Noile restricţii aprobate de Guvern. Carantina de noapte de la ora 20.00 în weekend, în localităţile cu rata de infectare peste 4 la mie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a anunţat că în şedinţa de Guvern de joi au fost luate câteva decizii care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei. De asemenea, el a afirmat că au fost prelungite unele măsuri, între care prelungirea scutirii de la impozit a firmelor din domeniul HoReCa pentru încă 90 de zile.

Lista restricţiilor adoptate de Guvern

Se propune modificarea şi completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii şi controlul infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

  • Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
  • Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).
  • Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
  • Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).
  • Suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
  • În perioadele 03.04-04.04.2021 şi 01.05–02.05.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.
  • În datele de 27.03.2021 şi 28.03.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 18:00-22:00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
  • Prin excepţie de prevederile art. 1, lit. c) şi d), în intervalul orar 18:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condiţiile de desfăşurare a activităţii operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafaţa obiectivelor.
  • (1) Prin ”incidenţa cumulată în ultimele 14 zile” se înţelege incidenţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date.

***

"În această săptămână am avut mai multe întâlniri, cu prefecţii, cu Asociaţia Municipiilor, cu toate cultele din România, cu reprezentanţii din retail. În urma acestor discuţii şi discuţii cu MS şi Comitetul de Specialitate, astăzi în şedinţa de Guvern am luat câteva decizii în şedinţa de Guvern care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei. Aceste decizii au fost adoptate prin hotărâre de Guvern şi vor fi prezentate de secretarul de stat Raed Arafat", a anunţat Cîţu, după şedinţa de guvern.

El a afirmat că se prelungeşte pentru HORECA perioada de scutire cu încă 90 de zile a impozitului specific.

Acestor măsiri se adaugă altele care vin în sprijinul mediului de afaceri. 

 Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia - unde incidenţa este peste 4 la mie în ultimele 14 zile - în timpul week-endului vineri, sâmbătă, duminică, circulaţia să fie permisă doar până la ora 20.00. La operatorii economici activitatea să fie redusă până la ora 18.00. Revenirea asupra acestor măsuri se face când se revine sub 3,5 la mie. 

- Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici funcţionează până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 7 la mie. 

Pentru noaptea de 27.03 – 28.03, măsura va fi limitată sau mai bine zis extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa la oficierile religioase pentru sărbătoarea Pesah.

Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulaţia persoanelor în intervalul 20.00 – 02.00 pentru deplasarea la slujbele religioase ocazionate cu Paştele catolic.

”S-a discutat şi de 1 mai – 2 mai, Paştele ortodox, care şi atunci vor fi stabilite ore de participare, însă nu va apărea în hotărârea de Guvern acest lucru pentru că actuala hotărâre de Guvern e actuală până în 14 aprilie, şi Paştele ortodox e la începutul lui mai şi va apărea reglementarea în următoarea prelungire a stării de alertă”, precizat Arafat.

Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată când se depăşeşte rata de 4 la mie şi se va reveni când scade sub 3,5 la mie. 

A fost actualizată şi lista ţărilor pentru cerem la întoarcerea în România, este necesară carantina, iar Marea Britanie nu se mai află pe această listă.

”Deci se va putea călători spre Marea Britanie fără carantină dinspre România”, a conchis Arafat.

Lucian Bode:

- Pentru operatorii economici care încalcă restricţiile se va închide sediul principal sau secundar pentru 15 sau 30 de zile

- Aplicarea acestei sancţiuni se va materializa prin afişarea în prima fază în sediul principal a anunţului că activitatea este suspendată

- Dacă acestea continuă să îşi desfăşoare activitatea, se va aplica sigiliu. Îndepărtarea sigiliilor poate fi faptă penală

- Vom stabili şi instituţiile chemate să aplice aceste prevederi. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp aceste reglementări să fie publicate în Monitorul Oficial şi să poată fi aplicate, pentru a limita la minimum posibil răspândirea pandemiei.

Vlad Voiculescu, despre calculul ratei de infectare:

- Va fi tot la 14 zile, dar aceste 14 zile se calculează din a treia zi în urmă la testare

- Diferenţa nu este fenomenală, este una care întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri

- În acestă săptămână diferenţa (pentru introducerea numărului de teste) este undeva la 2 zile

Cîţu, despre campania de vaccinare: La finalul lui martie avem 2,6 milioane de doze, în aprilie  vom avea 4,5 milioane de doze.

25,7 milioane de doze vom primi până la finalul lunii septembrie, mai mult decât estimam iniţial.

Pe platforma de vaccinare sunt 771.000 de persoane şi lista va fi epuizată foarte rapid.

Intrebările jurnaliştilor

Ar putea fi interzisă circulaţia în afara localităţii?

La acest moment nu se aplică şi nu intră în discuţie. Vor fi valabile doar măsurile anunţate. Mâine se va publica HG şi localităţile trebuie să aplice imediat aceste măsuri

Este o chestiune de formalitate întrunirea comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Sunt reguli unitare şi nu vor fi discuţii asupra lor, se respectă HG. În secunda în care se ajunge la 4 la mie, se aplică regula

Comitetele şi INSP pot în continuare să propună carantinări de zone, de localităţi

Dacă vine astfel de propunere, se va urma mersul legal şi se va semna ordinul în acest sens, dar aceste măsuri se aplică indiferent că e carantină sau nu

Va fi necesară declaraţie pe propria răsppundere după ora 20.00, în care să fie menţionat motivul deplasării. Motivele rămân cele valabile şi până acum (pentru carantina de noapte de la ora 22.00)

Măsura pentru sălile de fitness - se aplică doar pentru aceste spaţii, nu şi pentru sportul de performanţă

Nu se pune nicio discuţie de a limita participarea la slujba de paşte. Ora 02.00, 03.00, se va discuta când vom da HG, dar nu se pune problema ca oamenii să nu meargă la slujbă

Aglomeraţie odată cu reducerea programului magazinelor?

Toţi agenţii economici să se gândească la telemuncă şi la decalarea/adaptarea programului de lucru. Nu să ieşim de la lucru la ora 18.00

Nu suntem singura ţară care ia astfel de măsuri. În Franţa limitarea circulaţiei e de la ora 18.00.

Va fi un ordin de ministru care trebuie ajustat pentru stabilirea numărului de persoane şi a regulilor de distanţare în magazine

Ce s-a făcut astăzi este de a avea măsuri unitare, să nu existe măsuri interpretabile.

Nu e un narativ corect că ţinem magazinele deschise şi va fi vacanţă o lună. şcolile sunt deschise, nu putem pune o astfel de situaţie, nu stă în picioare o astfel de comparaţie

Cine va supraveghea aplicarea măsurilor în magazine?

Responsabilitatea e a administratorului magazinului şi a fiecăruia dintre noi. Nu vom avea câte un poliţist în fircare magazin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite