Ce spun medicii grevişti despre noua Lege a salarizării: „Sumele vehiculate sunt un ultraj la adresa corpului medical”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale aşteptau cu sufletul la gură proiectul legii salarizării unitare, lefurile mici din sistem fiind unul dintre motivele pentru care au demarat deja o serie de proteste în Sănătate.

Iar cifrele vehiculate de proiectul de lege, potrivit căruia un medic primar obţine un salariu ce variază între 3.400 şi 4.300 de lei, un rezident porneşte de la 1.400 de lei, iar o asistentă primeşte 1.900 de lei pe lună, nu fac altceva decât să pună şi mai multe paie pe foc, susţine doctorul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală.

„Este un ultraj la adresa corpului medical românesc, e o altă palmă pe care o primim. Anul trecut exista un calendar prin care ni se promitea dublarea salariilor până în 2017. Dar acum, să vii să baţi în cuie nişte sume aşa mici nu faci decât să agiţi apele. 4.300 de lei este foarte puţin pentru un medic primar. Iar asta în condiţiile în care se laudă că economia este în creştere şi rata de colectare a crescut şi ea”, a declarat, pentru „Adevărul”, chirurgul Florin Chirculescu.

Tot mai multe asistente părăsesc ţara

Medicul arată că dintotdeauna medicii legişti au primit cele mai mari salarii. Chiar şi acum, un legist poate obţine o leafă de 8.000 de lei pe lună conform proiectului în timp ce un medic primar în urgenţe poate câştiga aproape de 5.000 de lei pe lună.

„Nu este nimic în plus faţă de procentul de 25% primit anul trecut, asistentele rămân în continuare cu salarii foarte mici şi se vor îndrepta spre sistemul privat, cum fac şi în prezent. În cel mai fericit caz, s-ar putea să fie o creştere pentru anumite categorii, dar vorbim de câţiva zeci de lei, poate sute. Oricum, rămânem cu salarii foarte mici în comparaţie cu lumea medicală din jurul nostru, nu vorbesc de vest-europeni”, a explicat, pentru „Adevărul”, şi profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias din Capitală.

În ceea ce priveşte salariul de director de spital, care ajunge la 6.500 de lei, Dimulescu spune că nu este unul mic, dar arată că o leafă mai bună pentru managerii de spitale i-ar determina pe aceştia să facă o treabă mai bună.

1.000 de medici au cerut documente pentru a pleca

La rândul său, doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), e de părere că sumele conţinute de proiect sunt mici şi că vor accentua fenomenul migrării în rândul personalului medical. „Sumele sunt discutabile, nu sunt creşteri. În prezent, majoritatea medicilor din spitalele judeţene şi orăşeneşti câştigă  2.500 de lei pe lună salariul de bază, în condiţiile în care sunt medici primari, la care se adaugă sporurile şi gărzile”, a subliniat medicul pentru „Adevărul”.

De altfel, de la începutul anului şi până acum, a primit deja 1.000 de solicitări de la doctori, cu mai multă sau cu mai puţină experienţă, care vor să părăsească ţara. „Suntem alături de colegii noştri care au protestat zilele trecute şi îi susţinem pe deplin”, a completat Borcean, făcând referire la revendicările doctorilor care au ieşit în stradă săptămâna trecută.

„Suntem la mâna pacientului”

„Salariile la ora actuală sunt jignitoare, suntem practic la mâna pacientului, pentru că leafa nu reflectă nici anii de studii şi nici responsabilitatea actului medical. Nu reflectă absolut nimic. Salariile medicilor trebuie rezolvate urgent, altfel o să rămânem fără ei. Au început să plece medici la 50 - 55 de ani, nu doar tinerii. Au început să plece formatorii. Dacă nu rezolvăm problema salariilor, nu o să mai aibă cine să rezolve cazurile din spitale”, a conchis doctorul Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor.

Acesta va avea astăzi o întâlnire cu deputaţii din Comisia de Sănătate, pe marginea revendicărilor şi, în funcţie de rezultate, va stabili dacă doctorii vor continua cu acţiunile de protest în sistemul de sănătate, în condiţiile în care la jumătatea lunii aprilie a fost programată greva de avertisment, cu asigurarea a două treimi din activitatea spitalicească.

Salariile cadrelor medicale, majorate cu 25% în 2015

Peste 200.000 de angajaţi din Sănătate au beneficiat de o majorare salarială de 25% începând cu luna octombrie 2015. Procentul a fost obţinut după ce mii de medici s-au coalizat pe Facebook şi au ameninţat, în repetate rânduri, că vor pune halatele în cui, asigurând strict urgenţele.

În urma discuţiilor dintre sindicate şi premierul de atunci, Victor Ponta, s-a stabilit că, în afară de procentul de 25% alocat anul trecut, întreg personalul medical va beneficia de alte două majorări salariale, similare, astfel încât leafa să se dubleze la nivelul anului 2017. Concret, o nouă majorare salarială cu 25% urma să aibă loc în ianuarie 2016, urmată de o alta, spre finalul acestui an, ambele rămase pe hârtie după ce Guvernul Ponta a fost schimbat, iar noul Executiv a motivat că nu dispune de fondurile necesare pentru a lua asemenea măsuri.

În ceea ce priveşte alocarea de 25% din 2015, cu un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei, banii proveneau tot din sistemul de sănătate, după cum au explicat la vremea respectivă atât Victor Ponta cât şi fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. Mai precis, majorarea salarială a fost făcută din „economiile realizate prin cardul de sănătate”.

Cum s-au descurcat medicii cu banii în plus

Banii primiţi atunci de cadrele medicale nu i-au ajutat prea mult, susţin doctorii. Asta pentru că procentul de 25% a însemnat o creştere care varia între 100 de lei, în cazul rezidenţilor şi 400 de lei, în cazul medicilor primari.

În plus, gestul făcut anul trecut de guvernanţi pentru medici, asistenţi medicali, infirmiere şi personalul auxiliar din spitale i-a nemulţumit profund pe sindicaliştii din Învăţământ. Aceştia au solicitat, la rândul lor, lefuri mai mari pentru personalul din Educaţie şi au primit, în urma negocierilor, un procent de 15% de la 1 decembrie 2015.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite