Cetăţenii europeni pot obţine informaţii privind calitatea aerului cu ajutorul unei hărţi interactive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O hartă interactivă a fost lansată de Agenţia Europeană de Mediu FOTO Adevărul
O hartă interactivă a fost lansată de Agenţia Europeană de Mediu FOTO Adevărul

Agenţia Europeană de Mediu şi Comisia Europeană au lansat joi un nou indice privind calitatea aerului, care le permite utilizatorilor să verifice calitatea actuală a aerului în toate oraşele şi regiunile Europei. Noul serviciu online oferă informaţii cu privire la situaţia actuală a calităţii aerului, pe baza măsurătorilor efectuate în peste 2 000 de staţii de monitorizare a calităţii aerului din toată Europa.

Indicele constă într-o hartă interactivă care prezintă situaţia locală a calităţii aerului la nivel de staţie, pe baza a cinci poluanţi principali care dăunează sănătăţii oamenilor şi mediului: pulberi în suspensie (PM2,5 şi PM10), ozon troposferic (O3), dioxid de azot (NO2) şi dioxid de sulf (SO2).

Cum funcţionează harta interactivă 

Utilizatorii pot să mărească sau să caute orice oraş sau regiune din Europa pentru a verifica calitatea globală a aerului şi măsurătorile pentru fiecare poluant important. Indicele prezintă o valoare globală pentru fiecare staţie de monitorizare, marcată printr-un punct colorat pe hartă, care corespunde celei mai slabe evaluări pentru oricare dintre cei cinci poluanţi.

„Noul indicator european al calităţii aerului oferă cetăţenilor o modalitate uşoară de a accesa informaţii privind calitatea aerului local, care poate avea un impact direct asupra sănătăţii lor. Aceste informaţii, accesibile tuturor, reprezintă o bază importantă pentru dialog şi decizii necesare protejării sănătăţii oamenilor, îndeosebi în oraşe”, a afirmat Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, cu ocazia prezentării de astăzi a indicelui în cadrul Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană la Paris.

La rândul său, Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, a salutat, de asemenea, introducerea indicelui. „Poluarea aerului este un ucigaş invizibil, de aceea, indicele poluării aerului este necesar pentru a informa cetăţenii europeni asupra stării calităţii aerului pe care îl respiră în cartierul lor. Colaborăm cu oraşe, regiuni, ţări, precum şi cu industria, pentru a contracara sursele acestei poluări, o combinaţie provenită de la fabrici, gospodării şi câmpuri agricole, nu doar din transport. Trebuie să lucrăm toţi, împreună, pentru a îmbunătăţi calitatea aerului”, a precizat Karmenu Vella.

Europenii, expuşi la niveluri ridicate de poluare atmosferică

Cel mai recent raport anual privind calitatea aerului al AEM relevă faptul că oamenii care trăiesc în oraşele europene încă sunt expuşi la niveluri ale poluării atmosferice considerate nocive de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cel mai nociv poluant, pulberi în suspensie (PM2,5), a cauzat decesul prematur a aproximativ 400 000 de europeni în 2014. Potrivit raportului, poluarea aerului are şi un impact economic considerabil, determinând creşterea costurilor medicale, reducerea productivităţii lucrătorilor şi având efecte nefaste asupra solului, culturilor, pădurilor, lacurilor şi râurilor. Transportul rutier, agricultura, termocentralele, industria şi gospodăriile sunt cele mai mari surse de poluanţi atmosferici din Europa.

Indicele european al calităţii aerului indică situaţia calităţii aerului pe termen scurt, la fiecare dintre cele peste 2 000 de staţii de monitorizare din Europa. Uniunea Europeană stabileşte standarde de calitate a aerului atât pe termen scurt (pe oră/zilnic), cât şi pe termen lung (anual). Prin urmare, indicele nu reflectă situaţia pe termen lung (anuală) a calităţii aerului, care poate varia considerabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite