Ce se întâmplă cu şoferii care au plecat la drum cu cauciucurile de vară şi sunt surprinşi pe drumuri cu zăpadă

Ce se întâmplă cu şoferii care au plecat la drum cu cauciucurile de vară şi sunt surprinşi pe drumuri cu zăpadă

Şoferii care pornesc la drum fără cauciucuri de iarnă, deşi ştiu că urmează să străbată zone în care şoselele sunt acoperite de zăpadă sau polei, vor fi amendaţi de poliţiştii rutieri. Însă turiştii vor fi îndrumati să rămână în locurile de cazare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şoferii turişti care au plecat înainte ca vremea să se strice şi care au apucat să treacă deja la cauciucurile de vară vor fi îndrumati de poliţişti să rămână în locurile de cazare, până în momentul în care călătoria urmează să se facă în condiţii de siguranţă, a declarat, pentru News.ro, şeful Centrului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar şef Ramona Dabija.
 
Potrivit sursei citate, Ordonanţa de Guvern 5/2011, cunoscută ca legea cauciucurilor de iarnă, prevede că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.
 
Astfel, atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii trebuie să aibă maşinile dotate cu astfel de cauciucuri indiferent de perioada calendaristică.
 
În contextul schimbării bruşte a vremii, comisarul şef Ramona Dabija a explicat că, deşi legea prevede amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte, poliţiştii rutieri nu vor sancţiona toţi şoferii care nu au cauciucuri de iarnă.
 
“În situaţia de faţă au fost luate în considerare două categorii de şoferi. Din prima fac parte cei care au plecat în vacanţă şi care apucaseră să treacă la cauciucurile de vară. Aceştia vor fi îndrumaţi să rămână la pensiuni sau hoteluri, până în momentul în care starea carosabilului va permite deplasarea în condiţii de siguranţă. Nu la fel stau lucrurile şi în cazul celor care pleacă de acasă deşi cunosc condiţiile de drum. Aceştia sunt pasibili de amendă”, a declarat Dabija.
Vaslui: 14 maşini, printre care şi un microbuz cu călători, blocate pe un drum judeţean din cauza viscolului

Paisprezece maşini, între care şi un microbuz cu călători, au rămas blocate, joi după-amiază, pe un drum judeţean din apropiere de municipiul Huşi din cauza viscolului care a format suluri de zăpadă pe o porţiune de câteva sute de metri de şosea. Alte zece drumuri judeţene sunt cu probleme din cauza ninsorilor abundente şi a vântului puternic.

Zeci de persoane au rămas izolate în zona localităţii Bobeşti, de pe drumul judeţean DJ 244D Huşi - Avereşti, din cauza ninsorilor şi a vântului puternic care au condus la apariţia unor blocaje în trafic. 

De asemenea, traficul rutier pe DN11, în Pasul Oituz, în judeţul Covasna, este oprit joi după-amiază, din cauza ninsorii abundente, capacitatea utilajelor de deszăpezire fiind depăşită.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările