Cercetător german: „Nu există niciun risc semnificativ de a contracta virusul atunci când mergeţi la cumpărături. Nu am găsit viruşi «vii» pe mânere, toalete sau clanţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât de pregăţiţi suntem să dăm piept cu noul coronavirus?

Profesorul Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar din Bonn, spune că noul coronavirus nu se transmite atât de uşor precum se crede.

Specialistul a explicat metodologia noului său studiu desfăşurat în Heinsberg, „epicentrul” focarului de COVID-19 din Germania şi a vorbit despre planurile posibile pe care Germania ar putea să le aplice treptat pentru a reveni la o viaţă „normală”, potrivit RTL.

În ultimele săptămâni, echipa sa a finalizat cercetări substanţiale efectuate prin sondaje şi investigaţii în case din regiunea Heinsberg, unde au fost raportate peste 1.400 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Heinsberg are o populaţie de aproximativ 250.000 de locuitori şi a înregistrat 46 de decese.

Streeck spune că virusul nu a putut fi găsit pe clanţele uşilor sau pe blana animalelor de companie.

„Nu există niciun risc semnificativ de a contacta boala atunci când mergeţi la cumpărături. Focarele grave au apărut după ce oamenii au stat împreună o perioadă mai lungă de timp, de exemplu, petrecerile après-ski de la Ischgl, Austria”, a declarat Hendrik Streeck.

Profesorul spune că nu a găsit viruşi „vii” pe suprafeţe: „Când am luat probe de pe mânerele de la uşă, telefoane sau toalete, nu a fost posibil să cultivăm virusul în laborator”.

image

FOTO: Spitalul Universitar Bonn

„Pentru a contacta virusul ar fi necesar ca cineva să tuşească în palmă, apoi să atingă mânerul de la uşă şi imediat după o altă persoană să atingă mânerul şi să-şi atingă faţa”, a mai spus cercetătorul german. Prin urmare, Streeck consideră că există şanse mici de transmitere prin contactul cu aşa-numitele suprafeţe contaminate.

Faptul că înfecţia COVID-19 este una „cu picături”, care nu poate fi transmisă prin aer, a fost subliniat anterior de virologul Christian Drosten. Acesta a spus într-un interviu că noul coronavirus este extrem de sensibil la uscare, aşa că singurul mod de a-l contacta este prin „inhalarea picăturilor”.

Cu toate acestea, există diferite teorii cu privire la modul în care se răspândeşte coronavirusul. Experţii de la US Institute of Health CDC au ajuns la concluzia că virusul poate supravieţui 24 de ore pe hârtie, trei ore în aer şi până la trei zile pe materiale plastice şi oţel inoxidabil.

Heinsberg va fi acum centrul desfăşurării unui alt studiu despre modul de răspândire a virusului. Studiul este făcut pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane.

„Rezultatele acestui studiu mai detaliat ar putea servi ca bază pentru recomandări şi strategiile naţionale de ieşire din izolare”, spune Streeck. „Este important să obţinem aceste date pentru a ne asigura că deciziile sunt luate în baza unor dovezi concrete, şi nu pe presupuneri”, a mai spus Hendrik Streeck. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite