Cel mai sângeros atentat împotriva creştinilor din istoria Sri Lanka şi valul de persecuţii din întreaga lume împotriva creştinilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sri lanka

Cel puţin 290 morţi în Sri Lanka după explozia a 8 bombe care au vizat biserici şi hoteluri în Duminica Paştelui Catolic. Peste 500 de oameni sunt răniţi. Acesta e un bilanţ provizoriu. Cel puţin 35 dintre cei morţi sunt cetăţeni străini.

CNN: Ţintele atacurilor sunt cele alese de regulă de ISIS

Atentatele au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa. Douăzeci şi patru de persoane persoane au fost arestate în urma atacurilor de duminică, a declarat ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewarden. Într-una din bisericile ţintite de terorişti, biserica Sf. Sebastian din Negombo, se aflau peste 1000 de oameni prezenţi la Liturghie. Exploziile au ucis cel puţin 102 oameni, în această biserică.

Conform lui Sajith Premadasa, Ministru al afacerilor culturale, Sri Lanka se confruntă cu un „terorism de tip nou“. Ţintele atacurilor – biserici creştine pline, în timpul unei sărbători creştine majore, şi hoteluri de cinci stele, unde sunt găzduiţi cetăţeni străini – sunt, conform CNN, ţintele pe care de regulă le aleg teroriştii ISIS, în atentatele comise în multe ţări din ASIA.

În ianuarie 2019, ISIS a revendicat un atentat care a ucis cel puţin 20 de oameni, într-o biserică din Filipine. Atentatul a avut loc, de asemenea, într-o duminică, atunci când un număr mare de credincioşi participau la Liturghie. În mai 2018, ISIS a revendicat un alt atentat, asupra a trei biserici din Indonezia; atunci au fost ucişi 12 oameni şi au fost rănite câteva zeci de persoane. Iar în 2017, în Duminica Floriilor, ISIS a ucis cel puţin 49 de oameni care participau la Liturghie, în două biserici din Egipt.

Avertisment emis cu 10 zile înainte de comiterea atentatelor

Conform Times of India, şeful poliţiei din Sri Lanka a lansat un avertisment la nivel naţional, cu zece zile înainte de atentatul de duminică, arătând că o serie de atentatori sinucigaşi se pregăteau să lovească „biserici proeminente“.

Atentatele ar fi fost puse la cale de gruparea National Thowheeth Jama'ath, un grup islamist radical din Sri Lanka. Grupul ar fi responsabil şi pentru vandalizarea unor statui budiste, în 2018. Suspecţii arestaţi aparţin, se pare, acestei grupări jihadiste.

Extremiştii budişti sinhalezi – posibili suspecţi

The Times of India lansează şi o altă teorie, arătând că extremiştii budişti sinhalezi ar putea să se afle de fapt în spatele atentatelor. Comunitatea sinhaleză alcătuieşte 75% din populaţia ţării, şi este posibil ca extremiştii sinhalezi să fi orchestrat aceste atentate pentru a „crea haos şi pentru a provoca o emoţie puternică împotriva musulmanilor”.

Aceasta în contextul în care, după înfrângerea Tigrilor Tamili, una dintre cele mai sângeroase organizaţii teroriste din lume, aceşti extremişti „ar putea să caute o nouă ţintă pentru a rămâne relevanţi”. Astfel, atentatele ar putea să fie gândite astfel încât „să pară mâna teroriştilor islamişti”. Ceea ce ar stârni un val de revolte împotriva musulmanilor – revolte de care ar profita extremiştii sinhalezi. 


Val de persecuţii împotriva creştinilor în Sri Lanka

Anul trecut în Sri Lanka a avut loc un val de atentate împotriva creştinilor, cu 67 de cazuri raportate în care victimele au fost creştini, atacaţi din cauza credinţei lor. Atacatorii nu au fost, se pare, doar extremişti – în unele cazuri, „comunităţi întregi“ au fost mobilizate şi au atacat biserici sau şcoli creştine, în special din zonele rurale.

În Sri Lanka trăiesc aproximativ 2 milioane de creştini, şi ei reprezintă aproape 10% din populaţia ţării. Populaţia dominantă e reprezentată de budişti, iar musulmanii reprezintă în jur de 9. Conform Open Doors, una din cauzele principale ale persecuţiei e reprezentată de convertirile la creştinism – iar budiştii care se convertesc la creştinism sunt persecutaţi şi marginalizaţi de familiile lor.

Creştinismul, cea mai persecutată religie

Un raport publicat de organizaţia ACN International arăta, anul trecut, că persecuţia creştinilor şi genocidul împotriva creştinilor sunt mai rele decât oricând în istorie, iar creştinismul este cea mai persecutată religie a lumii.

„În privinţa numărului de oameni care sunt implicaţi, a gravităţii crimelor comise şi a impactului acestora, este clar că persecuţia creştinilor este, astăzi, mai rea decât oricând în istorie. Nu numai că creştinii sunt mai persecutaţi decât oricare alt grup religios, dar din ce în ce mai mult creştini sunt supuşi la cele mai rele forme de persecuţie“, arată raportul ACN.

Un raport PEW emis tot în 2018 arăta că restricţiile şi persecuţiile anti-religioase sunt în creştere, în toată lumea, în ultimii 10 ani, iar creştinismul este cea mai persecutată religie. Creştinii sunt persecutaţi şi sunt victime ale discriminării şi violenţei, cu grade diferite de intensitate, în 144 de ţări, iar creştinismul este cea mai persecutată religie a lumii.

Peste 6000 de creştini victime ale atentatelor jihadiştilor Fulani, în Nigeria

Săptămâna trecută, jijhadiştii Fulani au ucis 17 creştini în Nigeria într-o biserică după o binecuvântare a unui copil, conform Christianpersecution.com. Printre victime se numără bebeluşul şi mama acestuia, iar tatăl copilului a fost împuşcat, şi este în comă.

În Nigeria, creştinii alcătuiesc 50% din populaţia ţării, iar atentatele împotriva creştinilor au loc în fiecare lună; în martie anul acesta, jihadiştii Fulani au ucis peste 120 de creştini şi au distrus peste 140 de locuinţe ale unor familii creştine. În statele din nordul ţării, unde au loc majoritatea acestor atentate, legea Sharia funcţionează, de facto. Persecuţia ia forme diverse – fetele creştine sunt răpite şi obligate să se mărite cu bărbaţi musulmani, pastori creştini sunt răpiţi şi se cer recompense pentru a fi eliberaţi, numeroase biserici sunt vandalizate sau complet distruse.

Numărul victimelor nu este cunoscut cu exactitate, dar a trecut, cel mai probabil, de 6000.  

„Tot mai mulţi creştini din lume devin victime ale atentatelor teroriste“

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut apel la rugăciune pentru victimele atentatelor teroriste din Sri Lanka. „Constatând cu îngrijorare că tot mai mulţi creştini în lume devin victime ale atentatelor teroriste, condamnăm aceste atacuri izvorâte din ură şi violenţă. Totodată, trebuie să ne rugăm pentru încetarea acestor violenţe şi să milităm pentru prevenirea lor. Exprimăm compasiune şi solidaritate cu toţi cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste“, se arată în comunicatul transmis de Patriarhul României.

Deocamdată atentatele comise în Sri Lanka nu au fost revendicate, în mod oficial. Sri Lanka se confruntă cu cel mai sângeros atac îndreptat împotriva creştinilor din istoria ţării, şi cu unul dintre cele mai sângeroase din perioada recentă, din Asia. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite