Chiar dacă refuzi noul „buletin cu cip“, tot vei fi în bazele de date. Ministrul Digitalizării: Românii nu pot spune nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care refuză noile cărţi de identitate pentru a nu fi depistaţi de CIP, se vor regăsi în bazele de date
Persoanele care refuză noile cărţi de identitate pentru a nu fi depistaţi de CIP, se vor regăsi în bazele de date

Noile cărţi de identitate, aşa numitele buletine cu cip, vor fi eliberate din luna august. Cei care îl refuză ca să nu fie identificaţi pe baza cipului nu vor scăpa însă de instituţiile statului, spune ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

Noile cărţi de identitate cu CIP seamănă cu cardul bancar. Ele vor permite identificarea unui cetăţean român în sistemul guvernamental digital, a declarat Ciprian Teleman, la Digi24.

„Toată lumea foloseşte sintagma de cloud guvernamental, este un sistem mare care seamănă cu un cloud. Înseamnă un nucleu de date, de bună calitate pe care le pot folosi alte instituţii care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Aceste instituţii care folosesc date se leagă şi pot folosi date din acel nucleu central, iar următorul cerc periferic e al unor platforme de date, aici o să aven Justiţie, Muncă, Sănătate, MAI, Externe, de aici mai departe un post de poliţie sau o administraţie financiară pot interoga date şi din nucleul central”

Întrebat dacă oamenii pot refuza să fie în această bază de date, Ciprian Teleman a spus că datele persoanelor se vor regăsi în cloud guvernamental şi permit identificarea rapidă în acest spaţiu şi accesul la datele fiecărei persoane.

„Noi ne dăm acordul pentru fiecare set de date pe care îl împărtăşim cu statul român. Dacă zici nu, înseamnă să renunţi la serviciile medicale, să renunţi la dreptul de a fi un cetăţean cu identitatea în România. Românii nu pot refuza să fie în această bază de date. Este evidenţa populaţiei”, a afirmat Ciprian Teleman.

Cardul de identitate are spaţiu de stocare şi va putea conţine o semnătură electronică.

Teleman a mai precizat că tranziţia spre noile cărţi de identitate va dura câtiva ani. Într-o primă etapă, iunie 2021, se vor face testele, iar din 2 august, noile cărţi de identitate trebuie să fie puse în circulaţie conform regulamentul Uniunii Europene.

Citeşte şi:

Avantajele „buletinului cu cip”. La ce ajută semnătura digitală

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite