Cine sunt câinii-eroi din România care participă la misiunea de salvare din Albania FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi câini sunt la datorie, căutând victime sub dărâmături. FOTO: CCU
Cei doi câini sunt la datorie, căutând victime sub dărâmături. FOTO: CCU

Challapa şi Billy sunt doi câini utilitari special instruiţi care participă în aceste zile, alături de stăpânii lor, Vlad Popescu şi Romică Chinţoi, ambii voluntari la Clubul Câinilor Utilitari (CCU) din Bucureşti, la misiunea de căutare şi salvare a victimelor cutremurului din Albania.

Câinii şi stăpânii lor au decolat marţi seară cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinaţia Tirana, se arată într-un comunicat al CCU. „Un câine salvator are eficienţă sporită în detecţia persoanelor surprinse în astfel de situaţii. Acesta se deplasează rapid prin dărâmături şi poate pătrunde în zone periculoase şi spaţii înguste, fiind astfel esenţial în localizarea victimelor. Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1000 de ore de antrenament şi simulări de cutremur în diferite condiţii meteo şi în zone greu accesibile pentru oameni”, a explicat Romica Chintoi, voluntar la Clubul Câinilor Utilitari. S

Seismul de 6,4 grade pe scara Richter a avut loc pe 26 noiembrie, la ora 06.54 şi s-a produs la 21 km faţă de Durrës, Albania, fiind afectate mai multe ţări din jur. Bilanţul cutremurului din Albania a ajuns, marţi seară, la 21 de morţi şi circa 600 de răniţi, potrivit Mediafax. Cel puţin 43 de persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături. 

caini salvatori

FOTO: CCU

caini salvatori

Billy, dând lăbuţa cu oficialul albanez. FOTO: CCU

Billy în acţiune, căutând supraviţuitori sub dărâmături.  

     

Clubul Câinilor Utilitari este o organizaţie non-profit ce are ca scop formarea de echipe om-câine, pentru activităţi de căutare şi salvare în mediu urban şi natural, pentru a localiza persoane dispărute sau supravieţuitori prinşi sub dărâmături în urma unor evenimente precum cutremure sau alunecări de teren. ONG-ul face apel la donaţii pentru a putea continua să dreseze animăluţe pentru salvare.
 

În cadrul ONG-ului sunt 10 câini atestaţi  dintre care: 4 cu dublă atestare pentru căutare în mediu urban (dărâmătură, cutremur) şi natural (pădure, câmpie), 4 cu atestat pentru căutarea în mediu natural şi 2 pentru căutarea în mediu urban. Pe lângă aceştia, alţi 10 câini sunt în curs de pregătire şi atestare.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite