Ce ştim despre cazul profesorului de religie acuzat că ar fi bătut un copil la oră, în Botoşani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim că unele televiziuni au speculat acuzaţiile aduse împotriva unui profesor de religie acuzat că ar fi bătut până la sânge un elev, ba chiar l-ar fi dat cu capul de pereţi şi i-ar fi produs comoţie cerebrală, deoarece acesta ar fi acuzat să-şi facă cruce.

Mai ştim că acest profesor a fost supus oprobiului public, că a fost prezentat drept un monstru, că s-a cerut sancţionarea exemplară a preotului, demiterea acestuia, etc. De asemenea, în urma acuzaţiilor formulate de unele televiziuni, preotul a primit numeroase injurii şi ameninţări.

Mai ştim sigur că s-a scris despre caz fără să fie cerut şi punctul de vedere al preotului din Botoşani – sau măcar cel al Arhiepiscopiei Iaşilor. Mai ştim sigur că acuzaţiile că preotul l-ar fi dat cu capul de perete pe copil şi l-ar fi umplut de sânge s-au dovedit între timp total nefondate – fapt confirmat chiar de Mitropolia Moldovei. Mai ştim sigur acuzaţiile nu au fost puse, în nici un fel, în context, şi nu a fost prezentat contextul mai larg al faptelor. Şi mai ştim sigur că unele televiziuni au difuzat în loop un filmuleţ în care un preot pare să lovească peste mână un elev – filmuleţul, luat de pe Youtube, e de acum şapte ani; şi nu e din Botoşani, ci e din Suceava; fapt verificabil, foarte uşor, chiar cu informaţiile de pe filmuleţ (datat 27 noiembrie 2012).

Ce a ieşit între timp la iveală. Au ieşit la iveală i-a luat apărarea preotului – arătând că o parte a mass-media a exagerat şi deformat mult faptele, şi că foarte probabil preotul este victima unei încercări de intimidare şi şantaj. A mai ieşit la iveală că familia băiatului ar fi încercat, iniţial, să-l acuze pe profesor de agresiune sexuală – pentru a schimba, apoi, placa în agresiune fizică.

Filmările de pe camerele primăriei şi punctul de vedere al părintelui Constantin Sturzu

Adaug şi o parte din lămuririle oferite astăzi de părintele Constantin Sturzu: „Evaluând cazul preotului profesor acuzat că ar fi agresat vineri, 22 martie 2019, la ora prânzului, un copil de la Şcoala Primară din localitatea Baranca (judeţul Botoşani), avem argumente pentru a susţine că acuzaţiile sunt, în covârşitoarea lor majoritate, cu totul nefondate. Este dureros că s-au preluat în spaţiul public spusele familiei copilului ca şi cum acestea ar fi întrutotul adevărate, fără a acorda prezumţia de nevinovăţie părţii acuzate. S-a intoxicat opinia publică într-un mod stupefiant, încurajându-se nu doar anticlericalismul, ci şi escaladarea unui presupus conflict interreligios. Manipularea a mers atât de departe încât, spre exemplu, un post de televiziune central a prezentat cazul de la Baranca folosind în buclă imagini blurate de la un caz de acum câţiva ani ca şi cum ar fi fost secvenţe ale conflictului de zilele trecute.

Revin cu detalii despre ceea ce s-a întâmplat vineri. Acel copil, nefiind de confesiune ortodoxă, nu avea obligaţia de a participa la ora de religie, dar putea asista cu condiţia să nu deranjeze. Nu i s-a cerut nici un fel de implicare în activitatea didactică, cu atât mai puţin să facă rugăciunea de la final sau să facă semnul Crucii. De-a lungul orei a deranjat în multe feluri clasa şi chiar a adresat numeroase injurii şi ameninţări la adresa preotului. Nu dăm detalii pentru că nu ne dorim să stigmatizăm acel copil. La ieşirea din clasă, când preotul l-a rugat să-i spună tatălui său să vină la şcoală, acel băiat a dat să-l lovescă pe preot cu piciorul, moment în care acesta l-a prins de urechi şi l-a scos afară. A fost o reacţie de moment, de scurtă durată. Aşa cum am afirmat în toate declaraţiile, nimic, absolut nimic nu poate scuza această reacţie a preotului! Este inadmisibil şi din punct de vedere pedagogic, dar mai ales din punct de vedere creştin a folosi orice fel de violenţă, în orice grad.

Totuşi, de aici până la acuzaţiile că l-ar fi dat cu capul de pereţi până la sânge, că preotul ar fi ieşit afară şi i-ar fi ameninţat şi pe ceilalţi copii, că acel copil ar fi leşinat şi căzut într-un şanţ - e o distanţă uriaşă! E clar că s-a dorit exacerbarea unei situaţii – repet, cu totul regretabilă! –, din motive pe care cu siguranţă autorităţile le vor elucida. Până la finalizarea anchetei, avem însă câteva mărturii video de la camerele de supraveghere, care aduc anumite clarificări (...). Pe primele secvenţe se poate vedea cum iese din şcoală copilul care acuză că ar fi fost lovit, urmat de alţi copii. Este primul care iese, alergând, şi singurul care poartă şi haine de culoare vişinie. Nu se vede nici un preot ieşind după ei şi ameninţând, deşi special este lăsată filmarea să curgă până la minutul 1 şi 10 secunde al montajului pe care-l puteţi urmări.

Pe secvenţele următoare se mai poate vedea, pe o înregistrare făcută cu alte două camere de supraveghere publică, cum copilul merge fără nici un fel de probleme spre casă. Aceste secvenţe sunt, credem, edificatoare pentru a respinge fără dubii măcar o parte dintre acuzaţii. Sperăm că şi celelalte aspecte, cu privire la ceea ce s-a întâmplat în clasă, vor fi lămurite în cel mai scurt timp. De menţionat că, în urma dialogului purtat cu autorităţile din Primărie şi cele de la Şcoală, am aflat că preotul se bucură de o foarte bună reputaţie şi că este apreciat inclusiv de primarul care - cred că în context are relevanţă - nu este de religie ortodoxă.”

Care este limita credulităţii noastre?

Chiar dacă doar o parte din faptele care au ieşit la iveală după ce a fost rostogolit linşajul mediatic a fi adevărate, lucrurile sunt extrem, extrem de grave. Această denaturare a adevărului în care este distrusă practic imaginea unui om aminteşte şi de alte manipulări (?), cărora le-au căzut victimă profesori de religie; de pildă, de cazul de anul trecut, în care un profesor de religie care suferea de un cancer de piele ar fi fost elevilor din Covington, supuşi unui linşaj mediatic de proporţii în Statele Unite, pentru o crimă pe care nu au comis-o. Elevii au dat apoi în judecată Washington Post pentru 250 de milioane de dolari – iar exemplul lor cred că ar trebui să îl urmeze şi acest preot.

Altfel, mi se pare că am ajuns într-un punct extrem de grav – în care lumea pare să fie dispusă să creadă ORICE ştire negativă cu privire la preoţi sau la Biserică; oricât de trasă de păr sau de implauzibilă ar părea. Şi mă gândesc şi la alte epoci istorice în care un întuneric gros s-a coborât peste lume; şi în care oamenii păreau să creadă ORICE calomnii s-ar fi spus, de pildă, cu privire la creştini, în vremea persecuţiilor din Imperiul Roman; sau la evrei, în vremea Celui De-al Treilea Reich.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite