Cel mai cald an la Polul Sud

 În 2009, Polul Sud a experimentat o vară „fierbinte“, cu o temperatură medie de - 47, 9 grade Celsius. Anul trecut a fost cel mai cald an din istoria înregistrării temperaturilor în această regiune, care a început în 1957.

Ştiri pe aceeaşi temă

Temperatura medie înregistrată anul trecut la staţia Amundsen-Scott de la Polul Sud a fost una foarte joasă: -47,9 grade Celsius. Cu toate acestea, din 1957, de la începerea măsurării temperaturilor în această zonă, nu s-a mai înregistrat aşa o „căldură", arată Peter Rejcek, editor la „The Antarctic Sun", publicaţie ce face parte din programul pentru Antarctica al Statelor Unite ale Americii.

Recordul anterior a fost înregistrat în 2002, fiind de -48 de grade Celsius, după cum declară Tim Markle, expert meteorolog la Staţia Amundsen-Scott de la Polul Sud, citat de Live Science.

Anul trecut a fost, de asemenea, al doilea cel mai cald an de pe Pământ, de când se realizează măsurări ale temperaturilor (începând din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea), conform datelor furnizate de NASA. Temperaturile înregistrate în 2009 au fost depăşite doar de cele din 2005.

Nici iernile nu mai sunt ce-au fost

Până în 2010, Polul Sud a experimentat două ierni consecutive în care temperaturile nu au scăzut sub bariera de -73 de grade Celsius - motiv de îngrijorare în special pentru „Polies" - cei care doresc să se înroleze în exclusivistul club „Polul Sud 300". Pentru a fi admişi, candidaţii se adună într-o saună unde temperatura atinge 93 de grade Celsius, după care aleargă în aer liber purtând doar bocanci, la -73 de grade, către steguleţul de la Polul Sud.

În 2009, mercurul din termometre a coborât la -73,3 grade Celsius şi -72,2 grade Celsius. A doua temperatură reprezintă cea mai ridicată valoare minimă înregistrată într-un an calendaristic, a declarat Markle pentru „The Antarctic Sun".

În 2007, temperatura a coborât brusc sub -73 de grade Celsius timp de mai puţin de un minut, pe 2 septembrie, adaugă Markle, lăsând să se înţeleagă că în ultimii trei ani nu s-a atins efectiv această limită inferioară. Totuşi, în aprilie anul acesta, staţia de la Polul Sud a înregistrat neobişnuit de timpuriu această valoare, pentru un interval de timp de 22 de minute.

„Din nou nu e vorba de o perioadă foarte îndelungată", adaugă Markle. „Cu toate acestea, a fost, cu siguranţă, cea mai scăzută temperatură înregistrată de pe 2 septembrie 2007 şi a durat suficient pentru ca un grup de «Polies» să devină membri ai Clubului 300".


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: