Articol publicitar

Ce trebuie să ştiţi dacă vi se ridică permisul de conducere sau sunteţi amendaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aglomeraţiile, drumurile proaste precum şi semnalizarea defectuasă a acestora ne determină uneori să facem manevre care presupun încălcarea regulilor de circulaţie la limită, iar de foarte multe ori suntem prinşi de agenţii de poliţie care, fără să dea dovadă de înţelegere, ne amendează sau, chiar mai rău, ne ridică permisul de conducere.

Uneori simţim cum suntem sancţionaţi pe nedrept însă nu de foarte multe ori avem curajul să ne protejăm propriile drepturi, contestând procesele verbale prin care suntem sancţionaţi. Se întâmplă acest lucru atât din comoditate cât şi din lipsă de cunoştinţe juridice, iar în popor există numeroase mituri care de-a lungul timpului au reuşit să creeze o piedică psihologiă pentru cei care doresc să îşi caute dreptatea în instanţă.

O parte dintre miturile care guvernează contestarea amenzilor sunt următoarele:

1. Procesul durează foarte mult. Aici există un sâmbure de adevăr, însă de cele mai multe ori, dacă întocmim corect şi complet plângerea contravenţională, procesul poate dura sub şase luni de zile. Când întocmim plângerea contravenţională, cea care reprezintă actul ce va declanşa procesul şi prin care contestăm atât aspectele de legalitate cât şi cele de temeinicie ale procesului verbal de contravenţie, nu trebuie să omitem niciun aspect important.

Dacă nu avem cunoştinte juridice putem cere ajutorul unui avocat sau putem plăti o firmă specializată în formularea plângerilor contravenţionale şi în acest fel avem garanţia că vom obţine cât mai mult de la demersul nostru.

2. Procesul costă mult. În principiu, procedura de contestare a proceselor verbale nu costă pe atât de mult pe cât ne-am imagina. De fapt, având în vedere ca un punct de amendă costă 125 de lei, iar o amendă este constituită din minim 2 puncte de penalizare, putem observa că este mult mai ieftin să contestăm o amendă decât să o plătim.

3. Vom pierde foarte mult timp. Încă de la formularea plângerii contravenţionale putem cere ca procesul privind contestarea amenzii să se desfăşoare şi în lipsa noastră. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să fim prezenţi la termenele de judecată. Mai mult decât atât, depunerea documentelor la instanţa de judecată se poate face prin poştă sau fax, cu un efort minim din partea noastră.

4. Cuvântul agentului constator este mai puternic decât cuvântul contravenientului. Sunt situaţii în care suntem traşi pe dreapta de agentul constatator, iar noi ne aflăm singuri în maşină. În această situaţie foarte mulţi şoferi se feresc să conteste procesul verbal pe motiv că în instanţă trebuie să îşi dovedească nevinovăţia, iar în lipsa martorilor ar pierde procesul din start. Acest lucru nu este adevărat întrucât în instanţă cuvântul poliţistului cântăreşte la fel de mult ca şi cel al şoferului.

De asemenea, dacă ni se ridică permisul de conducere sau primim amendă, Poliţia este prima care trebuie să dovedească legalitatea măsurii luate. Astfel spus, sarcina probei aparţine Poliţiei şi nu nouă.

Cum ne recuperăm permisul în maximum 24 de ore 

După ce întocmim şi depunem plângerea contravenţională la registratura instanţei, trebuie să mergem la arhivă de unde vom obţine pe loc certificatul de grefă care atestă că pe rolul instanţei de judecată s-a înregistrat plângerea contravenţională. Cu certificatul de grefa, dovada în original şi copie de pe cartea de identitate ne prezentăm la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie, de pe raza căruia ne-a fost ridicat permisul de conducere, pentru a-l recupera.

De ce acte avem nevoie pentru a contesta un proces verbal 

Pentru a merge în instanţă să contestam procesul verbal de contravenţie şi pentru ca lucrurile să se desfăşoare cu rapiditate, fără întârzieri în procedura de regularizare a cererii, avem nevoie de o serie de acte, printre care enumerăm:

-procesul verbal de contravenţie;

-plângerea contravenţională;

-copie după actul de identitate;

-taxa judiciară de timbru în valoare de 20 de lei

Care sunt etapele procesului de contestare a proceselor verbale

În primul rând, plângerea contravenţională trebuie întocmită şi depusă la registratura instanţei în termen de 15 zile de la data încheierii procesului verbal de contravenţie, respectiv data semnării acestuia sau data de la care l-am primit acasă prin poştă.

Urmează apoi procedura de regularizare, prin care sunt remediate şi/sau completate eventualele formalităţi neîndeplinite sau îndeplinite defectuos. După regularizare, instanţa va cita părţile din proces, iar organelor de poliţie li se va comunica plângerea contravenţională, având la dispoziţie 25 de zile să formuleze întâmpinare împotriva plângerii contravenţionale.

Întâmpinarea este apoi comunicată contraveninentului, care în cadrul procesului poartă denumirea de petent, iar acesta va avea la dispoziţie 10 zile pentru a formula răspuns la întâmpinare. După ce instanţa primeşte răspunsul la întâmpinare, va avea la dispoziţie 60 de zile să fixeze primul termen de judecată.

Dacă în urma studierii acetelor de la dosarul cauzei, respectiv plângerea contravenţională, întâmpinarea şi răspunsul la întâmpinare, instanţa este desluşită, aceasta va putea să dea o soluţie încă de la primul termen de judecată. Dacă în schimb speţa este mai dificilă, instanţa poate acorda mai multe termene de judecată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite