CEDO a respins acţiunea a trei judecători care au reclamat plata eşalonată a salariilor restante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a respins acţiunea a trei judecători argeşeni, care au reclamat neplata salariilor restante.

CEDO apreciază că Guvernul român şi-a achitat datoriile, chiar dacă s-a plătit în tranşe, conform unui calendar stabilit.

Reclamanţii Daniel Dumitru, Anda Mihaela Pluteanu şi Magdalena Viorica Papaianopol, judecători din Piteşti, au obţinut plata unor prime de risc, de stres şi de confidenţialitate. Însă plata sumelor datorate, în temeiul deciziilor judecătoreşti şi indexate la inflaţie, a fost eşalonată.

Între 2008 şi 2011, invocând dificultăţi financiare şi bugetare, Guvernul român a adoptat mai multe acte legislative, prin care să poate fi plătite în tranşe hotărârile judecătoreşti învestite cu titluri executorii.

Sumele neplătite reclamanţilor ar trebui achitate, în conformitate cu graficului de plăţi, în cinci tranşe, după cum urmează: o primă tranşă de cinci la sută în 2012, a doua tranşă de zece la sută în 2013, o a treia tranşă de 25 la sută în 2014, a patra, de 25 la sută, în 2015 şi ultima tranşă de 35 la sută în 2016, notează CEDO în decizia dată miercuri.

Statul român e obligat să plătească în continuare lui Dumitru 63.304 de lei, potrivit acestuia, şi 60.343 de lei, potrivit Guvernului; lui Pluteanu 60.782 de lei şi lui Papaianopol 50.968 de lei.

Cererea reclamanţilor a fost depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 18 septembrie 2008.

Reclamanţii s-au plâns de întârzieri în executarea hotărârilor judecătoreşti de acordare a cotelor lor, ca urmare a adoptării succesive a textelor normative de amânare a plăţilor restante.

"Curtea observă că reclamanţii nu dau vina pe autorităţile române că au refuzat să pună în aplicare hotărârile judecătoreşti de recunoaştere a drepturilor lor de natură patrimonială", arată CEDO în decizia sa, adăugând că ei se plâng, în esenţă, că s-a decis executarea treptată a datoriilor datorate lor în temeiul hotărârilor judecătoreşti.

CEDO notează că, din 2009, România s-a confruntat cu o gravă criză economică şi financiară, în acest context apreciind ca fiind obiectiv calendarul de plăţi stabilit de autorităţile naţionale.

În plus, deşi mecanismul de distribuţie a fost supus modificărilor, autorităţile române au respectat executarea deciziilor judecătoreşti. Astfel, reclamanţii au primit prima tranşă în 2008, iar, în anul 2010, 25 la sută din a doua tranşă. Aceste sume au fost indexate la indicele preţurilor de consum de la data plăţii. Până în prezent, reclamanţii au primit mai mult de o treime din suma totală acordată de către instanţa de judecată, restul trebuind a fi plătit, prin lege, în tranşe, până în 2016. Nimic nu indică faptul că Guvernul intenţionează să nu realizeze acest program.

În consecinţă, CEDO a respins ca nefondată acţiunea magistraţilor argeşeni.

În 2008, Guvernul anunţa plata eşalonată în 18 luni a restanţelor către personalul din justiţie, apoi, în 2009, s-a decis să fie eşalonate la plată cu câte o treime din valoarea titlului, în perioada 2010-2012.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite