Cel mai cinstit Guvern. Probe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest Guvern face din Monitorul Oficial o lectură nu doar obligatorie, ci şi deosebit de interesantă.

Şedinţa de Guvern de ieri a tăcut chitic asupra subiectului pe care îşi propusese să-l discute săptămâna trecută: scandaloasa tentativă de modificare a Legii audiovizualului prin ordonanţă de urgenţă. Prezumtivul iniţiator, ministrul de la Comunicaţii, Dan Nica, zice că el nu ştie nimic, nu a iniţiat nimic, nimeni nu spune cum a ajuns proiectul pe masa Guvernului. Premierul e prea ocupat cu zborurile prezente şi viitoare la Bruxelles şi nu a zis nici el nimic, iar cei afectaţi - publicitari, televiziuni, cablişti, CNA însuşi - s-au hotărât cu destulă greutate să se revolte, mai mult sau mai puţin în genunchi: nu e bine să te pui rău cu viitoarea guvernare înainte ca aceasta să fi început.

Asta naşte următoarea întrebare: cum naiba ajung la Guvern ordonaţele astea furişate, întocmite cu dedicaţie? Intră cineva noaptea, prin efracţie, în Palatul Victoria, şi le pune pe masa Executivului? O fi chiar domnul Voiculescu sau altcineva? Sau documentele astea pogoară cu har divin din cer, prin tavanele aceluiaşi Palat?

Aveam bănuiala încă din vară, de la puci, că domnului Ponta îi cam place joaca asta cu ordonanţele şerpeşti. Credeam însă că i-a mai trecut între timp, la câte castane a avut de scos din foc de pe urma lor - şi încă mai sunt destule castane în grămada cu jăratec. Pesemne că nu i-a trecut şi, în faţa unei asemenea realităţi, soluţia e una singură: să fim vigilenţi. Şi iată la ce ne-a împins vigilenţa: am citit aseară actele normative adoptate ieri de Guvern. Iar una dintre ele ne-a ajutat să învăţăm puţină geografie.

Între Satu Mare şi Baia Mare sunt vreo 70 de kilometri. Din Satu Mare, drumul o ia cumva spre nord-est, face apoi o cocoaşă şi coboară spre sud-est, către Baia Mare. Ăsta e drumul cel bun, asfaltat, drumul naţional. Un altul - drum judeţean, mult mai prost - pleacă din Satu Mare direct către est, adică taie tocmai cocoaşa. Scurtează distanţa cam cu opt kilometri.

Ei bine, în şedinţa de Guvern de ieri, drumul cel prost a fost ridicat la rangul de drum naţional. Îl preia în administrare Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care va finanţa asfaltarea şi reabilitarea sa, astfel încât să-şi merite rangul proaspăt obţinut.

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale este în subordinea Ministerului Transporturilor, iar ministru este domnul Ovidiu Silaghi. Poate e o coincidenţă, poate nu, Ovidiu Silaghi candidează din partea USL la Satu Mare, în colegiul 2, care cuprinde o parte din reşedinţa de judeţ şi exact comunele prin care trece drumul tocmai avansat în rang. Pentru opt kilometri scutiţi, Silaghi primeşte de la Guvern un atu electoral cu nimic mai prejos decât a primit Udrea la Roman sau Boc la Răchiţele.

În lumina acestei informaţii, nu vă vine să-i daţi dreptate domnului Ponta, care zicea că el conduce cel mai cinstit guvern din istorie? Sau domnului Antonescu, atunci când perora: „Noi n-o să facem ca ei!"? Dincolo de răspuns, un lucru rămâne cert: acest Guvern face din Monitorul Oficial o lectură nu doar obligatorie, ci şi deosebit de interesantă.

Liviu Avram este redactor-şef adjunct "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite