Cele mai frecvente greşeli pe care le fac angajaţii buni, de teamă să nu fie percepuţi greşit de colegi şi şefi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Free-Photos / Pixabay
FOTO Free-Photos / Pixabay

Orice angajat bun îşi doreşte ca munca lui să fie recunoscută şi apreciată atât de colegi, cât şi de manageri. Din dorinţa de a face mereu o impresie bună, mulţi comit însă unele greşeli care le pot afecta performanţele la locul de muncă şi cariera, mai ales pe termen lung.

Indiferent că lucrezi în aceeaşi companie de ani de zile sau că abia ai început un nou job, este important să ştii cum să eviţi situaţiile care te-ar putea compromite profesional sau care ar putea să îţi afecteze productivitatea, când tocmai asta încerci să eviţi

Nu îţi iei niciodată concediu medical

Atunci când eşti bolnav, fie că e vorba despre o banală răceală sau despre o afecţiune mai serioasă, ar trebui întotdeauna să apelezi cu încredere la concediul medical. Un studiu realizat de Glassdoor arată însă că unul din patru angajaţi se teme să îşi ia concediu medical, pentru că nu vrea să facă o impresie proastă colegilor sau şefilor. Iar 44% dintre cei chestionaţi spun că şi-ar lua concediu medical, dar că s-ar întoarce la muncă chiar dacă nu s-au recuperat complet. De fapt, atunci când mergi la serviciu când te simţi rău, nu numai că rişti să îi îmbolnăveşti şi pe cei din jur, dar productivitatea ta va fi la cote minime şi tot colegii vor fi cei care vor compensa pentru faptul că nu te simţi în formă maximă.

În România, orice angajat are dreptul la concediu medical, pe care îl poţi obţine foarte simplu, fără să fii nevoit să treci printr-o birocraţie stufoasă. Află tot ce trebuie să ştii despre cum poţi intra în concediu medical, iar data viitoare când nu te simţi bine, profită de aceste zile libere pentru a te recupera complet şi a te întoarce la birou cu forţe proaspete.

Nu ceri niciodată o mărire de salariu

Subiectul salariului este, adeseori, unul tabu, despre care nu vorbim decât cu familia sau cu prietenii apropiaţi. Însă atunci când simţi că nu eşti plătit suficient sau conform pieţei pentru munca pe care o depui sau în situaţiile în care ai primit sarcini suplimentare, dar eşti remunerat la fel, este cazul să ştii cum să pui problema pentru a primi o mărire de salariu. Teama angajaţilor că vor fi priviţi cu ochi răi sau că vor fi refuzaţi îi împiedică de multe ori să ridice subiectul salariului în faţa managerului lor.

Secretul constă însă în a şti cum să pui problema şi cum să scoţi în evidenţă contribuţia ta în echipă, arătând în acelaşi timp că eşti la curent cu salariile din piaţă pentru poziţia pe care o ocupi. Cât timp ai argumentele de partea ta, există şanse mari să obţii mai mulţi bani sau măcar să fii luat în considerare pentru următorul val de măriri salariale din companie.

Nu ştii să spui „nu”

Un aspect de care se plâng foarte mulţi dintre angajaţii valoroşi din companii este legat de volumul de muncă şi de sarcinile pe care trebuie să le rezolve, deşi, cel puţin teoretic, nu intră în atribuţiile lor. Dacă eşti genul de persoană care îşi doreşte să ajute pe toată lumea şi nu spune niciodată „nu”, s-ar putea să te fi aflat deja în situaţia în care simţi că unii dintre colegii tăi încearcă să profite de acest lucru şi apelează la tine inclusiv pentru sarcini minore, pe care le-ar putea rezolva singuri.

De aceea, este crucial să ştii să refuzi să faci unele lucruri, mai ales atunci când nu intră în fişa postului tău, dar să faci acest lucru fără a-ţi atrage antipatia celor din jur. Dacă încerci să le explici oamenilor pe un ton calm şi prietenos că ai deja programul plin şi că ai putea să încerci să îi ajuţi când ai timp, dar nu ştii exact când se va întâmpla acest lucru, cel mai probabil vor găsi pe altcineva la care să apeleze pentru a-şi rezolva problema. Iar tu vei avea mai mult timp la dispoziţie pentru a te ocupa de sarcinile care chiar intră în atribuţiile tale.

Nu profiţi de toate zilele de concediu de odihnă

Scopul concediului de odihnă este de a te ajuta să îţi reîncarci bateriile, să te deconectezi şi să revii la lucru cu forţe proaspete. Există însă companii în care numeroşi angajaţi evită să îşi ia toate zilele de concediu de odihnă la care au dreptul într-un an, mai ales dacă această practică este comună în biroul în care lucrează. Însă atunci când nu profiţi de zilele de odihnă, şansele să ajungi la „burnout”, acea stare de epuizare fizică şi psihică, sunt mult mai mari. Nu numai că productivitatea ta va scădea, dar există riscul să ajungi să comiţi greşeli grave din cauza oboselii şi epuizării. De aceea, este bine să nu renunţi la zilele tale de concediu de odihnă şi să profiţi de ele pentru a te relaxa şi pentru a te încărca cu energie, astfel încât să îţi poţi duce la bun sfârşit toate sarcinile, fără ca organismul tău să aibă de suferit din această cauză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite