Ciurchea: În câteva zile semnăm contractul pentru tratament fără interferon în cazul hepatitei C

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Semnarea contractului cost-volum pentru tratamentul fără interferon al hepatitei C este o „chestiune de zile", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. El a adăugat că efortul financiar este uriaş şi că banii vor fi aruncaţi pe fereastră dacă pacienţii nu se ţin de tratament.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat că plata pentru acest contract va fi făcută anul viitor şi doar pentru pacienţii care se vindecă. „Este foarte important să obţinem un preţ foarte bun ca să tratăm toţi pacienţii. Noi ştiam de 5.000 la un moment dat. Nu ştim, poate au mai apărut o mie", a spus Vasile Ciurchea, potrivit Mediafax.

Potrivit preşedintelui CNAS, la criterii medicale identice, trebuie să primească toţi pacienţii acelaşi tratament.
Întrebat care sunt companiile câştigătoare, Ciurchea a spus că nu companiile sunt importante, ci pacienţii.

„Sigur că înainte să înceapă tratamentul, pacienţii vor face analize, vor trebui refăcute analizele. De condiţii medicale egale, beneficiază toţi pacienţii. Am mai semnat contract cost-volum, pe oncologie, melanom şi vor mai fi", a adăugat Ciurchea.

Eforturi financiare uriaşe

Potrivit preşedintelui CNAS efortul bugetar este de ordinul sutelor de milioane de euro. „Pacienţii trebuie să respecte regulile tratamentului, va fi un angajament al pacientului. Nu dau tratament atât de scump, pentru ca apoi, cineva să şi-l întrerupă după două săptămâni. Acel tratament trebuie luat la oră fixă, nu când vrea bolnavul. Se vindecă 98 la sută dar trebuie să respecte sigur acel tratament", a conchis Ciurchea.

Preşedintele CNAS declara, în 28 iulie, că România este printre puţinele ţări în care va fi introdus acest nou tratament pentru hepatita C. „Vom da tratament pentru toţi pacienţii cu fibroză grad IV, fie că sunt 4.000 - 5.000 sau 6.000. Şi pacienţii transplantaţi vor fi şi ei printre primii care vor primi acest tratament nou fără interferon. (...) Tratamentul durează 12 săptămâni", declara Vasile Ciurchea, pe 28 iulie, la o conferinţă privind Ziua Mondială a Hepatitei.

El atrăgea atenţia că statul cheltuieşte pe acest tratament „o sumă enormă", dar „fără cooperarea pacienţilor s-ar putea ca o parte din bani să fie aruncaţi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite