Cea mai neagră săptămână a COVID-19 în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.552 de români s-au infectat cu noul coronavirus, iar 134 au fost răpuşi de boală în numai şapte zile. Medicii spun că se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri medii sau grave

La peste patru luni de la debutul COVID-19 în România, săptămâna care tocmai s-a încheiat ieri a fost cea mai neagră din punctul de vedere al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Intervalul a început ezitant, luni, 6 iulie, cu „numai” 250 de noi persoane pozitive, dar s-a terminat ieri cu decoperirea a 456 de alte persoane infectate. Apogeul infectărilor a fost atins sâmbătă, când numai două cazuri ne-au lipsit până la atingerea pragului psihologic de 700 de îmbolnăviri, în 24 de ore. Una peste alta, săptămâna care a trecut a adus 3.552 de noi îmbolnăviri şi 134 de decese. În total, de la începutul pandemiei, 1.884 de români au decedat.

Mai grav este că rata de infectare a celor testaţi pare şi ea în creştere. Concret, deşi la prima vedere cifrele de ieri indică o scădere a numărului celor infectaţi, o simplă consultare a datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică arată, de fapt, o creştere a procentului celor pozitivi la COVID-19 din totalul persoanelor testate. Astfel, sâmbătă s-a comunicat că avem un record al noilor îmbolnăviri, cu 698 de pozitivări din 14.610 teste. Un simplu calcul ne arată că sâmbătă am avut o rată de pozitivare a testelor de 4,77%. Ieri, s-au raportat doar 456 de noi cazuri, dar acestea au ieşit pozitive din numai 8.633 de teste, rata de infectare fiind mult mai mare, de 5,26%.

Ne vom tot bate recordurile

Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, avertizează că numărul cazurilor de COVID-19 va continua să crească şi vom ajunge să avem un record de infectări în fiecare zi. „Foarte probabil că numărul cazurilor va creşte, vom avea neplăcuta surpriză ca în fiecare zi să vedem un nou record, ceea ce este un lucru deloc îmbucurător pentru că, în scurt timp, în unele zone ale ţării, sistemul de sănătate nu va face faţă. Spitalele vor fi pline, terapiile intensive vor fi pline şi oamenii nu mai au unde să meargă să beneficieze de tratament de specialitate, şi mă refer la formele severe, nu la cele uşoare. Asta pentru că nu înţelegem că acele reguli, care nu sunt foarte greu de suportat, sunt neapărat necesare ca să nu ajungem într-o situaţie dificilă”, a explicat Virgil Musta, citat de b1.ro.

Medicul a explicat că cei mai mulţi dintre pacienţii internaţi în spitale au forme medii şi severe de COVID-19. „Sunt pe acelaşi trend. Dacă înainte erau mai multe cazuri uşoare internate pentru că legea ne obliga să internăm orice caz pozitiv, acum aceste cazuri pot să opteze pentru a se izola la domiciliu şi au rămas în spital mai mult cazurile mai severe, formele medii şi medii spre severe”, a mai spus Virgil Musta.

Se discută de restricţii

La rândul lui, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, Raed Arafat, a declarat, referindu-se la numărul mare de noi cazuri de COVID-19, că dinamica este „crescătoare”, nu este sub control. „Apar focare, dar există şi transmitere comunitară foarte importantă. Sunt zone mai afectate în acest moment, dar asta nu înseamnă că celelalte sunt scutite, pot şi ele oricând să înceapă să aibă mai multe cazuri”, atrage atenţia şeful DSU.

Arafat spune că, pentru a rupe lanţul de transmitere, oamenii trebuie să respecte regulile – purtarea măştii, evitarea locurilor aglomerate, igiena mâinilor. „Nimeni nu vrea să se întoarcă la restricţii, este discutată în acest moment intenţia resticţionării din nou, dar, ca să nu ajungem la acest lucru, trebuie să aplicăm regulile de distanţare şi de purtare a măştii, de evitare a contactului cu persoanele care au risc de transmitere”, a subliniat Arafat.

Primim „interzis” în Europa

Având în vedere situaţia raportată la Bucureşti, tot mai multe ţări restricţionează libera circulaţie a românilor prin Europa. Ultima ţară care ne-a impus astfel de măsuri este Ungaria. Astfel, românii fără simptome care ajung în ţara vecină vor sta două săptămâni în carantină instituţionalizată sau în izolare la domiciliu, iar cei cu manifestări ale bolii nu vor putea trece graniţa. Ungaria va permite accesul românilor fără restricţii, în cazul în care prezintă 2 teste negative de coronavirus, făcute la interval de 48 de ore, în ultimele 5 zile. Documentele trebuie să fie în engleză sau maghiară.

În plus, Lituania a hotărât să interzică accesul cetăţenilor români începând de azi. Măsura este reevaluată săptămânal în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice din România.

Apoi, de câteva zile, românii care sosesc în Olanda trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile, iar cei care ajung în Austria trebuie să prezinte un test negativ de COVID-19, nu mai vechi de 4 zile, tradus în germană sau engleză. De asemenea, alte 11 ţări europene pun condiţii sau restricţionează circulaţia românilor: Norvegia, Finlanda, Malta, Estonia, Letonia, Irlanda, Slovenia, Slovacia, Danemarca, Cipru şi Marea Britanie.

Testul negativ, obligatoriu de prezentat la intrarea în Grecia

Destinaţie de vacanţă preferată a turiştilor români, Grecia a luat noi măsuri împotriva pandemiei ca urmare a creşterii infecţiilor în rândul celor care intră în ţară prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, singurul rămas funcţional.

Astfel, românii vor fi nevoiţi să prezinte un test „negativ” de COVID-19 la intrarea în Grecia. Foarte important, este obligatoriu ca acest test să fie realizat cu 72 de ore înainte de intrarea în Grecia, iar acest lucru este relativ greu de realizat pentru că laboratoarele private din România dau rezultatele în 24-72 de ore de la recoltare. În plus, preţul unui test RT PCR este de aproximativ 300 de lei, iar pentru o familie cu doi copii, costurile de testare nu sunt de neglijat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite