Coronavirus în România. Cifrele oficiale: Un caz confirmat, peste 5.000 de persoane monitorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii recomandă purtarea măştilor de protecţie în locurile publice
Ministerul Sănătăţii recomandă purtarea măştilor de protecţie în locurile publice

În prezent, în România peste 5.600 de persoane sunt monitorizate, iar 99 sunt în carantină. 17 probe prelevate se află în analiză.

Primul caz de coronavirus în România a fost confirmat la Spitalul Matei Balş dar autorităţile sunt în alertă pentru a ţine sub control situaţia. Astfel, 99 de persoane sunt în carantină, fiind prelevate 73 de probe biologice dintre care 17 sunt analizate la Matei Balş.

5.667 de persoane sunt în carantină iar cei care vor să se informeze privind epidemia de coronavirus pot suna la un numărUL telefonic de urgenţă 0800800358, operaţionalizat de Ministerul Sănătăţii. Numărul 112 este pentru urgenţe.

Epidemia de coronavirus a izbucnit în România de la un cetăţean italian de 71 de ani care a călătorit în ţara noastră, tânărul din Gorj confirmat cu virusul având contact direct cu acesta.

Cum se instituie carantina

Toate persoanele care vin din zone de risc sau iau contact cu aceste persoane vor sta în carantină. Este vorba de zonele de risc din Italia, regiunile Lombardia şi Veneto, provincia Wuhan din China şi vasul Diamond Princess.

Carantina este pe o perioadă de 14 zile în care se vor face două teste la nivel de 24 de ore.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 44) cu privire la Coronavirus. 

„Comitetele judeţene de urgenţă, sub coordonarea prefectului, vor administra aceste centre de carantină. Fiecare comitet judeţean vor avea indivudial componenta de care se vor ocupa de carantină”, a spus secretarul de stat Nelu Tătaru.

Iată ce transmite Ministerul Afacerilor Interne:

”Pentru informaţii utile, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, în cursul zilei de 25 februarie, au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.

Referitor la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetăţeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.

În legătură cu achiziţia de echipamente specifice, în această dimineaţă au fost depuse la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile", a transmis MAI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite