Cea mai scăzută temperatură din ţară: minus 31 de grade la Întorsura Buzăului. Cum va fi vremea de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai scăzută temperatură din tară, din noaptea de marţi spre miercuri, a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, unde staţia meteo a indicat minus 31 de grade Celsius. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a precizat că minimele vor ajunge şi până la minus 25 de grade în aproape toată ţara, potrivit informării de ger emise marţi, valabilă până vineri.

Ger de crapă pietrele la Întorsura Buzăului. Staţia meteo a înregistrat în această dimineaţă o temperatură de minus 31 de grade Celsius.

Miercuri dimineaţă, meterologii au emis avertizări Cod galben de vânt puternic pentru Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi sudul judeţului Brăila (până la ora 14.00) şi pentru Dobrogea (până la ora 14.35).

Vremea de Revelion 2015

Miercuri, ultima zi a anului 2014, va fi geroasă în regiunile extracarpatice şi în centru ţării, iar noaptea va fi geroasă în toată ţara. În unele zone din sudul ţării sunt aşteptate ninsori slabe.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -15 grade în estul Transilvaniei şi -3 grade în Crişana. În noaptea de Revelion, mercurul din termometre va coborî până la -25.

Şi în Capitală va fi ger, maxima termică va fi în jur de -10 grade, iar noaptea temperatura va scădea  spre minus 15 chiar minus 17 grade.  Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul zilei, când şi vântul va sufla mai puternic.

În trei zile a scăzut temperatura cu aproape 20 de grade.

Gerul, însă, va fi şi mai năprasnic la polul frigului, Miercurea Ciuc.

„În noaptea de Revelion, mercurul din termometre va coborî sub -25 de grade. Putem vorbi despre una dintre cele mai reci nopţi de Revelion din ultimii 50 de ani”, spune meteorologul Meda Andrei, citat de Digi24.

Ce ne recomandă specialiştii

Reprezentanţii Ministerului de Interne au precizat că autorităţile locale vor rămâne mobilizate pentru a putea interveni în situaţiile de urgenţă cauzate de vremea deosebit de rece.

Aceştia recomandă persoanelor bolnave, în mod deosebit celor cardiace, să nu iasă din locuinţe în perioada gerului, decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate. Persoanele în vârstă trebuie să fie foarte atente la încălţămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheaţă şi deci producerea unor fracturi.

De asemenea, aceştia atrag atenţia că băuturile alcoolice dau falsa impresie de căldură, astfel că există riscul ca cei care consumă alcool să fie surprinşi de gerul puternic şi să intre în hipotermie, fără să-şi dea seama.

Persoanele care vor petrece Revelionul în pieţe publice trebuie să se îmbrace gros, mai ales dacă rămân perioade îndelungate afară.

Este recomandat ca cei care au în locuinţe centrale termice să se asigure că acestea funcţionează corect. La fel cei care se încălzesc la sobe, să aibă mare grijă la coşurile de evacuare a fumului.

În această perioadă, poliţiştii şi jandarmii aflaţi în misiuni de patrulare, dar şi serviciile de ambulanţă vor identifica şi conduce oamenii străzii în adăposturile sociale asigurate de către primării.

Şoferii sunt sfătuiţi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi să conducă cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri pe oră, în localităţi, sau 50 de kilometri pe oră în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. 

Sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, trebuie folosite corespunzător pentru a vedea şi a putea fi văzuţi in trafic. 

Nu în ultimul rând, soferii începători sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite