Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Top destinaţii turistice din ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Staţiunile bulgăreşti de la Marea Neagră sunt foarte apreciate de turiştii români FOTO Adevărul
Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Staţiunile bulgăreşti de la Marea Neagră sunt foarte apreciate de turiştii români FOTO Adevărul

Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Ţara vecină este o destinaţie de top pentru turiştii români care apreciază serviciile de calitate şi preţurile relativ mici. Staţiunile de la Marea Neagră, oraşele istorice şi staţiunile de schi din Bulgaria sunt asaltate anual de zeci de mii de români.

Bulgaria este cea mai facilă destinaţie de vacanţă pentru români indiferent de perioada din an, datorită distanţelor mici şi a diversităţii de oferte la preţuri accesibile. Însă Bulgaria a fost recomandată şi la nivel mondial, de către cunoscuta publicaţie Lonely Planet.

Cu siguranţă, cei mai mulţi turişti români sunt atraşi de staţiunile bulgăreşti de malul mării.
Pitorescul peisajelor, calitatea serviciilor, preţurile relative mici fac din litoralul bulgăresc o destinaţie turistică atractivă. Cele mai frecventate staţiuni de către turiştii români sunt Albena, Nisipurile de Aur, Balcik, Sunny Beach, Duni şi Nessebar.

Multe din plajele Bulgariei sunt cotate cu “ Blue Flag”, distincţie acordată anual plajelor din toată lumea, în urmă analizei calităţii nisipului şi apelor. Astfel, Bulgaria are zece plaje decorate cu această râvnită distincţie, printre care Sunny Beach, Albena, Sozopol şi Elenite.

Staţiunile de pe litoralul din Bulgaria sunt renumite prin servicii de calitate, infrastructură şi posibilităţi variate de agrement. Aici vă puteţi bucura de practicarea sporturilor acvatice şi nautice: surfing, waterjets, windsurf, parapante, scooter, paraşute de apă, yachting.
Alte staţiuni oferă posibilitatea de a face şedinţe de echitaţie, precum Nessebar, Sozopol, Obzor, Balcik, Pomorie şi Cranevo.

cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Balcik, locul de suflet al Reginei Maria

Tot la malul mării se află şi pitorescul orăşel Balcik, considerat locul de suflet al Reginei Maria. Aflat între graniţele româneşti până în 1940, Balcikul a fascinat-o pe regină prin peisajele sale. În 1921, Regina Maria a decis să ridice aici o reşedinţă de vară, înconjurată de o grădină luxuriantă.

În prezent, Castelul Reginei Maria şi Grădina Botanică sunt vizitate anual nu numai de zeci de mii de români, dar şi de turişti din toată lumea. Castelul, numit şi “Cuibul liniştit”, este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie, străjuite de un minaret. Reşedinţa reginei este ridicată de-a lungul a trei terase şi combină elemente ale stilurilor maur şi mediteraneean.

Grădina castelului se întinde pe un deal întreg, pe acelaşi domeniu aflându-se alte nouă clădiri. Parcul, amenajat la comandă Reginei de cei mai buni grădinari şi arhitecţi ai vremii, a fost transformat în grădina botanică datorită numeroaselor specii de plante găsite aici.

Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Veliko Târnovo, oraşul ţarilor

Veliko Târnovo este una dintre cele mai apreciate distinaţii turistice din Bulgaria, aflată la 180 de kilometri de Bucureşti. Veliko Târnovo este un orăşel încântător, a cărui principală atracţie este o cetate impunătoare, care are o istorie de peste 5.000 de ani.

Oraşul ţărilor a fost martorul multor momente cruciale ale istoriei bulgare. Capitală a ţării în timpul celui de-al Doilea Ţarat (1185 – 1396), Veliko Târnovo era întrecut ca importantă doar de Constantinopol.

Oraşul istoric, aşezat pe terasele un deal imens din calcar, are o arhitectură deosebită. Casele tradiţionale construite în stilul Renaşterii Naţionale, străduţele înguste pavate cu piatră şi înţesate cu terase, magazine cu suveniruri şi cafenele dau locului un farmec cu totul aparte.
Cocoţată pe un deal, Cetatea Tsarevets are mai multe ziduri de apărare, foarte bine conservate.

Din interiorul cetăţii veţi putea surprinde cele mai spectaculoase privelişti asupra oraşului vechi.
Un alt obiectiv turistic al zonei este satul Arabanasi, aflat la doar cinci kilometri de Veliko Târnovo.

Arbanasi, fondat în sec. al XVI-lea, este considerat una din principalele atracţii arhitecturale al Bulgariei centrale. Aproape toate casele tradiţionale sunt perfect conservate, localitatea fiind protejată de UNESCO. Turiştii care ajung în Arbanasi au la dispoziţie zeci de pensiuni şi restaurante tradiţionale, unul mai îmbietor decât altul.

Veliko Tarnovo

Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Paradisul de la Hotnitsa

Tot în apropiere de Veliko Târnovo se află un adevărat colţ de rai. Hotnitsa este un mic paradis, cu un lac verde ca smaraldul, situat la 12 kilometri de Veliko Târnovo şi 170 de kilometri de Bucureşti. Un canion de aproximativ doi kilometri, cu poteci şi podeţe de lemn, se termină într-o cascadă spectaculoasă.

Complexul carstic se dezvăluie iubitorilor de natură în toată splendoarea sa. Vegetaţia luxuriantă dă impresia de sălbăticie. Cărările care străbat canionul sunt asigurate cu balustrade, iar turiştii se pot căţăra, fără prea mult efort, până deasupra cascadei.

Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. La schi pe pârtiile din Bansko sau Borovets

Staţiunile montane bulgăreşti sunt în topul preferinţelor turiştilor români, dar şi a celor din alte ţări. Frecventate mai ales în perioada de iarnă, staţiunile montane Borovets şi Bansko sunt apreciate pentru pârtiile excelente, serviciile de calitate şi preţurile relativ mici.

Borovets este cea mai veche staţiune din Bulgaria, fiind fondată în secolul al XIX-lea şi servind iniţial drept loc de vânătoare al familiei regale bulgare. Înconjurat de Munţii Rila, Borovets
este astăzi una dintre cele mai moderne staţiuni ale Bulgariei, deţinând hoteluri şi restaurante luxoase şi zeci de pârtii de schi, foarte bine amenajate. Turiştii veniţi aici beneficiază de peste 40 de kilometri de părtii, care ajung până la altitudinea de 2.600 de metri.

Cea de-a doua staţiune montană etalon a Bulgariei, Bansko, se află la 500 de kilometri de Bucureşti, la poalele munţilor Pirin, rezervaţie naturală declarată patrimoniu mondial UNESCO. La fel ca şi Borovets, această staţiune este un adevărat paradis al sporturilor de iarnă.

Cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Mănăstirea Rila, centrul spiritual al Bulgariei

Mănăstirea  Rila, situată la aproximativ 120 de kilometri de Sofia, pe versantul sudic al Munţilor Rila, la 1.147 de metri altitudine, este cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei şi, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice şi arhitecturale din  Europa Răsăriteană. An de an, zeci de mii de turişti calcă pragul aşezământului monahal. Graţie apropierii de România, Mănăstirea Rila este o destinaţie atractivă, vizitată de români atât în perioada Sărbătorilor Pascale, cât şi în sezonul de iarnă, atunci când vin la schi la Borovets (aflat la 100 de kilometri distanţă) sau Bansko (90 de kilometri).

Mânăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila, un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se spune că ar fi pus bazele primului aşezământ monahal în secolul al X-lea.
Construit asemenea unei fortăreţe medievale, complexul monahal adăposteşte între zidurile sale din piatră mai multe clădiri, dispuse în jurul curţii interioare largi, de forma unui patrulater.
Complexul cuprinde o biserică centrală, construită în stilul arhitectonic bulgar de Renaştere Naţională, un turn de veghe, datând din secolul al XIV-lea, precum şi o parte rezidenţială, care adăposteşte aproximativ 300 de chilii, patru capele, dar şi camere de oaspeţi.

Mânăstirea Rila a fost declarată monument istoric şi arhitectural naţional din anul 1976, iar din anul 1983, figurează pe lista Patrimoniului Universal Cultural UNESCO.
Un minus al acestei atracţii turistice este faptul că nu se poate filma şi fotografia în interiorul muzeului şi bisericii, ci numai în curte.
 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite