Cine se va putea testa pentru COVID-19 în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În farmaciile din România persoanele se vor putea testa de COVID
În farmaciile din România persoanele se vor putea testa de COVID

Curând, în farmaciile din România se vor putea face teste de identificare a noului coronavirus. Testele nu vor fi gratuite, ci vor avea un preţ „rezonabil” impus de fiecare farmacie. Iata cine se va putea testa în farmacii.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, a spus că se doreşte ca testele să fie accesibile persoanelor care au cea mai mică suspiciune de infecţie cu virusul sau au minime simptome, astfel încât să poată să-ţi facă un test rapid, la îndemână şi fără să aştepte foarte mult timp. 

„Proiectul a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciştilor şi cu mai multe asociaţii de farmacii din ţară, în colaborare cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi Ministerul Sănătăţii”, spune Andreea Moldovan.

Ea a precizat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. A spus că există probabilitatea ca această testare să înceapă într-o săptămână.

„Ordinul este deja în transparenţă decizională pe site-ul ministerului. Se doreşte ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecţie COVID, au minime simptome, să poată să-şi facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aştepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciştilor şi cu mai multe asociaţii de farmacii din ţară, în colaborare cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi Ministerul Sănătăţii”, a completat ea.

Potrivit lui Voiculescu, farmaciile vor primi gratuit, prin intermediul direcţiilor de sănătate publică, kit-uri de testare, costul urmând să fie stabilit de acestea. 

Potrivit proiectului de Ordin, zona destinată testării trebuie să fie delimitată de minimum 4 metri pătraţi utili şi destinată exclusiv acestei activităţi; perimetrul trebuie aerisit în mod corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilaţie şi are dotările cerute, respectiv o masă de lucru placată cu materiale lavabile uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deşeurilor biologice rezultate din activitatea de testare. 

Spaţiul poate fi delimitat şi prin instalarea unor paravane opace, potrivit aceleiaşi surse, iar acolo unde această facilitate lipseşte, zona poate fi organizată şi prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare izolate. 

Proiectul mai prevede că personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecţie compus din: mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră/ochelari de protecţie, mănuşi de examinare de unică folosinţă, precum şi halat de unică folosinţă. 

Textul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă poate fi consultat integral aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite