Cinci copii au fost operaţi pe cord, săptămâna trecută, în singura clinică privată din România care face astfel de intervenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci copii au fost operaţi pe cord, într-o săptămână
Cinci copii au fost operaţi pe cord, într-o săptămână

Cinci copii cu diferite malformaţii congenitale cardiovasculare grave au fost operaţi, în această săptămână, în noua secţie de Chirurgie cardiovasculară pediatrică a Spitalului Monza din Capitală. Acesta este singurul spital privat din ţară în care se fac intervenţii pe inimă la copii.

„Deşi este la început, în secţia de Chirurgie cardiovasculară pediatrică, cinci copii cu diferite malformaţii congenitale cardiovasculare au fost operaţi şi astfel au primit o nouă şansă la viaţă”, a spus Dorin Ionescu, director medical la Spitalul Monza.

Unitatea este singura privată şi printre puţinele din ţară în care sunt realizate operaţii pe cord la copii. În noua secţie, copiii cu boli congenitale cardiace vor primi de asemenea diagnostic şi tratament. Îngrijirea acestora necesită proceduri şi rigori speciale, diferite faţă de cele ale adultului.

„Un centru de chirurgie cardiovasulară pediatrică presupune implementarea unei infrastructuri cu circuite speciale ale sălii de operaţie, reanimare, terapie intensivă, cu secţie de paturi, laboratoare şi explorări de specialitate. La acestea se adaugă dotările tehnologice ultraspecializate şi, bineînţeles, existenţa unei echipe de medici profesionişti, care asigură performanţa şi calitatea actului medical”, a mai spus Ionescu.

În secţia de Chirurgie cardiovasculară pediatrică din cadrul Spitalului Monza îşi desfăşoară activitatea o echipă de trei specialişti, cu o experienţă şi continuitate profesională de peste 17 ani, în aceeaşi formulă. Este vorba despre Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculară, Antonela Mureşan, medic primar anestezist, şef de secţie ATI pediatrie, şi Simona Opriţa, medic primar cardiologie pediatrică.

Şeful secţiei de Chirurgie cardiovasculară pediatrică Mircea Cotul a declarat că echipa trebuie să fie „capabilă să stabilească diagnosticul, indicaţia terapeutică optimă, care să ofere riscuri minime - dacă se intervine clasic, intervenţional sau combinat” şi să aibă şi cadre medicale care pot asigura urmărirea post-operatorie adecvată.

Întrebaţi despre costul acestor operaţii, reprezentanţii spitalului nu au dezvăluit nicio sumă, însă au precizat că aşteaptă să încheie contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru serviciile de chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Spitalul Monza este prezent în sistemul medical privat din România de la sfârşitul anului 2012.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite