Certificatul de vaccinare, „paşaportul” pentru un concediu fără carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, sute  de români au făcut cozi la Vama Kulata-Promachonas, la intrarea în Grecia FOTO Facebook
Anul trecut, sute  de români au făcut cozi la Vama Kulata-Promachonas, la intrarea în Grecia FOTO Facebook

La iniţiativa Greciei, UE discută ca adeverinţa de vaccinare să-i permită posesorului să circule oriunde în Europa, fără să stea în carantină, indiferent dacă ţara de provenienţă are un grad mare de infectare cu noul coronavirus

Pe fondul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19, autorităţile europene încep să creioneze modul în care ne vom putea face concediile în acest an şi felul în care va fi repornită industria turistică. Concret, Uniunea Europeană ia în calcul ca posesorul unui certificat de vaccinare să poată circula oriunde în Europa, fără să stea în carantină, indiferent dacă ţara de provenienţă are un grad mare de infectare cu noul coronavirus. La fel, la întoarcerea dintr-o ţară cu un grad mare de infectare, un turist vaccinat nu va mai sta în carantină. 

Miniştrii pentru afaceri europene ai celor 27 de state membre au început luni discuţiile pe această temă. Subiectul va fi şi mâine pe agenda liderilor europeni, care se reunesc prin videoconferinţă. Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun.

Această adeverinţă (certificat) se emite de fiecare stat într-o formă organizată, specifică ţării respective, şi va putea fi prezentată la destinaţie sau la îmbarcarea în avion de către orice cetăţean, cel puţin la nivelul UE. 

Discuţiile au loc după ce Guvernul elen a solicitat o reglementare care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber şi a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în ţările Uniunii Europene, iniţiativă salutată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Este un imperativ medical să avem o certificare a vaccinării. Din acest motiv mă bucur de iniţiativa premierului grec Kyriakos Mitsotakis cu privire la un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a declarat Ursula von der Leyen. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport internaţional. 

Deşi unele voci au arătat că o astfel de reglementare încalcă o directivă privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere în UE, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat că în legislaţia europeană există situaţia de excepţie prin care se pot impune restricţii de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică. „Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu va fi neapărat o formă de discriminare”, a spus acesta.

Repornirea turismului

Expert în turism şi proprietar al agenţiei specializate croaziere.net, Ioan Băsea spune că are un optimism moderat atunci când se referă la activitatea turistică în acest an. „Comisia Europeană a făcut un prim pas spre libera circulaţie a celor care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Uşor, ne vom relua obiceiul de a circula prin Europa. 

Am o mulţime de clienţi care mi-au mărturisit că nu erau hotărâţi să se vaccineze, dar când au auzit că respectivul certificat le va permite să călătorească nestingheriţi, s-au decis să se imunizeze. Ioan Băsea expert în turism

Şi campaniile de imunizare abia au început. Sunt convins că din aprilie-mai, când numărul celor care au primit serul va ajunge unul mai important, oamenii se vor gândi la vacanţa de vară şi vor căuta destinaţiile de concediu. Oamenii s-au cam săturat şi vor să circule. Am o mulţime de clienţi care mi-au mărturisit că nu erau hotărâţi să se vaccineze. Nu erau neapărat nici împotriva imunizării, dar când au auzit că respectivul certificat le va permite să călătorească nestingheriţi, s-au decis să vaccineze când va fi cazul”, a precizat Ioan Băsea. 

Chiar dacă sunt vaccintaţi părinţii vor fi obligaţi să stea în carantină cu copiii la întoarcerea din străinătate

Copiii vor trebui să stea în carantină timp de 10 zile în cazul în care au călătorit alături de părinţi într-o ţară cu risc epidemiologic ridicat, deoarece minorii sub 16 ani nu pot fi încă imunizaţi împortiva SARS-CoV-2 şi există pericolul ca aceştia să răspândească virusul, a arătat, marţi, dr. Florentina Furtunescu, reprezentantul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Astfel, chiar dacă părinţii au primit şi cea de-a doua doză de rapel din vaccinul anti-COVID, unul dintre adulţi va trebui să stea în carantină cu copilul la întoarcerea în ţară. „Dacă o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată, la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de a răspândi boala, el este un vector, de aceea trebuie ţinut în carantină timp de 10 zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt – să spunem – implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a declarat dr. Florentina Furtunescu.

Adulţii care s-au imunizat, exceptaţi de la carantină

Reamintim că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au emis luni o nouă Hotărâre privind aprobarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea şi stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. Marea Britanie, de exemplu, se află pe lista galbenă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, alături de Irlanda, Israel, SUA, Spania, Portugalia, Franţa sau Italia, astfel că persoanele care se întorc din unul dintre aceste state trebuie să stea în carantină. 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a mai decis însă că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.

Lista ţărilor din zona galbenă, pentru care călătorii trebuie să stea în carantină

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat luni lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care este necesară carantina de 14 zile. Documentul conţine aproape 50 de ţări cu risc epidemiologic ridicat. Este vorba de Gibraltar, Cehia, Andorra, Irlanda, Slovenia, San Marino, Marea Britanie, Panama, Israel, Lituania, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Portugalia, Cipru, Suedia, Monaco. Slovacia, Aruba, Letonia, Liechtenstein, Olanda, Estonia, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Elveţia, Danemarca, Spania, Puerto Rico, Serbia, Georgia, Malta, Columbia, Sint Maarten, Italia, Insulele Turks şi Caicos, Africa de Sud, Croaţia, Luxemburg, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Seychelles, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Canada, Palestina, Brazilia şi Jersey. Persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu vor mai sta în carantină în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite