Cercetătorii avertizează: 2010 - cel mai călduros an din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi, în Europa, termometrele au indicat valori foarte scăzute în această iarnă, la nivel global, temperatura globală medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicată din ultimii 130 de ani, potrivit oamenilor de ştiinţă citaţi de cotidianul “The Times”. Totodată, aceştia au avertizat că 2010 se anunţă a fi cel mai călduros an din istorie.


Potrivit directorului Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (Giss) din cadrul NASA, James Hansen, decembrie şi februarie au fost printre cele mai călduroase luni din intervalul ianuarie-aprilie.

Cercetătorii centrului independent Met Office şi NASA vor publica în curând date care demonstrează că acestă tendinţă ar putea continua pe tot parcursul anului.

Vicky Pope, din cadrul Met Office, a confirmat declaraţiile reprezentantului NASA privind temperaturile ridicate înregistrate la nivel global, în iarna 2010, şi a avertizat că "acest an are peste 50% şanse să fie cel mai cald din istorie".

Oamenii de ştiinţă susţin că creşterea temperaturii medii la nivel mondial nu este cauzată doar de încălzirea globală, ci şi de schimbarea temporară a curenţilor din Pacific, care generează fenomenul cunoscut sub denumirea de El Nino. Acesta a permis eliberarea unei cantităţi mari de căldură din ocean în atmosferă.

Temperatura medie globală se bazează pe măsurătorile făcute de mii de staţii de monitorizare şi sateliţi. Acestea sunt înregistrate şi analizate independent de Met Office, Giss şi Centrul naţional pentru date privind clima din North Carolina, Statele Unite ale Americii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite