Ce scrie presa internaţională despre criza sanitară din România: „Una dintre cele mai sărace ţări din UE şi cu una dintre cele mai slabe campanii de vaccinare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AFP relatează povestea unui şofer de taxi în vârstă de 43 de ani din Bucureşti. „Eram în iad. A trebuit să fiu ventilat şi în cele din urmă am fost readus la viaţă” FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AFP relatează povestea unui şofer de taxi în vârstă de 43 de ani din Bucureşti. „Eram în iad. A trebuit să fiu ventilat şi în cele din urmă am fost readus la viaţă” FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţiile internaţionale de ştiri relatează despre criza sanitară din România ca fiind una copleşitoare, cu ambulanţe pe post de săli de aşteptare, spitale pline de pacienţi şi case de pompe funebre cară nu fac faţă sicrielor şi ritmului rapid al deceselor. Totodată, AFP scrie că avem una dintre cele mai slabe campanii de vaccinare din UE.

Euronews scrie: „Spitale prăbuşite, personal sanitar epuizat, autorităţi copleşite...România trece prin cel mai grav moment de când a început pandemia COVID-19”, conform Hotnews.ro.

În ediţia în limba spaniolă, Euronews adăugând că „în unele centre medicale ambulanţele sunt folosite ca săli de aşteptare şi mai mulţi pacienţi au murit după ce au aşteptat câteva zile fără a putea fi trataţi”. „Ne confruntăm cu o situaţie dezastruoasă, asemănătoare unui asediu. Nu am văzut aşa ceva în valurile anterioare ale pandemiei. În ultimele 24 de ore, 18 persoane au murit aici, în Galaţi, şi toate au fost nevaccinate”, a povestit Mihai Polinschi, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Reuters titrează „În timp ce un număr fără precedent de victime ale COVID-19 cuprinde România, Sebastian Cocoş, proprietarul unei case de pompe funebre se zbate să facă faţă sicrielor şi ritmului rapid al înmormântărilor. 'Au fost familii care au îngropat până la 4 persoane în două săptămâni'”, a relatat acesta. „Cu COVID-19 omorând în medie o persoană la fiecare 5 minute luna aceasta într-o ţară în care rata de vaccinare este îngrijorător de scăzută, Cocoş spune că atât activitatea sa cât şi a sectorului a crescut cu 50%. 'Nu există nicio comparaţie pentru ceea ce se întâmplă acum'”, le-a mai spus bărbatul din Ploieşti jurnaliştilor.

Agenţia aminteşte că „unele personaje publice, printre care parlamentari, preoţi şi unii medici au îndemnat oamenii să nu se vaccineze, au susţinut protestele împotriva restricţiilor şi chiar au dat buzna în spitale, spre disperarea doctorilor”. 

AFP relatează povestea unui şofer de taxi în vârstă de 43 de ani din Bucureşti. „Eram în iad. A trebuit să fiu ventilat şi în cele din urmă am fost readus la viaţă”, le-a povestit acesta jurnaliştilor în legătură cu bătălia pe care a dus-o timp de două luni de pe un pat de spital din Bucureşti, recunoscând că nu a crezut în existenţa virusului înainte de a se infecta. 

„Una dintre cele mai sărace ţări din UE şi cu una dintre cele mai slabe campanii de vaccinare a blocului împotriva virusului, România suferă din cauza unei creşteri a numărului de decese cauzate de virus, pe măsură ce un al patrulea val catastrofal este în desfăşurare”, notează AFP. 

„Medicii pot fi văzuţi grăbindu-se între paturile aşezate pe coridoarele spitalului Matei Balş, aflat la o capacitate de peste 100%. La mai multe spitale din Bucureşti şi din oraşul Iaşi cozile de ambulanţe aşteptau în afara spitalelor pentru ca paturi să fie disponibile. Adesea paturile ATI se eliberează doar pentru că ocupanţii lor anteriori au murit”, relatează agenţia de presă. 

Politico aminteşte că România a activat mecanismul de protecţie civilă pentru situaţii de urgenţă şi a cerut vinerea trecută suficiente doze de anticorpi monoclonali pentru a trata 40.000 de pacienţi cu COVID-19. „Cererea a venit după un apel telefonic de joia trecută între ministrul sănătăţii Attila Cseke şi comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides”, relatează Politico, precizând că mai multe ţări, printre care Italia, Olanda, Polonia şi Danemarca, precum şi Comisia Europeană, au promis ajutor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite