Ce măsuri iau ţările civilizate pentru a evita îmbolnăvirea bebeluşilor încă din maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 17 bebeluşi născuţi la Maternitatea Giuleşti din Capitală au fost  internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ cu stafilococ auriu care cel mai probabil le-a fost transmis de către cadrele medicale ale maternităţii. Lucru de neimaginat în ţările occidentale, spune un medic român stabilit în Marea Britanie.

Cazul celor 17 bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu la Maternitatea Giuleşti din Capitală, care au ajuns să fie trataţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, i-a luat prin surprindere pe specialişti. 

Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat că va lua măsuri drastice odată ce va primi raportul întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, medicii afirmă că e nevoie de mai multă responsabilizare a angajaţilor din spitale, în acest caz, 11 cadre medicale fiind depistate cu stafilococ auriu, toate fiind în prezent sub tratament. Până la alte măsuri s-a decis sistarea internărilor şi a operaţiilor în Maternitatea Giuleşti. „Infecţiile nu apar din lipsa curăţeniei. Orice contact cu un pacient reprezintă un risc de a transmite, tot prin contact, o potenţială infecţie la un alt pacient. Tocmai de aceea personalul care intră în contact cu pacientul trebuie să poarte un şorţ de unică folosinţă şi mănuşi. Este obligatorie dezinfecţia mâinilor de câte ori cineva intră şi iese dintr-un salon”, a explicat medicul Felicia Buruiană, care profesează în Marea Britanie, măsurile de siguranţă pe care le iau spitalele de acolo pentru a preveni astfel de cazuri. 

Cod vestimentar 

Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât e vorba de bebeluşi, completează medicul. Ba mai mult, dacă în România raportarea infecţiilor intraspitaliceşti lasă de dorit, în Marea Britanie situaţia este complet diferită. „Este o obligaţie. Şi nu medicul este cel care raportează aceste probleme, ci există un responsabil pe prevenţie şi control al infecţiilor pe fiecare departament. Mai mult, în fiecare an există un training în prevenţia şi controlul infecţiilor pentru fiecare persoană, fie că e medic sau nu, care lucrează în spital”, explică doctorul Felicia Buruiană. 

Potrivit acesteia, codul vestimentar al medicilor este un element esenţial pe toate secţiile dintr-un spital. „Noi nu purtăm halate, tocmai pentru că evidenţa spune că halatul se spală mai rar decât hainele proprii şi este o modalitate de transmitere a infecţiilor de la pacient la pacient. Se umblă în costumul verde doar în sala de operaţie sau pe secţia de terapie intensivă, pe maternitate şi nu ai sub nicio formă voie să ieşi cu acea ţinută pe stradă”, susţine medicul ginecolog din Marea Britanie. 

În spitalul unde îşi desfăşoară activitatea există personal de curăţenie, sunt utilizate instrumente de unică folosinţă şi se iau măsuri aseptice acolo unde este cazul. „Paturile sunt dezinfectate după fiecare pacient, la fel şi rezerva. Sunt protocoale foarte clare. Se utilizează metode antiseptice specifice, respectiv spălarea mâinilor înainte de a vedea un pacient şi după şi se utilizează gel dezinfectant care este la picioarele fiecărui pat şi pe pereţii coridoarelor sau saloanelor. Se tolerează doar verigheta, alte bijuterii nu avem voie să purtăm în spital”, a explicat Felicia Buruiană, adăugând că măsura de a sista operaţiile şi internările la Maternitatea Giuleşti este una de bun augur. 

În funcţie de rezultatul raportului de control, Maternitatea Giuleşti ar putea fi închisă, cel puţin temporar. Ministerul Sănătăţii a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că s-au prelevat probe igienico-sanitare de la Maternitatea Giuleşti, fiind depistate MRSA (Stafilococ Auriu Meticilino Rezistent) , în scutecul unui copil dintr-un salon de normoponderali, şi germenii mezofili şi hemolitici, într-un salon de lehuze.

Reamintim că reprezentanţii Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală au fost cei care au sesizat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti despre problemele de la Maternitatea 

Giuleşti. 

 Incendiul de la Maternitatea Giuleşti 

În urmă cu opt ani, Maternitatea Giuleşti era în mijlocului unui scandal de amploare după ce, în urma unui incendiu, şase bebeluşi de pe secţia de terapie intensivă şi-au pierdut viaţa, iar alţi cinci au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu. 

Motivul tragediei l-a reprezentat o instalaţie electrică improvizată, care a cedat. În 2015, judecătorii au dat o sentinţă definitivă în acest dosar: între alţii, asistenta medicală Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, în timp ce fostul manager Bogdan Marinescu a primit şase luni de închisoare cu suspendare. 

De asemenea, judecătorii au decis ca rudele victimelor să primească, în total, despăgubiri de 4 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite