Cercetătorii, despre tulpina Delta (indiană) a SARS-CoV-2: „E cea mai rea versiune pe care am văzut-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO time.com
FOTO time.com

Tulpina indiană a COVID, cunoscutâ mai nou ca varianta Delta, ar putea deveni o ameninţare chiar şi pentru persoanele vaccinate, avertizează oameni de ştiinţă americani citaţi de Business Insider. Şi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, afirma că ar putea genera, în sezonul rece, al patrulea val de îmbolnăviri.

Cercetătorii urmăresc trei caracteristici la mutaţiile SARS-COV-2, pentru a-şi da seama cât de periculoase sunt: contagiozitatea acestora, gravitatea bolii pe care o dau persoanelor infectate şi capacitatea de a ocoli protecţia dată de vaccinuri. Până acum, niciuna nu le-a bifat pe toate trei. Însă tulpina indiană, depistată deja în 74 de ţări de pe tot globul şi legată de simptome noi faţă de mai vechile variante, prezintă un nivel de contagiozitate fără precedent.

"Cel mai mare coşmar al nostru era apariţia unei mutaţii care să prezinte toate cele trei catacteristici. Iar aceasta le are pe toate. Este înfricoşător”, a declarat dr. Bob Wachter, specialistul care conduce Departamentul de Medicină de la University of California, din San Francisco. Potrivit dr. Wachter, mutaţiile anterioare aveau maximum două din aceste caracteristici. 

"Delta este o variantă supercontagioasă, cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o” , a scris pe Twitter şi Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute, un institut de cercetare în domeniul geneticii. Cea mai mare îngrijorare a comunităţii oamenilor de ştiinţă nu e legată de transmisibilitatea noii variante sau de gravitatea bolii pe care o dă, ci de faptul că poate infecta persoane imunizate, după ce au fost descoperite cazuri de infectare cu tulpina Delta la oameni vaccinaţi cu schema completă şi care prezentau anticorpi. Aceasta este îngrijorarea – că suntem la fel de expuşi în faţa virusului ca înaintea vaccinării. Şi că există un risc major de a face o formă gravă a bolii. Dr. Bob Wachter: Mutaţia ar putea evolua în continuare, devenind şi mai periculoasă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite