Clasarea dosarului este un abuz mai mare decât violenţele din 10 august

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Octav Negrea
Foto: Octav Negrea

Clasarea Dosarului 10 august dărâmă Statul de drept. Orice este permis de acum Nu este vorba doar de o nedreptate făcută celor agresaţi din Piaţa Victoriei, ci de relaţia Stat-cetăţean care se prăbuşeşte.

În democraţie, cetăţeanul are mecanisme care să îi garanteze că Statul nu îşi depăşeşte atribuţiile stabilite prin contractul social. Un instrument fundamental, definit într-o manieră clasică de Monstesquieu, este separaţia puterilor în Stat, care are ca scop echilibrarea puterii acestuia în raport cu cetăţeanul. Dacă una dintre puteri se comporta abuziv, poate fi corectată de către una din celelalte două. Este şi o modalitate de a asigura egalitatea în faţa legii între toţi cetăţenii, fie ei preşedinţi, parlamentari, miniştri, militari, dar şi magistraţi. 

Legitimitatea Statului vine exclusiv din delegarea unor drepturi naturale de către cetăţeni. Statul este o creaţie a cetăţenilor, prin contractul social, care are ca scop protejarea exercitării drepturilor sale, fără a se teme de violenţa celorlaţi indivizi, aşa cum se întâmplă în starea de natură. 

Dar cine ne apară de Stat însuşi? Aici este marea lovitură dată democraţiei de acest dosar. Complicitatea puterii judecătoreşti cu cea executivă împotriva cetăţeanului pe care ar trebui să îl slujească este definiţia tiraniei. 

În acest moment contractul social este suspendat, iar cetăţenii pot retrage delegarea oferită Statului. Inclusiv exersarea dreptului de a îţi face dreptate singur este legitimă. Revine puterii legislative rolul ultim de apărător al democraţiei. Este o obligaţie civică să îl exercite. 

Clasarea dosarului este un abuz mai mare decât violenţele din 10 august. Acelea puteau fi pedepsite de Justiţie şi încrederea în Stat restaurată. 

Centrele de ”reflecţie din justiţie” despre care vorbea Tudorel Toader au reuşit o premieră mondială: ca un procuror civil să gestioneze un dosar militar, folosind o aberaţie juridică. Militari care şi-au folosit dotarea împotriva civililor paşnici. Separaţia parchetelor între militar şi civil nu este negociabilă. Până la procurorul Stoica, pensionat de lux. 

Lupta pentru independenţa justiţiei faţă de puterea executivă, în special, dar şi faţă de cea legislativă, s-a întors împotriva celor care au dus-o. Aţi văzut magistraţi să protestze împotriva abuzurilor din acest dosar, administrat în bătaie de joc? O castă cu salarii şi pensii speciale, fără nici un fel de răspundere. Aşa arată visul bugetarului magistrat. Misiunea de a proteja statul de abuzurile celorlate două puteri este singura sa legitimitate.

Ca precedent, această clasare este înfiorătoare. Orice este permis de acum. În numele ”respectării hotărârilor Justiţiei”poarta către violenţa statului contra cetăţenilor este larg deschisă. Aceasta nu mai este democraţie. Fără echitate, justiţia este doar un spectacol de lumini.

Procurorul Stoica, şefa care i-a semnat hotărârea şi restul complicilor trebuie să răspundă şi ei. Nici acum nu ştim toţi păpuşarii din 10 august. Vedem doar că sistemul care îi protejează este, pentru moment, mai puternic decât schimbarea politică. Îşi permite să ridiculizeze chiar ministrul de Justiţie. 

Miza acestei clasări este uriaşă. Avem miniştri, parlamentari şi europarlamentari care au fost bătuţi şi gazaţi atunci. Unii vor continua lupta juridică. Cinste lor. Unii au beneficiat politic de 10 august iar apoi s-au uitat în altă parte. 

Dreptate, ochii plânşi vor să te vadă. Sunt convins că se va ajunge la asta. 

Vinovaţii trebuie să plătească.

 10 august 2018 este o dată care nu poate fi uitată. Pentru ceea ce s-a întamplat atunci vinovaţii trebuie să plătească. Rolul justiţiei nu este de a proteja abuzurile. Statul român nu trebuie să mai folosească niciodată forţa împotriva propriilor cetăţeni.Procurorul Stoica, şefa care i-a semnat hotărârea şi restul complicilor trebuie să răspundă şi ei. Nici acum nu ştim toţi păpuşarii din 10 august. Vedem doar că sistemul care îi protejează este, pentru moment, mai puternic decât schimbarea politică. Îşi permite să ridiculizeze chiar ministrul de Justiţie. 

Miza acestei clasări este uriaşă. Avem miniştri, parlamentari şi europarlamentari care au fost bătuţi şi gazaţi atunci. Unii vor continua lupta juridică. Cinste lor. Unii au beneficiat politic de 10 august iar apoi s-au uitat în altă parte. 

Dreptate, ochii plânşi vor să te vadă. Sunt convins că se va ajunge la asta. 

Vinovaţii trebuie să plătească.

 10 august 2018 este o dată care nu poate fi uitată. Pentru ceea ce s-a întamplat atunci vinovaţii trebuie să plătească. Rolul justiţiei nu este de a proteja abuzurile. Statul român nu trebuie să mai folosească niciodată forţa împotriva propriilor cetăţeni.


articol apărut iniţial in Podul

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite