Cele mai noi semne de circulaţie introduse în ultimii ani în Codul Rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai noi semne de circulaţie. Mai multe indicatoare rutiere noi au apărut pe şosele în ultimii ani
Cele mai noi semne de circulaţie. Mai multe indicatoare rutiere noi au apărut pe şosele în ultimii ani

Mai multe semne de circulaţie noi au apărut pe drumurile publice din România în ultimii ani, în concordanţă cu modificările survenite în legislaţia rutieră, dar şi de evoluţia societăţii. Indicatorul pentru „Acces internet”, de pildă, care i-ar băga în ceaţă pe şoferii care şi-au luat permisul acum 30 de ani, ţine pasul cu dependenţa tot mai mare a oamenilor de tehnologia de comunicare.

Poate cel mai important semn de circulaţie apărut pe şoselele patriei este triunghiul roşu cu bulină neagră. Acesta a fost introdus în Codul Rutier anul trecut, după modelul mai multor ţări europene. Semnul este amplasat în zonele considerate cu risc. Adică acele locuri unde se produc des accidente. În Bucureşti, de pildă, există cel puţin 38 astfel de zone.

Aceste indicatoare semnalizează aşa numitele ”puncte negre”, unde într-o perioadă de cinci ani consecutiv s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin zece persoane decedate sau rănite grav.

Conduita recomandată şoferilor la vederea acestui indicator de avertizare este reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenţiei şi evitarea efectuării oricăror manevre riscante.

Din punctul de vedere a distribuţiei punctelor negre cele mai multe sunt pe DN1, respectiv 37, DN2 - 21 de puncte negre şi DN7 cu 16 puncte negre.

Cele mai noi semne de circulaţie. Inelul principal şi inelul median de circulaţie

Alte indicatoare rutiere introduse relativ recent sunt inelul principal şi inelul median de circulaţie. Acestea au fost montate în 2013 pe arterele din Capitală. Semnele îi avertizează pe şoferi că au pătruns într-o zonă principală de circulaţie. Este vorba de simple indicatoare de informare, care nu impun restricţii de viteză sau de alt gen.

e

În viziunea Primăriei Capitalei, Inelul Principal cuprinde Calea Văcăreşti, Şos. Mihai Bravu, Bd. Iancu de Hunedoara şi Pasajul Basarab. Inelul Median este format din arterele Turnu Măgurele şi strada Luica.

Cele mai noi semne de circulaţie. „Poliţişti culcaţi”, pentru limitarea vitezei

Apariţia pe străzi a limitatoarelor de viteză, aşa-zişii ”poliţişti culcaţi” după cum le-au denumit şoferii, a determinat crearea unui indicator de circulaţie special pentru avertizarea acestor obstacole.

e

Acestea sunt amplaseaza la apropierea de o denivelare (limitator de viteză), fiind  precedat de indicatorul  ”Limitare de viteza”. Dispozitive pot fi instalate în zone rezidentiale, în zonele cu şcoli, gradiniţe, refugii şi treceri pentru pietoni, sectoare de drum îngustat, poduri, zone în constructie, pentru a impune reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor şi creşterea siguranţei pietonilor.

Limitatoarele de viteză sunt din metal vopsit în culorile galben-negru sau din cauciuc negru cu inserţie galbenă reflectorizantă, pentru o bună vizibilitate şi pe timp de noapte. Înaltimea acestora poate fi de 3, 5 sau 7 centimetri, în functie de viteza specificată pe indicatorul  '”Limitare de viteza” (30, 40 şi respectiv 50 km/h).

Cum găseşti Internet de la volanul maşinii

Unul dintre cele mai inedite indicatoare rutiere ne avertizează asupra apropierii de un centru de internet. Indicator rutier ilustrat cu ”@” (a rond sau a comercial, folosit mai ales în adresele de poştă electronică)  îl găsim amplasat, evident, în apropierea unui centru cu acces la internet. Pe indicator poate fi inscripţionată şi distanţă la care se află.

Un alt semn introdus în Codul Rutier, în ultimii ani, delimitează zonele rezidenţiale. Indicatorul, ilustrat printr-un autoturism, o casă şi un copil jucându-se, sunt montate la intrarea într-o zonă exclusiv cu locuinţe, unde frecvenţa mare a pietonilor şi copiilor care se joacă impune reducerea vitezei pe toate străzile din zonă.  Pe aceste indicatoare este inscripţionată şi viteza maximă de deplasare a maşinilor, respectiv 20 sau 30 km/h.

Legiuitorii au considerat că şoferii ar trebui avertizaţi şi asupra altor situaţii care pot fi întâlnite în trafic. ”Zonă de vânătoare”, ”Zonă de pescuit”, ”Acces pe baza de tichet” sau ”Drum aglomerat” sunt doar câteva dintre acestea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite