Check Media: Pandemie, ştiri false şi ocultism

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
fake news

Pandemia creată de către Covid-19 a creat o adevărată infodemie, fiecare dintre noi fiind puşi în faţa unui aflux masiv de informaţii privind efectele create de actualul virus precum şi modalităţile de răspuns în faţa acestuia.

Acest context a creat terenul fertil pentru promovarea ştirilor false şi a dezinformării, fiind promovate o serie de narative care induc teama în rândul cetăţenilor, scăzând totodată gradul de încredere al acestora în rândul autorităţilor.

Evident, spaţiul media din România nu este ferit de asemenea provocări, NewsInt prin proiectul Check Media expunând câteva cazuri identificate în ultima perioadă.

Coronavirus, alarmă falsă: dacă o idee vine din Germania, nu este automat adevărată

Un portal românesc publica, pe 2 septembrie, un material în care descriu pe scurt starea la zi a eforturilor de creare a unui vaccin împotriva virusului SARS-Cov-2, după care prezintă o carte scrisă în Germania de doi autori care pretind că populaţia umană nu are nevoie de vreun vaccin împotriva virusului, deoarece ar fi deja imună la acesta.

Cartea despre care este vorba în material se numeşte ”Corona Fehlalarm” (Corona: Alarmă falsă), a fost publicată în iunie, în Germania, iar autorii ei sunt Sucharit Bhakdi şi Karina Reiss. Pe scurt, cartea afirmă că ”noile vaccinuri bazate pe gene sunt foarte periculoase”, iar ”vaccinurile disponibile împotriva Covid-19 (e vorba despre cele care încă se află în plin proces de elaborare? n.n.) nu au fost supuse unor teste preclinice suficiente”.  Potrivit autorilor, imunitatea la Covid-19 s-ar baza pe mecanisme naturale care fac ineficientă utilizarea unui vaccin. Astfel, autorii pretind că elaborarea unui vaccin şi vaccinarea în masă nu ar fi utilă, deoarece ”o mare parte a populaţiei este deja suficient de imunizată.”.

Vezi şi: CHECK MEDIA PATRIOTISM AU PATRIOTARDISM? PANDEMIE, STIRI FALSE SI OCULTISM – Partea I

Problema cu respectiva carte este că nu există nicio cale de a verifica, din surse ştiinţifice independente, veridicitatea celor afirmate. În acelaşi timp, cel puţin unul dintre autorii ei, Sucharit Bhakdi, a fost deja sursa unor afirmaţii extrem de controversate despre Covid-19, care negau pericolul provocat de acesta. În martie-aprilie, canalul său de Youtube a fost preluat de sute de site-uri care răspândeau ”puncte de vedere alternative”, iar numele său este, în prezent, asociat cu teoriile conspiraţiilor privind coronavirusul.

De asemenea, portalul gandeste.org pretinde, în articolul său, că volumul ”Corona Fehlalarm” s-a vândut în 2 milioane de exemplare. Potrivit informaţiilor pe care le-am găsit în alte surse, cifra este de zece ori mai mică.

Avem de a face, şi în acest caz, cu reciclarea periodică a unor teze neverificabile despre coronavirus, utilizate pe larg de adepţii teoriilor conspiraţiilor pentru a-şi fundamenta opiniile.

Un alt site ”reciclează”, în august, o declaraţie a lui Arafat din mai

Un portal online publică, pe 31 august, un material sub titlul: ”Arafat, avertisment pentru români! “Este foarte important!” O nouă boală ne ameninţă din toamnă”. Subiectul materialului constă din prezentarea unei ”previziuni sumbre” făcute de Raed Arafat, aceea că din toamnă o nouă boală ar urma să apară şi să-i ameninţe pe români.

Vezi şi: CHECK MEDIA PATRIOTISM AU PATRIOTARDISM? PANDEMIE, STIRI FALSE SI OCULTISM – Partea a-II a

Declaraţia lui Raed Arafat este veridică. Întrebat dacă virusul moare odată cu venirea căldurii, el a spus: „De murit nu. E posibil să se piardă din puterea transmiterii, dar încă nu ştim până nu vedem acest lucru ...Sunt mai mulţi colegi care au opinia că în timpul verii e posibil să avem o scădere, dar la toamnă concomitent cu gripă o să înceapă să crească. (…) Cred că acum este mult mai importantă vaccinarea antigripală decât înainte. Măcar te protejezi împotriva uneia dintre cele două rele, care vor fi gripă şi covid.”

Cea mai importantă problemă cu articolul amintit  este că reciclează, pe 31 august, o declaraţie pe care Raed Arafat a făcut-o, fiind invitat la o emisiune tv, pe data de 6 mai. Autorul ”Gabriel Răzvan” nu specifică acest lucru, inducând falsa impresie că ar fi vorba despre o declaraţie făcută în aceste zile.

Apoi, aşa-zisa ştire de pe Online Report manipulează prin exagerarea şi ambiguizarea unuia dintre detaliile declaraţiei doctorului Arafat. Astfel, acea ”nouă boală” care ameninţă România din toamnă poate părea una cel puţin la fel de gravă precum coronavirusul Covid-19, însă din declaraţie vedem că este vorba doar despre gripa sezonieră. Care, ipotetic, ar putea crea un fond de creştere a incidenţei infectării cu Covid-19, însă e important de notat că Raed Arafat avansează o ipoteză de lucru a medicilor, nu o certitudine, precum o prezintă textul de pe Online Report.

Avem de a face cu un titlu menit să acumuleze cât mai multe vizite, prin alarmismul său exagerat, adică o tipică ştire de clickbait, însă una care reciclează o declaraţie veche de patru luni.

Doctorul Fauci şi ”medicamentul-minune” pe care nu vrea să-l dea lumii

Pe 30 august, un al portal media publică un material în care relatează despre o scrisoare deschisă adresată de ”trei medici americani celebri” doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergie şi Boli Infecţioase din SUA.

În scrisoarea lor, cei trei îl acuză pe Fauci că ar fi depus toate eforturile pentru a sista un tratament considerat de ei a fi eficient împotriva Covid-19, în speţă, hidroxiclorochina, un medicament folosit împotriva malariei. Ei îi cer să autorizeze folosirea unui ”cocktail” de hidroxiclorochină, zinc şi azitromicină pentru a trata afecţiunea provocată de noul coronavirus.

Această scrisoare deschisă se înscrie în eforturile de a-l denigra pe Anthony Fauci, depuse de adepţii ”punctelor de vedere alternative” încă de la începutul pandemiei. Autorităţile americane au retras autorizaţia de urgenţă acordată mixturii bazate pe hidroxiclorochină, după ce o serie de studii de amploare, cu control placebo, au infirmat ipoteza avansată în martie-aprilie, că hidroxiclorochina ar fi eficientă în tratamentul împotriva Covid-19. Această ipoteză fusese avansată în limitele unor studii mici şi fără un suport empiric suficient. De asemenea, ultimele studii au demonstrat ceea ce se cunoştea şi înainte despre hidroxiclorochină. La unii pacienţi, acest medicament poate provoca slăbirea muşchilor, aritmie cardiacă mergând până la atacuri de cord.

Este simptomatic că, în concluzia scrisorii lor, cei trei semnatari afirmă: ”Adulţii trebuie să reia munca şi tinerii noştri trebuie să revină la şcoală. Blocarea Americii în aşteptarea unui vaccin imperfect a făcut mult mai multe daune americanilor decât coronavirus-ului.” Toate eforturile de a demonstra validitatea anumitor afirmaţii ştiinţifice în dauna altora se reduce, astfel, la un interes politic concret: anularea tuturor măsurilor de protecţie împotriva coronavirusului, considerate de adepţii teoriilor conspiraţiilor drept tentative de a impune controlul asupra societăţii de către o cabală care, de multe ori, coincide în narativele acestora cu teorii mai vechi, ante-coronavirus, precum ”masoni”, ”trilaterala”, ”Rotschild”, etc. Redacţia Qmagazine pune şi ea gaz pe foc. În prezentarea scrisorii, aceasta afirmă: ”Fiecare întrebare (din scrisoare, n.n.) arată, în sine, că pandemia pe care o trăim poate ascunde şi altceva decât un virus care se răspândeşte.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite