Cine revizuieşte Constituţia?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revizuirea legii fundamentale reprezintă un subiect extrem de important. Ca atare, ca orice cetăţean, am căutat să mă informez asupra detaliilor. În primul rând, am fost curios să aflu componenţa comisiei însărcinată cu întocmirea proiectului de revizuire a Constituţiei. Vă spun sincer, m-am îngrozit.

În primul rând, preşedintele Comisiei, Crin Antonescu. Muzeograf, profesor de istorie. Frumos. Sigur, sunt subiectiv, şi eu sunt absolvent de istorie. Din câte ştiu, nici istoria nici dreptul constituţional nu s-au numărat printre preocupările domniei sale în ultimii 20 de ani, dedicaţi aproape exclusiv bătăliilor politice. Atunci, dacă pe româneşte, nu are habar, de ce a acceptat funcţia de preşedinte al acestei Comisii?

Din cei 23 de membri, 18 au studii juridice. Ei vezi, o să spuneţi. Măcar comisia se pricepe. Oare?  Deşi sunt 18 absolvenţi de studii juridice, nici unul nu este specialist în drept constituţional. Nici unul! Sunt mulţi avocaţi: de exemplu Valeria Schelean, reprezentant PDL, sau Daniel Fenechiu. Să înţeleg acum că a fi avocat e echivalent cu a fi specialist în drept constituţional?

Mergem mai departe. Grupul minorităţilor naţionale e reprezentat de Varujan Pambuccian, un om absolut onorabil, doctor în matematică. Avem şi alţi istorici: deputatul George Scutaru este absolvent de istorie, cu un master în relaţii internaţionale. Foarte frumos, dar tot nu văd legătura cu revizuirea Constituţiei.

Senatorul PPDD Haralambie Vochiţoiu, înainte de a absolvi o facultate de ştiinţe politice, a lucrat în Valea Jiului. Sigur, să munceşti e cât se poate de onorabil, dar întreb din nou: care e legătura cu Constituţia?

La 27 de ani, Gabriela Podaşcă este deputat PSD, membru în Comisia Juridică. Este absolventă a Facultăţii de Litere, cu un masterat în Comunicare politică. A fost consiliera lui Victor Ponta în 2008, pe când actualul prim-ministru era ministru pentru relaţia cu Parlamentul. Pot să înţeleg cum a intrat în politică. Dar nu înţeleg cum poţi fi, la 27 de ani şi absolventă de Litere, capabilă să participi la proiectul de revizuire a Constituţiei!

Felul în care a fost numită această comisie este sugestiv pentru întreaga societate. Criteriul profesional, cel care ar trebui să primeze, nici nu contează. În consecinţă, vom avea o Constituţie revizuită cu picioarele, de nişte neaveniţi din punct de vedere profesional. Din păcate, vor fi suficienţi ani la dispoziţie pentru regrete tardive şi vom da vina, ca de obicei, pe clasa politică, uitând că noi suntem cei care i-am trimis acolo.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite