Climatolog, despre temperaturile crescute: „Ne îndreptăm către un nou record. Comunitatea ştiinţifică e uimită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Climatologul Roxana Bojariu spune că luna mai a fost a 13-a lună consecutivă care a depăşit recordul absolut de temperatură al perioadei respective. Inclusiv oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de evoluţia schimbărilor climatice, apreciază Bojariu.

Potrivit acesteia ne îndreptăm spre un nou record. „Luna mai a fost a 13-a lună consecutivă, care a depăşit recordul absolut al perioadei respective şi începând din februarie, depăşirile nu au fost deloc mici, din contră, au fost depăşiri foarte mari, peste un grad. Pentru luna mai e în apropiere de un grad Celsius faţă de media intervalului 1951-1980. Aceste recorduri consecutive sunt recorduri care şi prin amplitudine au uimit comunitatea de oameni de ştiinţă, oameni obişnuiţi cu cifrele”, a declarat Bojariu pentru rfi.ro

„Pe de altă parte, avem recorduri legate de extinderea gheţii în Arctica şi luna mai a însemnat o extindere foarte redusă, un record pentru luna mai şi aceste recorduri de suprafaţă din ce în ce mai mică acoperită cu gheaţă din Arctica durează din iarnă, ceea ce e un semnal îngrijorător. În Groenlanda s-a declanşat topirea sezonieră cu o lună şi ceva înainte şi acum procesul este foarte intens. Pe de altă parte, avem valuri de căldură în India, s-a depăşit temperatura de 51 de grade Celsius acolo, ceea ce înseamnă foarte mult”, a conchis cercetătorul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite