Ce implicaţii are introducerea Cardului de Sănătate pentru copii şi de ce recurg autorităţile la această măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate a intrat deja în posesia a 15 milioane de români FOTO Adevărul
Cardul de sănătate a intrat deja în posesia a 15 milioane de români FOTO Adevărul

Pentru a avea un mai bun control asupra serviciilor de sănătate decontate, oficialii din sistemul sanitar au luat în calcul posibilitatea de a extinde cardul de sănătate şi pentru copiii şi adolescenţii de până la 18 ani.

Concret, începând cu luna aprilie 2016, minorii ar putea fi nevoiţi să aibă, ca şi părinţii lor, documentul electronic asupra lor atunci când ajung în cabinetul medicului, la specialist sau la farmacie. Chiar dacă agrează ideea, reprezentanţii medicilor afirmă că responsabilitatea va cădea tot în sarcina părinţilor.

O condiţie, arată doctorii, este ca sistemul informatic care gestionează cardul de sănătate să meargă ca uns şi să nu mai dea erori, aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni, când sute de mii de pacienţi, exceptând copiii, au fost privaţi de consultaţii şi reprogramaţi.

„Dacă se va recurge la o asemenea măsură eu, ca medic, trebuie să îmi fac datoria şi să nu consult pacientul, chiar dacă e minor, decât în baza documentului electronic. Spre exemplu, ce faci când unui copil i se face rău la şcoală şi nu are cardul la el şi este adus la medic de profesor? Ce facem atunci când îi acordăm servicii la domiciliu? Aceste decizii trebuie luate împreună cu noi. Va fi destul de complicat”, este de părere medicul de familie Gabriel Munteanu.

Suspiciuni de fraudă la serviciile acordate copiilor

În prezent, Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu au definit modul în care vor implementa măsura. Cert este că, la ora actuală, indiferent dacă părinţii lor sunt sau nu asiguraţi, copiii primesc asistenţă medicală gratuită, prin lege.

„Este o discuţie mai veche, asta pentru că minorii au o pondere importantă în rândul asiguraţilor. Unii au găsit soluţii de fraudare şi în zona aceasta, motiv pentru care se ia în calcul implementarea cardului la copii. În principiu suntem de acord. Problema e că sistemul s-a dovedit a fi unul defectuos, care pune bariere atât pentru pacienţi cât şi pentru medici”, a explicat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Potrivit acestuia, ar fi nevoie de un sistem gândit doar pentru copii. „O folie de plastic pe care să existe doar numele şi prenumele şi un cod de bare 2 D care să prezinte siguranţă ar fi suficient, fără PIN”, a spus Barbu.

„Se va lăsa cu conflicte între medici şi părinţi”

La rândul său, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame e de părere că un astfel de document, cum e cel din prezent, ar trebui să primească strict minorii care au între 16 şi 18 ani.

„Cei care au sub 16 ani nu ar avea cum să aibă grijă de card. Înţelegem că acest document este o metodă de monitorizare a corectitudinii serviciilor medicale, fie că vorbim de cele oferite copiilor sau de cele oferite adulţilor. E delicat, trebuie să meargă sistemul ca uns, să fie rodat. Mă tem că atunci când va cădea, cum s-a întâmplat de câteva ori într-o lună, dacă nu există o politică clară de preluare a serviciilor şi un sistem de avarie, se va lăsa cu conflicte între medici şi părinţi”, a declarat Ana Măiţă.

Recent, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea declara că în luna iunie a acestui an, două milioane de servicii au fost acordate pacienţilor cu vârsta între 0 – 18 ani. „Vom face controale să vedem dacă au fost reale”, a spus atunci şeful instituţiei, adăugând că ia în calcul varianta de a emite card şi micuţilor, pentru o mai bună monitorizare. Serviciile medicale sunt acordate, începând din 1 septembrie, doar cu cardul de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite