Check Media: Canale maghiare de transmitere a propagandei ruse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din când în când, propaganda rusă poate ajunge la cititorul de limbă română şi prin intermediul unor portaluri media ale maghiarilor din România.

Astfel, din materialul la care ne vom referi în continuare aflăm că maghiarii din toată lumea sunt ”cu ochii spre Budapesta”, pentru că Ungaria se pregăteşte să cumpere, începând din decembrie, ”mici doze” din vaccinul anunţat de Rusia împotriva virusului SARS-Cov-2, iar din ianuarie, cantităţi mai consistente. Declaraţii în acest sens a făcut Péter Szijjártó, ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului exterior. Mai mult decât atât, oficialul maghiar a mai spus că ţara sa ar putea cumpăra vaccinuri şi din China, purtându-se tratative în acest sens, atât cu statul chinez, cât şi cu două companii private.

Vezi si CHECK MEDIA: CUM INDUCE RUSIA PANICA IN UNGARIA P1/2

Atitudinea sfidătoare a oficialului maghiar ignoră atât faptul că a fost deja anunţată producţia de vaccinuri americane şi europene cu o rată a eficienţei mai mare decât cel din Rusia, dar şi politica europeană comună în acest sens, existând un consens la nivelul UE de a utiliza vaccinuri produse de companii europene. Este, de altfel, o atitudine deloc surprinzătoare dacă avem în vedere acţiunile Ungariei de a bloca adoptarea bugetului european, permanentele dispute cu Bruxelles-ul şi deriva guvernării de la Budapesta spre un regim antidemocratic.

Vezi si  CHECK MEDIA: CUM INDUCE RUSIA PANICA IN UNGARIA? P2/2

Avem, în acest caz, o situaţie în care influenţa rusă în România este avansată prin intermediul mediatizării acţiunilor statului maghiar, care s-a lansat în jocuri periculoase cu Moscova – atât pentru securitatea regională, cât şi pentru propriile interese. Însă miza mesajului este ca observatorul vorbitor de română la care ajunge să aprecieze pozitiv acţiunile Budapestei care ”s-a descurcat”, spre deosebire de Bucureşti şi celelalte capitale europene care ”mai aşteaptă”.

Hate speech antiromânesc de la propagandişti maghiari

După mediatizarea incidentului de la Ditrău, când sute de localnici de etnie maghiară au protestat împotriva angajării a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie locală, au apărut o serie de contrareacţii din partea propagandei maghiare în limba română. De cele mai multe ori, acestea încercau să deplaseze acuzaţiile de xenofobie spre majoritatea românească, într-o logică belicoasă de tip ”noi vs ei”, contrapunând minoritatea maghiară majorităţii româneşti. Este şi cazul materialului de faţă, în care în termeni foarte violenţi, într-un limbaj de cartier, are loc victimizarea secuilor şi este atacat un ”voi” colectiv, majoritatea românească, fiind acuzată de ”toleranţa voastră infinită” şi că le-a găsit scuze ”profanatorilor de morminte” (trimitere la scandalul din 2019 de la Valea Uzului). În optica autorului care se ascunde sub pseudonim, majoritatea românească îi înjură şi îi ”dă afară din ”ţara voastră” pe secui/maghiari. Se recurge la afirmaţii extrem de provocatoare, menite să stârnească animozităţi din partea etnicilor români, precum ”E ţara voastră de o sută de ani, ei sunt pe vatra aia de o mie. Unde să se ducă? Cum să reacţioneze la jigodismul vostru de români proprietari de ţară?”. Întregul material este unul care incită la ură interetnică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite