Ce criterii trebuie să luăm în calcul când alegem dezinfectantul de mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dezinfectant foto shutterstock

Dezinfectarea mâinilor este una din măsurile necesare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, iar soluţiile dezinfectante au devenit un accesoriu indispensabil pentru cei care vor să fie precauţi în lupta împotriva virusului. Cu toate acestea, nu toate produsele de pe piaţă produc efectul scontat.

Piaţa din România a fost inundată cu sute de produse care promit eficienţă în lupta împotriva virusurilor, însă multe dintre acestea nu produc efectul scontat. Dezinfectanţii pe bază de alcool reprezintă soluţia optimă, aceştia fiind folosiţi şi în mediile spitaliceşti şi reprezentând o alternativă bună pentru săpunurile antiseptice.

„Mulţi dintre dezinfectanţii existenţi pe piaţă nu sunt eficienţi împotriva virusurilor. Ceea ce se ştie sigur este că alcoolul, în concentraţie mai mare de 60%, este eficient. De aceea, se recomandă acolo unde nu există acces facil la chiuvetă. Mâinile trebuie frecate cu gelul alcoolizat foarte bine, timp de 20 de secunde, şi pe faţă şi între degete şi în acest fel se poate rezolva problema la nişte costuri rezonabile. Soluţiile alcoolizate sunt ieftine, nu sunt foarte scumpe. Nu trebuie să fie ceva cu proprietăţi virucide de uz spitalicesc. Adică, să respecte standardele înalte care sunt într-o sală de operaţie”, explică dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti.

Alegerea unui dezinfectant de mâini devine şi mai importantă dacă ne uităm la particularităţile virusului SARS-CoV-2. Acesta rezistă mult mai mult pe suprafeţele dure, în comparaţie cu alte categorii de virusuri, iar spălatul cu apă şi săpun şi folosirea unui dezinfectant eficient sunt arme puternice împotriva infectării cu noul coronavirus. Potrivit studiilor efectuate până acum, noul virus rămâne activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil.

Spirtul poate fi folosit cu succes

„Da, SARS-CoV-2 rezistă mai mult. Sunt numeroase studii,  însă s-a demonstrat că durata de rezistenţă este de ore sau chiar de zile. Dacă vorbim despre acest virus, trebuie ţinut cont ca dezinfectantul să fie pe bază de alcool sau pe bază de hipoclorit de sodiu. Acestea sunt eficiente pentru a neutraliza acest virus. Dezinfecţia mâinilor se face în primul rând prin spălare cu apă şi săpun. Recomandarea este spălarea cu apă şi săpun pentru îndepărtarea tuturor componentelor care ar putea să înglobeze virusul. În absenţa posibilităţii spălării cu apă şi săpun, trebuie folosite materialele dezinfectante”, a declarat Doina Azoicăi, preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie.

În acelaşi context, medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş” susţine că încărcătura virală de pe suprafeţele dure este destul de redusă, însă atrage atenţia că toate suprafeţele trebuie dezinfectate preventiv. „Datele sunt cumva discordante. Sunt studii diferite, care scot în evidenţă date diferite legate de rezistenţa virusului. E clar că pe suprafeţe încărcăturile virale sunt destul de mici. Trebuie să se întâmple o anumită succesiune pe o anumită suprafaţă: cineva să strănute sau să tuşească pe acea suprafaţă, iar eu să ating acea suprafaţă într-un interval scurt. Acesta este motivul pentru care e bine ca toate suprafeţele să fie dezinfectate preventiv. Dezinfectantul trebuie să aibă o concentraţie de 60-70% de alcool. S-a demonstrat că avem avantajul că alcoolul distruge virusul, spre deosebire de temperaturile ridicate. Dezinfectantul nu este la fel de eficient ca apa şi săpunul”, a precizat medicul Marinescu.

Cum „decontaminăm” copilul când vine de la şcoală

Totodată, soluţiile care conţin clor sunt şi ele eficiente în situaţia în care vrem să dezinfectăm suprafeţele şi încălţămintea purtată afară. „Când vine copilul de la şcoală, putem pune o tăviţă de plastic sau o folie de cauciuc - cum sunt acelea pentru maşină, ca să nu murdărim cu noroi - peste care aşezăm o cârpă îmbibată în clor, şi copilul îşi lasă pantofii acolo sau trece prin zona respectivă, ca să nu plimbe prin toată casa posibila contaminare cu noul coronavirus. Eventual, putem să-i punem şi un umeraş la intrare şi să-şi lase hainele de şcoală acolo, se duce apoi la baie şi se spală foarte bine pe mâini şi trece în hainele de casă. Deci, cu ajutorul alcoolului şi al clorului putem ţine casa în siguranţă”, adaugă dr. Craiu.

Mai mult decât atât, pe piaţa românească au apărut în ultima perioadă zeci de produse dezinfectante contrafăcute, care reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc. Prin urmare, în contextul creşterii cererii de dezinfectanţi de mâini, au apărut şi persoane dornice să profite de pe urma acestei nevoi. În ultimele săptămâni, poliţiştii au descoperit mai multe depozite, produse şi unităţi de producţie ilegale. Astfel, au fost identificate produse realizate în principal din alcool, cu concentraţii mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuşi chimici, printre care şi metanolul, un compus extrem de toxic, şi emoilenţi, iar soluţiile care ies din acest amestec empiric riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc. Aceşti dezinfectanţi contrafăcuţi sunt uşor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienţii în care este stocat şi se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzaţia de încălzire a mâinilor sau poate produce iritaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite