Cercul vicios al sărăciei: Jumătate din şomerii români care primesc ajutoare sociale trăiesc în sărăcie extremă pentru că aşa vor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de sărăcie şi excluziune socială este mai ridicat în mediul rural FOTO Adevărul
Riscul de sărăcie şi excluziune socială este mai ridicat în mediul rural FOTO Adevărul

Deşi piaţa muncii nu duce lipsă de oferte pentru cei interesaţi să muncească, indiferent de nivelul de educaţie pe care îl au, joburile rămân neocupate, ţara noastră fiind printre cele şase state europene în care şomerii sunt în risc de sărăcie. Concluzia se desprinde din cele mai recente statistici publicate de Biroul European de Statistică - Eurostat.

Gradul scăzut de ocupare este un element cheie în determinarea gradului de sărăcie şi de excluziune socială, apreciază specialiştii. Concret, 46% din persoanele cu vârsta între 18 şi 60 de ani nu au ocupaţie şi că 22% din şomerii din rândul tinerilor au vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Faptul că primesc ajutoare de la stat i-a făcut pe unii români să nu mai caute activ un loc de muncă, susţine Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

„În ultimii ani s-au acordat ajutoare într-un ritm galopant. Oferind cât mai multă asistenţă socială, oamenii s-au învăţat prost şi preferă să trăiască de pe o zi pe alta, mai ales dacă au şi un petec de pământ. Nu mai aleargă după un loc de muncă şi, în situaţiile în care găsesc un job, îl pierd după scurt timp”, a declarat Chicioreanu pentru „Adevărul”.

În România încă există sărăcie extremă, ea fiind de trei ori mai răspândită în zonele rurale decât în zonele urbane. Mai exact, 40% din întreaga ţară populaţie a României trăieşte cu riscul sărăciei şi al excluziune sociale. Alarmant e faptul că 74% din copiii săraci trăiesc în zonele rurale. 

Abandonul şcolar, peste media europeană

Din cauză că părinţii nu au un loc de muncă sau trăiesc de pe o zi pe alta, 225.000 de copii se duc zilnic flămânzi la culcare, prezentând carenţe de fier şi vitamina D, fiind astfel expuşi malnutriţiei. 

„72% din familiile cu copii sub cinci ani nu le asigură dieta minim acceptabilă”, arată statistici furnizate de fundaţia World Vision, care subliniază că sărăcia e determinată şi de educaţia insuficientă. Un copil fămând nu poate învăţa la şcoală, subliniază specialiştii, potrivit cărora rata abandonului şcolar este de 18% în România, mult peste media europeană de 11%. 

„În orice societate, elementul central este educaţia, astfel apar pe piaţă oameni competenţi care pot găsi un loc de muncă şi pot pune umărul la creşterea economiei. Când oamenii sunt slab pregătiţi, economia e la pământ, starea de sănătate e şubredă. Acest cerc vicios al sărăciei poate fi întrerupt aducând copiii la şcoală, deoarece numai prin educaţie cresc şansele găsirii unui loc de muncă care să le ofere viitorilor adulţi venitul necesar unui trai decent. Iar la nivel macroeconomic, prin diminuarea ratei de părăsire timpurie a şcolii, vor fi evitate problemele legate de forţă de muncă şi şomaj, de coeziune socială şi de competitivitate în general”, a conchis Chicioreanu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite