Climatolog, despre temperaturile crescute: „Ne îndreptăm către un nou record. Comunitatea ştiinţifică e uimită”

Climatolog, despre temperaturile crescute: „Ne îndreptăm către un nou record. Comunitatea ştiinţifică e uimită”

Temperaturile ridicate îi uimesc şi pe meteorologi FOTO Adevărul

Climatologul Roxana Bojariu spune că luna mai a fost a 13-a lună consecutivă care a depăşit recordul absolut de temperatură al perioadei respective. Inclusiv oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de evoluţia schimbărilor climatice, apreciază Bojariu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit acesteia ne îndreptăm spre un nou record. „Luna mai a fost a 13-a lună consecutivă, care a depăşit recordul absolut al perioadei respective şi începând din februarie, depăşirile nu au fost deloc mici, din contră, au fost depăşiri foarte mari, peste un grad. Pentru luna mai e în apropiere de un grad Celsius faţă de media intervalului 1951-1980. Aceste recorduri consecutive sunt recorduri care şi prin amplitudine au uimit comunitatea de oameni de ştiinţă, oameni obişnuiţi cu cifrele”, a declarat Bojariu pentru rfi.ro
 
„Pe de altă parte, avem recorduri legate de extinderea gheţii în Arctica şi luna mai a însemnat o extindere foarte redusă, un record pentru luna mai şi aceste recorduri de suprafaţă din ce în ce mai mică acoperită cu gheaţă din Arctica durează din iarnă, ceea ce e un semnal îngrijorător. În Groenlanda s-a declanşat topirea sezonieră cu o lună şi ceva înainte şi acum procesul este foarte intens. Pe de altă parte, avem valuri de căldură în India, s-a depăşit temperatura de 51 de grade Celsius acolo, ceea ce înseamnă foarte mult”, a conchis cercetătorul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: