Chiar dacă sunt vaccintaţi, părinţii vor fi obligaţi să stea în carantină cu copiii la întoarcerea din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: EPA-EFE
Imagine: EPA-EFE

Copiii vor trebui să stea în carantină timp de 10 zile în cazul în care au călătorit alături de părinţi într-o ţară cu risc epidemiologic ridicat, deoarece minorii sub 16 ani nu pot fi încă imunizaţi împortiva SARS-CoV-2 şi există pericolul ca aceştia să răspândească virusul, a arătat, marţi, dr. Florentina Furtunescu de la INSP.

Astfel, chiar dacă părinţii au primit şi cea de-a doua doză de rapel din vaccinul anti-COVID, unul dintre adulţi va trebui să stea în carantină cu copilul la întoarcerea în ţară. 

Dr. Florentina Furtunescu – reprezentantul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) – a fost întrebată dacă măsura exceptării de la carantină se aplică şi în cazul familiilor care pleacă în străinătate însoţiţi de copii, având în vedere că minorii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID.

„Răspunsul variază în funcţie de situaţia epidemilogică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată, la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de a răspândi boala, el este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de 10 zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt – să spunem – implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a declarat dr. Florentina Furtunescu.

CNSU: Adulţii care s-au imunizat, exceptaţi de la carantină

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a emis Hotărârea nr. 4 din data de 18.01.2021 privind aprobarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea şi stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Marea Britanie se află pe lista galbenă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, alături de Irlanda, Israel, SUA, Spania, Portugalia, Franţa sau Italia, astfel că persoanele care se întorc din una dintre aceste state trebuie să stea în carantină.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite