Cele mai frumoase sate din România şi legendele lor, care îţi taie răsuflarea: 2 Mai - satul unde răsare marea, Valea Vinului - minunea din Munţii Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este o ţară cu peisaje absolut încântătoare. „Adevărul“ vă prezintă astăzi câteva dintre cele mai frumoase sate din România şi poveştile acestor zone care par rupte din Rai.

Cele mai frumoase sate din România. În ALBA IULIA:

Satul Rimetea, propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO, un muzeu în aer liber în Munţii Trascău

Rimetea din judeţul Alba este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din România. Situat într-un peisaj de vis din Munţii Trascău, Rimetea mai are puţin de aşteptat pentru a intra pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Orice vizitator care ajunge aici rămâne impresionat de albul imaculat al clădirilor ce formează o arhitectură rămasă neschimbată de peste 100 de ani.

Locuitorii zonei erau recunoscuţi pentru măiestria în prelucrarea fierului. Obiecte unicat pot fi văzute astăzi la Muzeul Etnografic din comună, dar şi în „dotarea“ gospodăriilor, la porţi, prin clanţe şi zăvoare. 

image

Cele mai frumoase sate din România. În ARAD:

Hăşmaş, localitatea care a fost inclusă în ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România”

Localitatea arădeană Hăşmaş a fost inclusă în urmă cu trei ani în ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România”. Pe teritoriul comunei au fost descoperite urme ale culturii Tisa, o cultură înfloritoare şi de lungă durată şi cea mai cunoscută cultură neolitică din judeţ.

Hăşmaşul a fost inclus în luna martie a anului 2012, în ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România”, editat de asociaţia cu acelaşi nume. Lansarea oficială a ghidului a avut loc, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. La vremea respectivă primarul comunei Hăşmaş, Cornel Popa, a declarat: „Includerea în acest ghid înseamnă pentru Hăşmaş recunoaşterea frumuseţilor sale autentice şi o şansă de a fi promovat ca şi sat turistic”.

image

Cele mai frumoase sate din România. În BISTRIŢA:

Frumuseţile Văii Vinului, „raiul” din Munţii Rodnei care a îmbogăţit cu minereurile sale nobilii din Transilvania

Localitatea Valea Vinului cu puţin peste 200 de locuitori, situată la intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei te cucereşte din prima cu natura „crudă” care oferă peisaje spectaculoase. Peisajele superbe se „împletesc” ca într-un vis cu legende care sunt şi acum amintite de locuitorii acestui sat ce a reuşit să îmbogăţească nobilii din Transilvania în vremuri de demult.

Localitatea Valea Vinului, care aparţine de comuna Rodna, este situată la 70 de kilometri de Bistriţa, la un pas de intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei. A fost atestată documentar în anul 1853, cu numele Borpatakhoz, fiind la origine un mic sat maghiar catolic.

Cele mai frumoase sate din România. În TIMIŞOARA:

Charlottenburg, singurul sat rotund din România

Charlottenburg  este singurul sat rotund din România. Acesta a fost realizat de coloniştii germani în 1771. Iniţial şi Şandra, tot în judeţul Timiş, a fost un sat rotund, însă construcţiile ulterioare au mărit localitatea. Charlottenburg se află la 35 de kilometri de capitala Banatului, undeva între Timişoara şi Lipova, ascuns între dealuri. A fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Autonomă Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena şi Baden-Württemberg.

Charlottenburg (sau Şarlota) are un diametrul interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, în 1876 de către familia Sina de Hodos et Kizdia. Tot în cerc s-a săpat prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala. 

Cele mai frumoase sate din România. În BRAŞOV:

Drăguşul, supranumit şi satul Zmeilor, cel mai frumos sat din România

Satul braşovean a fost declarat în 2013, Cel mai frumos sat din România, într-o competiţie organizată de Asociaţia Cele mai frumoase sate din România şi o companie aeriană. Au fost selectate 10 sate din toată ţara, iar Drăguşul a câştigat. Istoria, atracţiile Drăguşului şi o galerie foto au fost fi incluse într-o broşură şi vor fi văzute de peste un milion de turişti care merg cu avionul.

Turiştii care ajuns la Drăguş pot vedea casele vechi specifice Ţării Făgăraşului, biserica din secolul al XVIII-lea, dar şi cea mai veche moară cu pietre din zonă. În plus, sătenii oferă şi cazare în casele lor. Vizitatorii iubitori de munte pot face drumeţii în Munţii Făgăraşului. 

image

Cele mai frumoase sate din România. În BUCUREŞTI:

Parcul Comana, zona verde şi liniştită aflată la o aruncătură de băţ de Capitală

La aproximativ 30 de kilometri de Capitală puteţi să găsiţi o zonă încântătoare, plină de verdeaţă şi foarte relaxantă. „Adevărul“ vă prezintă secretele din spatele unui loc absolute încântător: Comana.

Fără maşini, claxoane, malluri şi agitaţie, zona este un adevărat smarald aflat la o aruncătură de băţ de agitaţia bucureşteană.  Parcul Natural Comana se află la o distanţă aproximativ egală între Giurgiu şi Bucureşti, aflându-se la aproximativ 30 de kilometri de Capitală.

Din Bucureşti, cel mai scurt drum este prin Jilava. Apoi treceţi prin Adunaţii Copăceni. Imediat ce ajungeţi aici o să descoperiţi o zonă verde încântătoare unde vă puteţi relaxa în voie.

image

Cele mai frumoase sate din România. În BUZĂU

Muzeu de căruţe vechi, cât un sat: Brădeanu

Comuna buzoiană Brădeanu este o oază de frumuseţe în inima Bărăganului mai puţin spectaculos. Este imposibil pentru cel care trece prin această localitate să nu observe expoziţia de căruţe vechi de pe o parte şi de cealaltă a Drumului Judeţean 203D sau băncuţele vopsite în culorile drapelului naţional.

Cu puţină imaginaţie, câteva kilograme de vopsea şi câteva cuie, comuna Brădeanu, din judeţul Buzău, s-a transformat radical. A devenit o adevărată bijuterie a Bărăganului, după ce străzile localităţii au fost decorate cu câteva căruţe vechi, revopsite şi încărcate cu ghivece de flori şi figurine din ceramică.

Cele mai frumoase sate din România. În CRAIOVA:

Satul Palilula desprins din poveşti. Un loc care merită văzut măcar odată în viaţă

Satul Palilula este situat la opt kilometri de Craiova, iar ca localitate aparţine comunei doljene Bucovăţ. Faima oamenilor din Palilula sunt bivolii pe care i-au crescut decenii la rând.

Primele documente scrise despre Palilula au apărut în secolul al XVII-lea. Localitatea este situată pe valea Pârului Oborului şi îşi trage numele de la un aşezământ vlaho-sla de pastori. Satul a fost aşezat pe un deal, într-un patrulater pe ale cărei două dintre laturi, câmpul şi cimitirul, se întâlnesc. „Nu foarte multă lumea ştie unde este situată localitatea Palilula. În momentul în care ai pus piciorul în sat îţi dai seama că eşti într-o altă lumea. Totul este aparte, iar zona este de vis.

Cele mai frumoase sate din România. În CONSTANŢA:

Cel mai frumos sat din Dobrogea. 2 Mai, locul unde răsare marea

2 Mai este locul unde răsare marea. Aşa este caracterizată mica aşezare din sudul ţării, în ghidul „Cele mai frumoase sate din România“.

Plaja şi marea sunt principalele atracţii ale zonei. Sezonul estival începe în mai şi se termină târziu, în toamnă. De acest colţ de Rai de la 2 Mai s-au îndrăgostit, în urmă cu mulţi ani, titani ai scenei româneşti. Sergiu Nicolaescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel şi-au construit case de vacanţă în mica aşezare din sudul Dobrogei.  

image

Cele mai frumoase sate din România. În HUNEDOARA:

Săcărâmb, locul căutătorilor de aur din Europa secolelor trecute

Unul dintre cele mai frumoase sate din Hunedoara este Sâcărâmb. Povestea aşezării este legată de zăcămintele importante de aur descoperite în urmă cu două secole şi jumătate, care au atras în aceste locuri familii din toate colţurile lumii. Satul Săcărâmbul impresionează prin peisajele de care este înconjurat, clădirile vechi şi istoria locului.

Săcărâmb se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, situat într-o zonă izolată de munţi şi de păduri, nu departe de municipiul Deva, la capătul unui urcuş de aproape zece kilometri.

image

Cele mai frumoase sate din România. În IAŞI:

De ce este considerată localitatea Tătăruşi mica Bucovină a judeţului Iaşi

Tătăruşi este o localitate situată în extremitatea nord-vestică a judeţului Iaşi, care a devenit cunoscută sub supranumele de "Bucovina mică".

Devenită Unitate Administrativ-Teritorială în 1864, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, localitatea ieşeană Tătăruşi este atestată documentar încă de la 1398, fiind una dintre cele mai vechi aşezări din Moldova. Situată într-o zonă de şes şi având o populaţie de aproximativ 6.000 de locuitori, comuna Tătăruşi se evidenţiază printr-o particularitate mai puţin întâlnită printre localităţile din judeţul Iaşi. Jumătate din teritoriul administrativ al localităţii, peste 4.000 de hectare, este acoperit cu păduri de fag. De aici şi mândria localinicilor, care şi-au supranumit comuna "Bucovina mică", pornind de la faptul că Bucovina înseamnă, în traducere, "Ţara Fagilor".

image

Cele mai frumoase sate din România. În PLOIEŞTI: 

Pietriceaua de Prahova, satul din poveştile bunicilor

Dacă vă e dor de copilărie, de bunici, de întoarcerea la rădăcini şi de peisaje bucolice, drumul trebuie să vă poarte în satul Pietriceaua din comuna prahoveană Brebu, inclus în ghidul oficial al celor mai frumoase aşezări rurale din România.

În 2012, 61 de sate din întreaga ţară au fost cuprinse într-un ghid oficial, lansat de Muzeul Satului din Bucureşti, al celor mai frumoase aşezări rurale din România. Printre ele, şi satul prahovean Pietriceaua, un loc unde tradiţiile sunt aceleaşi de acum un secol.

image

Cele mai frumoase sate din România. În SATU MARE:

Certeze, cea mai frumoasă şi bogată comună din România. Locul în care cel mai amărât om era primarul

Certeze, cea mai bogată şi printre cele mai frumoase  comune din România, e la o aruncătură de băţ de Negreşti Oaş. Când intri în comună nu ştii pe care parte a drumului să te uiţi mai întâi şi ce construcţie să admiri mai mult.

Certeze este cunoscută ca localitatea care contribuie cu unu la sută la veniturile RomTelecom prin numeroasele convorbiri telefonice cu Occidentul pe cap de locuitor şi locul în care cel mai amărât om era primarul, iar numărul autoturismelor străine întrecuse demult numărul vitelor. 

image

Cele mai frumoase sate din România. În SLATINA:

Slătioara, paradisul verde 

Comuna Slătioara se află la o aruncătură de băţ de capitala judeţului Olt, Slatina. Tocmai de aceea, mulţi dintre locuitorii urbei şi-au ridicat aici case, mai ales că localitatea rurală beneficiază deja de facilităţi ale secolului XX care în majoritatea comunelor judeţului sunt încă la stadiul de vis: gaze naturale, reţea  de apă şi canalizare. Iar localitatea se dezvoltă de la un an la altul.

Având norocul de a fi aşezată pe Drumul Naţional 65 – European 574 spre Craiova, imediat după ce treci istoricul pod peste râul Olt din Slatina, comuna Slătioara este una dintre cele mai frumoase localităţi din judeţ.

     

Cele mai frumoase sate din România. În SUCEAVA:

Comuna - muzeu Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase localităţi din România

Comuna-muzeu Ciocăneşti, din judeţul Suceava, a ocupat primul loc în competiţia pentru desemnarea titlului de sat cultural al României pentru 2014. Această localitate este unică în ţara noastră, aproape fiecare casă de aici asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti

image

La doar 20 de kilometri de Vatra Dornei se află comuna-muzeu Ciocăneşti, unică în ţara noastră. Aproape fiecare casă de aici se aseamănă cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti. Până şi biserica din comună are zidurile „încondeiate“. Cine doreşte să rămână peste noapte are la dispoziţie câteva pensiuni, alături de care va putea găsi şi oferte de cazare ale localnicilor care îşi pun casa la dispoziţie pentru turişti.

Cele mai frumoase sate din România. În TULCEA:

Jurilovca, Luncaviţa şi Niculiţel, tărâmurile din poveşti

Jurilovca, Luncaviţa şi Niculiţel sunt tărâmuri iubite de Dumnezeu. Aici poţi mânca cel mai delicios  borş de peşte şi vei admira căsuţele alb-albastre cu acoperiş din stuf şi cu lotcă la poartă, de unde poţi pleca într-o plimbare pe canalele înţesate de nuferi şi pelicani.

Jurilovca este cea mai mare comunitate de pescari din Tulcea, dar şi un colţ de Rai, unde drumeţul obosit de drum se poate desfăta cu minunăţiile naturii sau poate admira hainele viu colorate ale lipovenilor şi chipurile bărbaţilor acoperite cu barbă.

Localitatea a fost înfiinţată de ruşii lipoveni exilaţi de prin părţile Donului şi Nistrului la începutul secolului XIX. Ei au fost forţaţi să părăsească ţinuturile natale din cauza regulilor canonice impuse de Biserica Ortodoxă Rusă şi ţarul Petru cel Mare.

image

Cele mai frumoase sate din România. În TURNU-SEVERIN:

Marman: Clone ale monumentelor lui Brâncuşi într-un sat mehedinţean

Ansamblul arhitectural al lui Brâncuşi este şi mândria unor localnici dintr-un sat uitat de lume din Mehedinţi. Coloana Infinitului, Masa tăcerii şi Poarta sărutului, ce-i drept într-o variantă clonată, mult mai mică, străjuiesc drumul, care duce în satul mehedinţean Marman.

Localitatea în care nu mai vieţuiesc mai mult de 20 de suflete e la un pas să dispară de pe harta României, dar poate deveni celebră prin monumentele care imită celebrele sculpturi.

Cele mai frumoase sate din România. În VASLUI:

Colţul de Rai din Pădureni, comuna occidentală din inima sărăciei

Comuna vasluiană Pădureni, aflată la 4 kilometri de Huşi, arată ca o adevărată localitate europeană. După realizarea infrastructurii, gospodarul edil al comunei a amenajat peste 15 hectare de spaţii verzi, camping, piscină, teatru de vară, loc pentru echitaţie, teren de sport cu tribună şi nocturnă şi multe altele. Toate modernizările au fost făcute în regie proprie şi ajuns să aducă profit primăriei.

În cel mai sărac judeţ al ţării, în Vaslui, o comună arată întocmai ca-n occident după ce timp de 25 de ani modernizările s-au ţinut lanţ. Comuna Pădureni este compusă din şapte sate şi are 4.260 de locuitori. În sezonul estival, localitatea este plină de turişti, oameni care vin să se relaxeze la sfârşit de săptămână. Sunt chiar şi turişti din străinătate care se delectează cu frumuseţile satului vasluian.        

image

Cele mai frumoase sate din România. În judeţul Neamţ. 

Trei Fântâni, satul de la poalele munţilor Hăşmaş prins între judeţele Neamţ, Harghita şi Bacău
Trei Fântâni care ţine administrativ de comuna Dămuc, judeţul Neamţ este considerat unul din cele mai frumoase sate din România. Satul de la poalele munţilor Hăşmaş, între judeţele Neamţ, Harghita şi Bacău are o populaţie majoritar de etnie maghiară. Curentul electric a ajuns aici abia în anul 2000. Satul Trei Fântâni este una din cele trei localităţi componente ale comunei Dămuc, din judeţul Neamţ. În cătunul situat la cota 900, la poalele munţilor Hăşmaş se ajunge după un drum pietruit de circa 16 km, din Drumul Naţional 12 C Bicaz-Gheorghieni.        



„Se poate ajunge la Trei Fântâni şi din staţiunea Lacul Roşu, dar şi prin Dămuc, pe DC 201 C, făcut de primărie. Zona este spectaculoasă din punct de vedere al cadrului natural, între munţi, aici locuind circa 100 de familii, mare parte de etnie maghiară”, spune primarul comunei Dămuc, Anton Covasan.

image

La acest material au participat Cristina Răduţă, Simona Suciu, Mariana Iancu, Mugurel Manea, Dănuţ Zuzeac, Dorin Ţimonea, Iulian Bunilă, Bianca Sara, Andreea Mitrache, Nicu Ghişan, Bogdan Iancu, Corina Macavei, Cezar Pădurariu, Sabina Ghiorghe, Mariana Iancu, Daniel Guţă, Dana Mihai, Florin Jbanca, Ştefan Both.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite