectorului 1. Centrul trebuia să se deschidă în septembrie anul trecut, dar au fost probleme organizatorice la primărie, care nu a putut face faţă acestei investiţii bugetare.

„Avem un centru de cea mai înaltă performanţă care va fi capabil, împreună cu echipa să dea cea mai înaltă calitate actului lor medical. Vom trimite în continuare în străinătate cazurile foarte grave, în cadrul unor parteneriate fără bani (...). Intenţionăm să facem şi transplant cardiac cam într-un an de zile, pentru că este o procedură mai complexă, dar nu imposibilă şi ne-am pregătit pentru acest lucru”, a mai spus profesorul Dan Enescu.

1.000 de copii, operaţi anual în străinătate

La deschiderea noii clinici a participat şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a apreciat că în noua clinică există câteva ingrediente pentru un act medical de calitate.

„Avem, mai întâi de toate, o echipă care a performat şi aş menţiona aici un eveniment recent, pentru că în cazul incidentului de la Colectiv o parte dintre victime a ajuns la Grigore Alexandrescu şi este unul din spitalele în care aceşti tineri au fost trataţi exemplar şi nu au existat probleme. Un alt ingredient, avem o clădire nouă şi cred că e important ca societatea să conştientizeze cât de importante sunt investiţiile în spitale şi să vină în ajutorul autorităţilor publice locale. De asemenea, avem încă un ingredient esenţial, şi anume parteneriatele internaţionale. Este esenţial să ne dăm seama că nu suntem buricul pământului, că avem ce învăţa de la alţii şi putem profita de pe urma unor parteneriate internaţionale”, a spus demnitarul.

Ministrul a mai precizat că medicii nu pleacă din România doar pentru că sunt prost plătiţi, pleacă şi pentru că nu au o perspectivă de carieră. „O deschidere de acest gen este esenţială. Aceste ingrediente nu pot să conducă decât către un succes dacă eforturile vor fi susţinute. Anual, pleacă 1.000 de copii în străinătate şi dacă veţi calcula un cost mediu de câteva zeci de mii de euro, veţi realiza uşor cam care sunt cheltuielile statului român pentru tratarea acestor copii. (...) Mi-aş dori să avem mult mai multe spitale la standardele astea”, a mai spus Voiculescu.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a precizat că investiţia în clădire, care a fost asigurată de către primărie, a fost de 17 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite