Clinica de Arşi de la Spitalul Floreasca va fi deschisă oficial în mai puţin de două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinica de Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală ar putea primi pacienţi în mai puţin de două luni. Cel puţinaşa a anunţat doctorul Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică a spitalului. Lucrările la această unitate au fost finalizate în 2010, iar aceasta a fost deschisă în aprilie 2015, dar nu a putut fi folosită până în prezent.

„Clinica va putea primi pacienţi în mai puţin de două luni. Acum suntem în etapa în care urmează să instruim personalul adecvat, fiind o structură sanitară nouă în România, noi nu aveam această calificare. Ca să putem abilita personalul să capete competenţe şi abilităţile necesare pentru lucrul cu bolnavii grav arşi, care este o muncă foarte complexă, evident că trebuie instruiţi acolo unde există această expertiză. În ideea că în următorii patru-cinci ani vom reorganiza asistenţa de îngrijire a bolnavilor grav arşi din România, unitatea noastră va căpăta atribute de unitate pilot şi vom putea instrui personalul din ţară la noi aici, la urgenţă”, a spus doctorul Vasile Lascăr, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că instruirea personalului medical se va face din fondurile Ministerului Sănătăţii care va plăti deplasarea, diurna şi cazarea acestora în Franţa unor vor fi învăţaţi de medici de acolo.

Lascăr a ţinut să precizeze că, în prezent, din cauza salariilor prea mici ale medicilor români, nu au fost prea multe persoane care au dorit să se angajeze în sistem, însă a adăugat că speră 

Însă, salariile medicilor români fiind prea mici pentru a-i atrage pe tineri spre această meserie, spitalul a avut anul trecut probleme cu recrutarea de personal.

„În 2015 a trebuit să organizăm patru sesiuni de recrutare de personal pentru că după ce îi angajam, veneau, vedeau cât de grea e munca şi cât de prost sunt plătiţi şi plecau, iar noi eram nevoiţi să recrutăm din nou”, a mai spus medicul.

Unitatea de Arşi: deschisă în 2015, nefolosită nici în prezent

Lucrările la Clinica de Arşi de la Spitalul Floreasca au fost finalizate în 2010, însă această unitate a fost deschisă abia în aprilie 2015, până atunci neexistând aparatura necesară. În această unitate s-au investit peste 8,5 milioane de euro.

Doctorul Vasile Lascăr declara, la deschiderea unităţii, că aceasta este dotată cu o uzină de aer steril care intră prin plafon şi o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară, care poate fi utilizată pentru un singur pacient.

„Aceasta este unică în ţară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează şi este introdus într-un modul care seamănă cu unul spaţial. Este închis etanş, iar în interior se realizează o presiune crescută a oxigenului, ceea ce permite oxigenarea ţesuturilor fără a mai fi necesară oxigenarea pe cale sanguină şi respiratorie, adică oxigenul pătrunde în ţesuturi prin tegumente, având o concentraţie şi o presiune mult mai mare. Este una din procedurile terapeutice care ne ajută să scurtăm perioada de vindecare mai ales în cazul arsurilor cu profunzime mare", a explicat profesorul Lascăr.

Tragedia din Colectiv: 14 răniţi grav au ajuns la Spitalul Floreasca

Un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean Colectiv, chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa  63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.

În urma incendiului, 14 răniţi grav au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca, însă aceştia nu au putut fi duşi la unitatea de Arşi a spitalului pentru că nu erau decât cinci paturi.

„Cele cinci paturi nu puteau face faţă internării celor 14 pacienţi decât dacă îi puneam câte 3 în pat”, spunea Vasile Lascăr în noiembrie 2015.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite