Centenarul şi romii României: 99 de ani de la adunarea de la Rupea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
romania mare centenar

Romii din România, din momentul eliberării lor din sclavie, au avut o participare constantă la propăşirea spirituală, şi nu doar materială, a naţiunii noastre. Azi se împlinesc 99 de ani de la prima adunare a romilor prin care aceştia şi-au exprimat sprijinul pentru proiectul România Mare.

Aceştia şi-au imaginat (şi nu au greşit) o Românie a tuturor cetăţenilor fără diferenţiere pe criteriu etnic, susţinând proiectul României Mari şi solicitând, în acelaşi timp, tratament echitabil şi măsuri pentru incluziunea romilor.

După 1 decembrie 1918, conform istoricului Petre Matei, romii au fost printre primele grupuri etnice care şi-au exprimat susţinerea pentru proiectul României Mari şi ataşamentul faţă de români. În data de 16 ianuarie 1919, la Rupea, judeţul Târnava Mare, a avut loc prima reuniune a romilor (urmată de peste zece astfel de întâlniri în diverse localităţi) din Transilvania.

Susţinerea proiectului României Mari de către romi are o importanţă istorică deosebită, în contextul în care sprijinul populaţiilor locale a fost decisiv pentru procesul de unire a României cu Transilvania.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite