Ce trebuie să mâncăm în timpul postului. Specialişti: „Postul trebuie ţinut corect, nu cu pâine şi cartofi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că detoxifierea organismului odată la câteva luni este necesară, astfel că a ţine post poate fi benefic pentru cei mai mulţi dintre români, inclusiv pentru copii. În schimb, doctorii afirmă că dieta ar trebui să fie una echilibrată şi să nu se bazeze doar pe pâine şi cartofi sau pe cele mai ieftine produse care le pică în mână cumpărătorilor.

Legume, fructe, soia şi tofu din plin. Acestea sunt recomandările specialiştilor pentru ultimele zile de post. Medicii susţin că detoxifierea este de bun augur în special pentru bolnavii hepatici şi cei cu boli rare, cărora o dieta mai slabă în calorii le poate fi de mare folos. Ideea principală este ca, în lipsa produselor de origine animală, o persoană să nu se înfometeze, altfel riscă să dea în probleme de sănătate dintre cele mai grave, susţin specialiştii.

„Postul trebuie ţinut corect, nu cu pâine şi cartofi, cam asta ştie românul să mănânce în post”, spune doctorul Corina Zugravu, specialist în igienă alimentară. Dacă, de pildă, se exagerează cu pâinea, prezul sau pastele în această perioadă, riscul ca persoana respectivă să se îngraşe creşte, apreciază Zugravu. Tocmai din acest motiv, dieta trebuie să se axeze pe legume, crude sau gătite, şi pe fructe, susţine profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, diabetolog, precizând că ideal ar fi ca românii să cumpere legumele şi fructe din pieţe, de la ţărani, nu din supermarketuri. 

Ce ar trebui să mâncăm în postul Crăciunului

Potrivit acestuia, regimul alimentar echilibrat ar trebui să conţină proteine, lipide, carbohidraţi, variind proporţiile în funcţie de fiecare persoană în parte. Medicul a explicat, însă, că un exces de produse de post care se găsesc pe rafturile magazinelor în perioada de post - pate vegetal, fasole, humus, conţin mulţi aditivi alimentari, astfel că ideal ar fi ca aceste produse să fie pregătite în casă.

„Cel mai bine este să îşi pregătească omul în casă humusul, salata de vinete sau pate-ul, dar comoditatea este prea mare. Dacă o persoană moare de infarct la 50 de ani, sunt şanse ca decesul să fie o consecinţă directă a hrănii din ultimii 20 de ani. Inclusiv iaurtul cu fructe ar putea fi pregătit în casă”, a explicat profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, arătând că, în general, cam toate produsele de post conţin diverse arome.

Cum pot fi combinate alimentele

Cu toate că au acces la o varietate de produse de post, românii nu sunt foarte familiarizaţi cu ele. Aşa susţine doctorul Corina Zugravu, care arată că o problemă a acestui tip de produse o reprezintă cantitaţile mari de sare pe care le conţin. „Problema nu ar fi legată neaparat de aditivii alimentari, ci de faptul că unele produse de acest gen sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional”, a completat doctorul Zugravu.

Specialiştii susţin şi că există o serie de combinaţii care îi pot ajuta pe cei care consumă, de obicei, foarte multă carne. De exemplu, carnea poate fi înlocuită cu ciuperci, iar în zilele de dezlegare se pot consuma fructe de mare şi peşte, bogate în proteine şi vitaminele A şi D. Medicii spun că în perioada de post pot fi consumaţi ardei copţi, supe de legume, supe creme, diverse mâncăruri cu linte, precum şi fasole boabe şi dovlecei. În privinţa laptelui de soia, nutriţioniştii atrag atenţia că el nu conţine calciu.

„Trebuie să avem grijă cum combinăm alimentele”, mai arată specialiştii, subliniind că recuperarea de după postul de Crăciun nu ar trebui să pună populaţia în dificultate, cheia fiind moderaţia.
 

Doctorul Corina Zugravu, specialist în igienă alimentară „Tofu a devenit popular în perioada de post”

Adevărul: Ce ar trebui să mâncăm în perioada de post?
Dr. Corina Zugravu: Pe lângă produsele clasice, fructe, legume, care încă se mai găsesc, avem tot felul de produse noi care sunt disponibile, care să le înlocuiască pe primele. Aşa că, la ora actuală, postul chiar nu mai reprezintă o problemă pentru nimeni. Cred că multe dintre produse nu le-au intrat în uz. De asemenea, există şi iaurt de soia, cu migdale, dar populaţia nu ştie încă să le caute.

Sunt românii fani ai acestor produse vegetale?
Am observat că tofu a devenit popular în perioada de post, mai ales că nici nu e scump. În ceea ce priveşte mezelurile şi pate-urile, problema a fost că nepricepându-se, producătorii le-au încărcat cu sare. Şi, cum mulţi oameni care ţin post sunt şi bătrâni, treaba asta le-a picat cum nu se poate mai prost. Asta pe lângă faptul că aceste produse vegetale aveau tot felul de chimicale prin ele. Însă, trebuie să precizăm că şi în categoria aceasta sunt produse bune: există pate-uri de drojdie, pate-uri de tofu, care sunt foarte bune. Problema e că pe piaţă produsele acestea bune sunt mai scumpe, motiv pentru care nu întotdeauna oamenii le cumpără. Lumea cumpără ce e mai ieftin şi mai gustos, dar care nu întotdeauna este calitativ.

Există contraindicaţii în post pentru anumite persoane?
În general, nu prea sunt contraindicaţii. Cert e că sunt persoane care consumă doar ceafă de porc şi cartofi prajiţi, care nu sunt învăţate cu fibrele în alimentaţie. În momentul în care ţin post, aceste persoane ajung să facă indigestie sau se simt balonate. În rest, nu este o patologie deosebită care să restricţioneze ţinutul postului, dar el trebuie ţinut corect, nu cu pâine şi cartofi, cam asta ştie românul să mănânce în post. Dacă este cineva care are o dietă particulară, ea ar trebui adaptată. Asta ar putea fi complicat pentru diabetici, de pildă. În schimb, postul este indicat pentru cei cu boli rare sau hepatite, ceva mai puţine proteine animale chiar sunt indicate în bolile respective. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să acorde mai multă atenţie mâncărurilor în timpul postului pentru că au nevoie de mulţi nutrienţi şi trebuie să mănânce din plin şi în post. În ceea ce-i priveşte pe copii, ei sunt în general mofturoşi şi depinde de priceperea mamei de a face mâncarea cât mai atractivă. Altfel, din punct de vedere nutriţional nu e nicio problemă nici pentru micuţi să postească.

La ce ar trebui să fim atenţi când cumpărăm aceste produse?
Întotdeauna la ingredientele de pe etichetă şi la valoarea nutritivă. Ele sunt importante, nu numai la produsele de post, dar mai mult decât orice la acestea. De exemplu, dacă achiziţionăm pate sau cremvurşti de soia, deci de post, e indicat să ne uităm la ingrediente pentru că ele sunt trecute în ordinea descrescătoare a cantităţii. Deci trebuie să ne uităm ca soia să apară în primele două poziţii, nu pe locul cinci, şase. În general şi preţul este un element de orientare. Produsele mai scumpe sunt de o calitate nutriţională ceva mai bună.

Cum ne recuperăm după perioada de post?
Problema nu e postul, problema o reprezintă lăcomia din timpul sărbătorilor. În momentul în care te repezi de parcă ar veni sfârşitul lumii la mese care încep la 12 după masa şi termină la 18 seara ai avea probleme. Nu postul ar fi o problemă cauzatoare de disconfort digestiv. Trebuie învăţaţi oamenii să ştie că mai sunt şi alte zile după ziua de Crăciun şi să mănânce moderat iar alimentele acelea tradiţionale să le distribuie ca şi cantitate pe parcursul întregului interval de sărbători de iarnă. Nu să mănânce în ziua de Crăciun mult şi din tot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite