Ce spune Amnesty International despre referendumul pentru familia tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român riscă să-şi încalce obligaţiile internaţionale privind Drepturile Omului, dacă va modifica definiţia familiei în Constituţie, a declarat la RFI reprezentantul Amnesty International pentru România, Barbora Cernusakova. Ea afirmă că organizaţia pe care o reprezintă va înainta Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care va sublinia că modificarea ar putea duce la încălcarea standardelor internaţionale în materie.

„Amnesty International este îngrijorată că un asemenea referendum pentru a modifica definiţia familiei în Constituţie ar putea duce la încălcarea obligaţiilor internaţionale privind drepturile omului la care s-a angajat în mod voluntar România. Pe lângă asta, ar putea duce la o discriminare a homosexualilor, o stigmatizare şi o ostilitate la adresa comunităţii LGBTI. Însă pe lângă asta, ar putea afecta toate acele cupluri care nu sunt căsătorite. Deci ar avea consecinţe mai largi pentru societate”, a declarat Barbora Cernusakova, la RFI.

Ea a mai spus că Amnesty International nu va da în judecată România, dar va propune Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae.

„Nu intenţionăm să dăm România în judecată, dar vom acţiona împreună cu alţi parteneri, precum ILGA Europe. Vom propune Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care vom sublinia că această modificare a definiţiei familiei ar putea duce la o încălcare a standardelor internaţionale privind drepturile omului, iar aceste standarde includ Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa ei. Sunt câteva cazuri în care Curtea Europeană a stabilit că această interdicţie aplicată cuplurilor de acelaşi sex ar fi o violare a Convenţiei Europene. Ar fi de asemenea o violare a legislaţiei Uniunii Europene, şi anume a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Prin urmare, este un lucru important de clarificat, pentru că în mod evident Curtea Constituţională are un cuvânt de spus. Dar odată ce referendumul are loc, iar oamenii votează afirmativ şi Constituţia este schimbată, atunci vor exista deja consecinţe civile", a spus Barbora Cernusakova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite